Buzz

Πιο δυνατός απ' τον Σούπερμαν, πιο διάσημος απ' τους Beatles: Εφυγε ο Μοχάμεντ Αλι

στα 10

Πέταξε σαν πεταλούδα, τσίμπησε σα μέλισσα: ο Μοχάμεντ Αλι έζησε δυνατά κι έφυγε έχοντας γράψει ιστορία.

Πιο δυνατός απ' τον Σούπερμαν, πιο διάσημος απ' τους Beatles: Εφυγε ο Μοχάμεντ Αλι

Ο Μοχάμεντ Αλι έφυγε από τη ζωή χτες βράδυ, αφήνοντας τον κόσμο φτωχότερο σε ήρωες. Ηταν 74 χρόνων κι ο θάνατός του οφείλεται σε επιπλοκές από την ασθένεια του Πάρκινσον, από την οποία έπασχε τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ο «Αθλητής του Αιώνα», όπως είχε επονομαστεί, άφησε τη σφραγίδα του όχι μόνο στο άθλημά του, το μποξ, αλλά και στο αθλητικό ιδεώδες γενικότερα, στην πολιτική, στον αγώνα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της φυλετικής ισότητας και, φυσικά, στην ποπ κουλτούρα.

Διαβάστε ακόμη: H διαφημιστική καμπάνια του «X-Men: Apocalypse» που δημιούργησε πανικό και οργή

μοχάμεντ αλι 607

Γεννήθηκε το 1942 στη Λούιβιλ του Κεντάκι ως Κάσιους Κλέι Τζούνιορ, σε μια φτωχή αλλά μορφωμένη οικογένεια: ο πατέρας του ζωγράφιζε μαρκίζες, η μητέρα του ήταν υπηρέτρια. Ο ίδιος μεγάλωσε ως Βαπτιστής, αλλά άλλαξε το όνομά του σε Μοχάμεντ Αλι όταν εισχώρησε στο Ισλάμ, το 1964. Στην καριέρα του ως μποξέρ βαρέων βαρών, κατέκτησε το ρεκόρ των 100-5, κερδίζοντας έτσι το προσωνύμιο «The Greatest» και «Sports Personality of the Century» από το BBC και... από τη συλλογική συνείδηση! Κέρδισε τρεις φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μποξ βαρέων βαρών και το 1960 ήταν ο νικητής του Χρυσού στους Ολυμπιακούς της Ρώμης. Ωστόσο συνέχισε να παίρνει μέρος σε αγώνες μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν η υγεία του τον ανάγκασε να σταματήσει.

μοχάμεντ αλι 607

Εκτός από πρωτοφανούς ικανότητας αθλητής, ο Μοχάμεντ Αλι μένει στην ιστορία και για την πολιτική του δράση, ως μια εμβληματική φιγούρα υπέρ της ειρήνης, της ισότητας και του ανθρωπισμού. Το 1967, όταν ήταν 25 χρόνων και ήδη πρωταθλητής, αρνήθηκε να υπηρετήσει τον πόλεμο του Βιετνάμ, δηλώνοντας αντιρρησίας συνείδησης, με αποτέλεσμα η Διεθνής Ενωση Μποξ να του στερήσει τον τίτλο του και την αθλητική του άδεια. Το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση το 1971, ωστόσο ο Μοχάμεντ Αλι είχε ήδη φορέσει τον τίτλο του αξεπέραστου πολιτικού ακτιβιστή.

μοχάμεντ αλι 607

Αν έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους διασημότερους αθλητές του κόσμου, αυτό δεν οφείλεται μόνο στα μετάλλια και τους τίτλους του, ούτε και μόνο στην πολιτική του δράση: ο Μοχάμεντ Αλι είχε μια μαγνητική, πληθωρική προσωπικότητα, μιλούσε μ' έναν άγρια λυρικό τρόπο, ήταν οξυδερκής και ατρόμητος μπροστά σε κάθε αντίσταση, ήταν, με τις δικές του λέξεις, «ο άνθρωπος που πετούσε σαν πεταλούδα και τσιμπούσε σα μέλισσα».

Διαβάστε ακόμη: Ο Πολ Τόμας Αντερσον συνεργάζεται ξανά με τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις στο όνομα της μόδας

μοχάμεντ άλι 607

Ο Μοχάμεντ Αλι πέρασε πολλές φορές από τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, είτε ως μυθοπλασία, όπως στο «Ali» του Μάικλ Μαν που το 2001 χάρισε στον Γουιλ Σμιθ το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου, είτε ως λαλίστατος guest, είτε ως ήρωας ντοκιμαντέρ, όπως στο «Muhammad Ali's Great Fight» που σκηνοθέτησε το 2013 ο Στίβεν Φρίαρς για το HBO ή, ακόμα πιο «επιθετικά», στο βραβευμένο με Οσκαρ το 1996 «When We Were Kings» του Λίον Γκαστ. Δείτε το τρέιλερ παρακάτω, γεμίστε ενέργεια, αντί αποχαιρετισμού και διαβάστε κάποιες από τις αντιδράσεις επώνυμων για το θάνατο του μεγάλου Μοχάμεντ Αλι.