Η πλατφόρμα κινηματογραφιστών και μουσικών Moving Silence ιδρύθηκε το 2009 στο Βερολίνο από τον μουσικό Μάρκο Μπροσόλο και τον κινηματογραφιστή Ματίας Φριτς με σκοπό να συνδέσει τις ρίζες του κινηματογράφου με τη σύγχρονη αισθητική και τις νέες τεχνολογίες, αλλά και να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο καλλιτεχνών. Σήμερα διοργανώνει εκδηλώσεις σ’ όλον τον κόσμο, συνεργαζόμενη με καλλιτέχνες της εκάστοτε χώρας. Μέσα στα χρόνια, το δίκτυο της Μoving Silence μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και διεθνούς χώρου διευρύνεται ολοένα και πιο πολύ.
Στην Αθήνα, το Moving Silence έχει ήδη καθιερωθεί ως «φεστιβάλ της βωβής κινούμενης εικόνας και του πειραματικού ήχου» και στο κέντρο της φετινής έβδομης διοργάνωσης που είναι μια παραγωγή του Institut - Goethe Athen - και της πλατφόρμας Moving Silence (Βερολίνο) σε συνεργασία με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Mondriaan Fund, Αμστερνταμ, βρίσκεται το πολυπρόσωπο έργο του εικαστικού καλλιτέχνη Ρέινολντ Ρέινολντς, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα για μια εβδομάδα, θα παρουσιάσει την έκθεση «The Lost», αλλά και θα διευθύνει το διαδραστικό εργαστήριο «Time Lapse Athens».
Γεννημένος το 1966 στην Αλάσκα, ο Ρέινολντ Ρέινολντς σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο καθώς και σινεμά και φωτογραφία στο School of Visual Arts της Νέας Υόρκης. Μέχρι το τέλος του 2015 ζούσε και εργαζόταν στο Βερολίνο. Ζει σήμερα στο Αμστερνταμ. Εργάζεται κυρίως με φιλμ 16mm και super 8 και στην κινηματογραφική του δημιουργία χρησιμοποιεί τις πειραματικές μεθόδους της επιστήμης. Στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας ανέπτυξε μια δική του «φιλμική γραμματική» που βασίζεται στον μετασχηματισμό, τον καταναλωτισμό και στην κατάρρευση. Το έργο του κινείται στα όρια της τέχνης και της επιστήμης, του παρελθόντος και του παρόντος, της πραγματικότητας και της μυθοπλασίας. Οι εφαπτόμενοι και αδιαχώριστοι κόσμοι του μεταφέρουν τον θεατή στα άγνωστα βάθη της ίδιας του της φαντασίας. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε διακεκριμένες διοργανώσεις εικαστικής και κινηματογραφικής τέχνης παγκοσμίως, όπως π.χ. στην 4η Biennale του Βερολίνου και την 3η της Μόσχας ενώ συμπεριλαμβάνεται και σε μόνιμες συλλογές όπως αυτή του ΜοΜΑ, Νέα Υόρκη και του Neuer Berliner Kunstverein (n.b.k.).
Διαβάστε περισσότερα για το Ρέινολντ Ρέινολντς και τα έργα του στο επίσημο site του καλλιτέχνη
«THE LOST» - ΠΡΟΒΟΛΗ / ΕΚΘΕΣΗ, 13 ΜΕ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΙΛΕΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ
To «The Lost» είναι στην πραγματικότητα η «αναβίωση» μιας γερμανικής ταινίας της δεκαετίας του 1930 που θα μπορούσε να έχει υπάρξει και ποτέ δεν υπήρξε. Η ταινία, γυρισμένη σε ασπρόμαυρο φιλμ και εμφανισμένη στο χέρι, βασίζεται στη γερμανική παραγωγή του 1933 «Die Verlorenen» («Οι Χαμένοι») που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, γιατί απαγορεύτηκε από το ανερχόμενο τότε ναζιστικό καθεστώς. Ό,τι βρέθηκε από την ταινία αυτή ήταν παλιά σενάρια, κάποιες σημειώσεις από το σκριπτ και φιλμικό υλικό από τις πρώτες ημέρες των γυρισμάτων. Ο Ρέινολντ Ρέινολντς ανακάλυψε την ταινία, τη γύρισε εκ νέου και την ολοκλήρωσε από το 2011 έως το 2013. Τα γυρίσματα έγιναν σε δημόσιους χώρους τέχνης (π.χ. Haus der Kulturen der Welt, Berlin, Dejavu/Nosadella due Bologna, Christopher Grimes Gallery Los Angeles), όπου το κοινό μπορούσε να παρακολουθήσει τη διαδικασία της κινηματογράφησης ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έγινε και μέρος της ταινίας.
Η ταινία που παρουσιάζεται σε μια κινηματογραφική εγκατάσταση με πολλαπλές οθόνες, αφηγείται ένα κομμάτι της ζωής του νεαρού Aγγλου συγγραφέα Κρίστοφερ Αϊσεργουντ, που φτάνει στο Βερολίνο το 1929 και μετακομίζει στο καμπαρέ Troika, στο οποίο ζουν νεαροί ηθοποιοί, χορευτές, καλλιτέχνες και μουσικοί. Εκεί ο Κρίστοφερ ανακαλύπτει την ομοφυλοφιλική του πλευρά και γίνεται μάρτυρας μυστηριωδών πειραμάτων που εξερευνούν τα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου. Η πλοκή της ταινίας, δοσμένη από τη σκοπιά του πρωταγωνιστή, συνυφαίνεται όλο και περισσότερο με τις παραισθήσεις των πρωταγωνιστών της.
H έκθεση θα γίνει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα / Εγκαίνια: 13 Απριλίου 2016, 19:00 με εισήγηση του Ρέινολντ Ρέινολντς, Ωρες λειτουργίας: 16:00 -21:00. Στις 16 Απριλίου η έκθεση θα συνοδεύεται για 4 ώρες (18.00 - 22.00) από ζωντανή μουσική
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ «ΤΙΜΕ LAPSE ATHENS» ΜΕ ΤΟΝ ΡΕΪΝΟΛΝΤ ΡΕΪΝΟΛΝΤΣ - 14 ΜΕ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 ΣΤΟ GOETHE-INSTITUT ATHEN
Ο Ρέινολντ Ρέινολντς θα καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες στη δημιουργία σεκάνς «time lapse». Το εργαστήριο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται με animation.Τα έργα που θα παραχθούν θα παρουσιαστούν δημόσια συνοδεία ζωντανής μουσικής στις 17 Απριλίου.
Το πρόγραμμα του εργαστηρίου είναι το ακόλουθο: 14/4, 16:00 – 20:00 Σεμινάριο με τον Reynold Reynolds - 15/4, Γυρίσματα στην πόλη - 16/4, Γυρίσματα και postproduction - 17/4, Postproduction και στις 21:00 δημόσια παρουσίαση των παραχθέντων έργων συνοδεία ζωντανής μουσικής από το μουσικό σύνολο Minimaximum Improvision](https://minimaximum.gr/en/) και τη Γερμανίδα μουσικό Ann Weller.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί σε αγγλική γλώσσα Δηλώσεις συμμετοχής απαραίτητες: workshop@subrealic.net
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο στο επίσημο site του Goethe-Institut Athen
MOVING SILENCE - ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 20:30 ΣΤΟ GOETHE-INSTITUT ATHEN
Το καθιερωμένο πια πρόγραμμα της Moving Silence με ταινίες μικρού μήκους και μουσικούς και sound artists από την Ελλάδα και το εξωτερικό να εναλλάσσονται στη σκηνή. Φέτος θα παρουσιαστούν 10 ταινίες από το διεθνή χώρο και θα παίξουν ζωντανά 13 μουσικοί. Από την Ελλάδα: οι Duo Violoncelli (Τζίνα Δημητρίου, Γιώργος Ταμιολάκης), οι Quetempo, οι Bassilhs & Lodo (Βασίλης Παπασταμόπουλος, Λέανδρος Φράτνικ), η Τζελίνα Πάλλα, ο Στέφανος Ψαραδάκης, οι Teno-Tar, οι Mary Voit - Γιώργος Σπανουδάκης, η Γεωργία Καρύδη και από τη Γερμανία η Ann Weller και από την Ολλανδία οι Duo Hulst-Bouwhuis (Heleen Hulst, Gerard Bouwhuis).
Για την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος Moving Silence 2016 φροντίζει ο κινηματογραφιστής Matthias Fritsch, Βερολίνο, για την επιμέλεια του μουσικού μέρους της διοργάνωσης η αρχιτέκτων και μουσουργός Θάλεια Ιωαννίδου, Αθήνα, για τον ήχο και την εικόνα ο Νίκος Δημητρακάκος, Αθήνα.
Διαβάστε περισσότερα για το Moving Silence 2016 στο στο επίσημο site του Goethe-Institut Athen
Tags: Moving Silence 2016