Buzz

Νέα Υπουργός Πολιτισμού η Λυδία Κονιόρδου

στα 10

Από το ψηφοδέλτιο επικρατείας του Σύριζα στο Υπουργείο Πολιτισμού, τρίτη στη σειρά Υπουργός Πολιτισμού της Κυβέρνησης Σύριζα η Λυδία Κονιόρδου.

Flix Team
Νέα Υπουργός Πολιτισμού η Λυδία Κονιόρδου

Μετά τον Νίκο Ξυδάκη και τον Αριστείδη Μπαλτά, το Υπουργείο Πολιτισμού περνάει στα χέρια της Λυδίας Κονιόρδου, η οποία είχε βρεθεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Σύριζα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών, η Λυδία Κονιόρδου είχε μιλήσει συγκεκριμένα για τη γνώμη της γύρω από τα θέματα πολιτισμού που άπτονται του Υπουργείου:

Υπάρχει μια σκληρή πραγματικότητα: δεν υπάρχουν χρήματα. Ωστόσο μπορούν να γίνουν πράγματα σε επίπεδο υποδομής, οργάνωσης και σύνδεσης επίμέρους φορέων ώστε να υπάρχει συνεργασία αλληλοσυμπλήρωσης κι όχι να διαφεντεύει ο καθένας το μικρομάγαζό του. Λαμπρό παράδειγμα το ΔΙΑΖΩΜΑ που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη πολιτών, επιχειρηματιών, φορέων, απλών πολιτών. Γιατί δεν κινείται αντιστοίχως και το υπουργείο σε άλλους τομείς; Ομως με την προϋπόθεση ότι αυτά τα χρήματα δεν θα σπαταληθούν, δεν θα χαθούν σε μαύρες τρύπες, δεν θα προωθηθούν έτσι ώστε να μη δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία όπως τα πυροτεχνήματα τύπου ολυμπιακών γκαλά.

Το ΥΠΠΟ είχε πάντα χώρους που ρήμαζαν ή εικονικά δοσμένους σε διάφορους απίθανους συλλόγους για λόγους ψηφοθηρικούς, ενώ καλλιτεχνικοί φορείς εκλιπαρούσαν για στέγη. Εχουμε δει λεηλασία και κατασπατάληση δημόσιων πόρων σε σημείο να πονάει η ψυχή σου. Ομως δεν είμαστε αμελητέοι. Η λέξη Ελλάδα σημαίνει κάτι στη Δύση. Εχουμε όμορφο τόπο κι έναν πολιτισμό που πάντα υποτιμούσαμε. Μόνοι μας λιώναμε τα μάρμαρα για να κάνουμε ασβέστη, μόνοι μας καταστρέφαμε τα μνημεία σαν φανατικοί Ταλιμπάν.

Μπαλτάς 607 Ο Διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης και η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μαζί με τον Αριστείδη Μπαλτά την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Πόσο ειρωνικό - αλλά και ενδεικτικό της προχειρότητας του κυβερνητικού σχεδιασμού - ότι μόλις την Πέμπτη ο Αριστείδης Μπαλτάς κήρυξε την έναρξη του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, εγγυήθηκε τη στήριξη του σινεμά και του πολιτισμού, ξεναγήθηκε με κάθε επισημότητα στους χώρους του Φεστιβάλ και μάλιστα είχε κανονίσει για το Σάββατο το απόγευμα συνάντηση με επιλεγμένους δημοσιογράφους - η οποία προφανώς θα ακυρωθεί.

Διαβάστε αναλυτικά: Στην τελετή Εναρξης του 57ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Κύριε Υπουργέ, επιτρέψτε μας τρεις διορθώσεις

H νέα Υπουργός Πολιτισμού θα ορκιστεί τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου.

Αν και περιττεύουν οι συστάσεις για την ηθοποιό και σκηνοθέτη - η οποία ωστόσο θα κριθεί ανάλογα στην υπεύθυνη θέση που επελέγη, ακολουθεί ένα μικρό βιογραφικό της Λυδίας Κονιόρδου:

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Οκτωβρίου 1953 και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1971 έως το 1974. Το 1977 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου της Ανοιξης» (1977), ενώ συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο σε έργα των Ιονέσκο, Πλαύτου, Δ. Ρώμα και έπαιξε την Αντιγόνη στις Φοίνισσες του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή (1977-1978). Από το 1978 έως το 1987 ήταν μόνιμο μέλος του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και έπαιξε ρόλους σε έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, Γιώργου Λαζάνη και Μίμη Κουγιουμτζή. Πήρε μέρος ως Κορυφαία του Χορού σε πολλά έργα του αρχαίου δράματος, ενώ έπαιξε την Αθηνά στις Ευμενίδες και την Κλυταιμνήστρα στην Ηλέκτρα του Σοφοκλή και στον Αγαμέμνονα του Αισχύλου. Το 1996 σκηνοθέτησε την Ηλέκτρα του Σοφοκλή για το Εθνικό Θέατρο, κρατώντας και τον ομώνυμο ρόλο. Το 1998 έπαιξε στη Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το 2000 στη Γέρμα του Λόρκα και το 2001 στην Ορέστεια. Από το 1993 έως το 1996 ανέλαβε τη διεύθυνση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου. Έχει διδάξει υποκριτική σε ιδιωτικές σχολές και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς επίσης και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Το 2004 πήρε μέρος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαιωάννου. Από το 2007 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας. Το καλοκαίρι του 2008 έπαιξε για πρώτη φορά την Μήδεια του Ευριπίδη με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Το καλοκαίρι του 2009 στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας ενσαρκώνει το διπλό ρόλο Ηλέκτρας - Κλυταιμνήστρας στις Χοηφόρες του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Ψαρρά στο ρόλο του Ορέστη.

Κονιόρδου Με τον Πέτρο Φιλιππίδη στην παράσταση που παίζουν μαζί αυτόν τον καιρό «Και Τώρα οι Δυο Μας».

Διαβάστε και δείτε ακόμη: (Για ακόμη μια φορά) το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει την κινηματογραφική τέχνη