Buzz

«Magic Men»: Η Αριάν Λαμπέντ, ο Βαγγέλης Μουρίκης κι ο Ερρίκος Λίτσης σε μια ταινία από το Ισραήλ γυρισμένη στην Ελλάδα

στα 10

Ενα ταξίδι στην Ελλάδα του σήμερα, με αφορμή το παρελθόν σε μια χώρα σε κρίση, που μοιάζει να γιατρεύει αυτή ενός πατέρα και του γιου του.

«Magic Men»: Η Αριάν Λαμπέντ, ο Βαγγέλης Μουρίκης κι ο Ερρίκος Λίτσης σε μια ταινία από το Ισραήλ γυρισμένη στην Ελλάδα

Ο Γκι Νατίβ, ένας από τους δύο σκηνοθέτες του «Magic Men» βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά με αφορμή τα γυρίσματα. Θα μπορούσε βεβαίως να είχε βρεθεί εκεί και λίγο νωρίτερα για έναν διαφορετικό λόγο. Η προηγούμενη ταινία του «Πλημμύρα», προβλήθηκε το 2011 στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και κέρδισε δύο βραβεία ανάμεσα στα οποία κι αυτό του κοινού.

Ο ίδιος δεν είχε κατορθώσει να βρεθεί στην πόλη στην διάρκεια του φεστιβάλ, όμως θα ερχόταν μερικούς μήνες αργότερα για τα γυρίσματα της τρίτης μεγάλου μήκους του ταινίας και της δεύτερης που θα υπέγραφε μαζί με τον Ερέζ Ταντμόρ. Το «Magic Men» είναι η ιστορία ενός 78χρονου Εβραίου ελληνικής καταγωγής, του οποίου ο πατέρας σώθηκε από το ολοκαύτωμα με την βοήθεια ενός άγνωστου στον ήρωα άντρα. Τώρα με την ευκαιρία μιας εκδήλωσης για την αδελφοποίηση δυο πόλεων στις δύο χώρες αποφασίζει να ταξιδέψει ως την Ελλάδα και να αναζητήσει τον άντρα που έσωσε τον πατέρα του.

Μαζί του θα ταξιδέψει κι ο γιος του, ένας 42χρονος χασιδικός ράπερ, βλέποντας στο ταξίδι την ευκαιρία να διορθώσει τις σχέσεις με τον πατέρα του, που είναι μάλλον τεταμένες εδώ και χρόνια. ΟΙ δυο τους, διασχίζοντας μια χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κρίσης κι αναζητώντας έναν άντρα που δεν ξέρουν τίποτα γι αυτόν πέρα από το όνομά του, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την δική τους προσωπική κρίση και θα ανακαλύψουν επιτέλους μετά από χρόνια, ο ένας τον άλλο.

2

Ο Γκι Νατίβ και ο Ερέζ Ταντμόρ ξεκίνησαν να γράφουν το σενάριο το 2003 εμπνευσμένοι από μια κοινή γραμμή που ένωνε τις ιστορίες των παππούδων τους. Και των δυο, οι οικογένειες κατάγονταν από την Πολωνία, και των δυο οι παππούδες είχαν κάποια στιγμή ταξιδέψει ως εκεί για να αναζητήσουν τους ανθρώπους που τους βοήθησαν να σωθούν στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Ετσι αποφάσισαν να κάνουν την ταινία μαζί και πριν γράψουν την τελική μορφή του σεναρίου, αποφάσισαν να κάνουν μια δική τους ιδιότυπη «έρευνα». Ταξίδεψαν στην Πολωνία κι αποφάσισαν να αναζητήσουν έναν ανύπαρκτο άνθρωπο που υποτιθέμενα είχε σώσει τους παπούδες τους (του έδωσαν το όνομα Αλεξάντερ Γκοροντίσκι), μόνο και μόνο για να ανακαλύψουν πως ξεκινάς να κάνεις κάτι τέτοιο.

Οταν επέστρεψαν στο Ισραήλ μετά από μια αναζήτηση που τους έφτασε ακόμη και σε μια τηλεοπτική εκπομπή που ψάχνει χαμένους ανθρώπους και τους απέφερε μια λίστα με 70 ανθρώπους που είχαν το όνομα του «σωτήρα» που αναζητούσαν, ανακάλυψαν ότι η χρηματοδότηση για την ταινία, δεν ήταν τόσο εύκολο να βρεθεί όσο πίστευαν.

2

Χρειάστηκε να περιμένουν αρκετά χρόνια μέχρι να μπορέσουν να κάνουν το φιλμ, την ιδέα του οποίου δεν εγκατέλειψαν ποτέ αλλά στην πορεία άλλαξαν την εθνικότητα του πατέρα του ήρωα και μαζί τον τόπο που θα γινόταν η πλειοψηφία των γυρισμάτων. Μαζί άλλαξε και ο άνθρωπος που θα έπαιζε τον κεντρικό χαρακτήρα. Η ιδέα των δυο σκηνοθετών ήταν να δώσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον Τοπόλ, του «ο Βιολιστής στη Στέγη» έναν μύθο του ισραηλινού σινεμά που θα έκανε με το φιλμ την επανεμφάνισή του μετά από πολλά χρόνια.

Ομως παρ΄ ότι ο ηθοποιός είχε αρχικά συμφωνήσει και δουλέψει με τους σκηνοθέτες πάνω στον ρόλο, όταν τελικά η ταινία πήρε το πράσινο φως, οι υποχρεώσεις του, δεν του επέτρεψαν να συμμετάσχει. Ετσι ο ρόλος του πατέρα πήγε στον Μακράμ Κουρί, εναν παλαιστίνιο ηθοποιό. Κι αν για κάποιους το να δώσουν σε έναν Αραβα τον ρόλο ενός επιζώντα του ολοκαυτώματος έμοιαζε μια μάλλον παράτολμη απόφαση για τους δύο σκηνοθέτες ήταν απλά «ο κατάλληλος ηθοποιός στον κατάλληλο ρόλο». Τον ρόλο του γιου του κρατά ο Ζοχάρ Στράους ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς του Ισραήλ με εμφανίσεις σε ταινίες όπως το «Λίβανος» ή το «Eyes Wide Open», ενώ στο φιλμ κρατούν μερικούς από τους βασικούς ρόλους Έλληνες ηθοποιοί, όπως η Αριάν Λαμπέντ, ο Βαγγέλης Μουρίκης και ο Ερίκος Λίτσης.

2

Τα γυρίσματα στην Ελλάδα έγιναν στην Σαντορίνη και την Θεσσαλονίκη, στις αρχές του φθινοπώρου του 2012 και οι δυο τους αποφάσισαν να ενσωματώσουν κάτι από την κατάσταση της χώρας στην ιστορία του φιλμ. Σύμφωνα με τους ίδιους όταν ο ήρωάς τους έρχεται στην χώρα, την βρίσκει σε κατάσταση χάους, εν μέσω μιας βαθιάς κρίσης, πολύ πιο διαφορετική απ ότι την φανταζόταν. Οπώς κι εκείνοι που στην Θεσσαλονίκη ήρθαν αντιμέτωποι με μερικές μεγάλες διαδηλώσεις, πλάνα από τις οποίες βρήκαν την θέση τους στην ταινία.

2

Το «Magic Men» ολοκληρώνει αυτό τον καιρό το post production του με σκοπό να ξεκινήσει την διαδρομή του στα φεστιβάλ του φθινοπώρου. Ελπίζουμε επιστρέφοντας και στην χώρα μας. Μέχρι τότε, δείτε πιο κάτω το πρώτο του τρέιλερ και στο gallery, πολλές φωτογραφίες, τόσο από το φιλμ όσο και από τα γυρίσματα του.