Buzz

Λουπίτα Νιόνγκ'ο: δείτε ένα βίντεο black power και εσωτερικής ομορφιάς

στα 10

Η νικήτρια Οσκαρ Β' Γυναικείου για το «12 Χρόνια Σκλάβος» μίλησε στις γυναίκες κάθε ηλικίας και φυλής για τη δύναμη της εσωτερικής ομορφιάς, σ' έναν λόγο που δεν άφησε στεγνό μάτι - ούτε στην αίθουσα, ούτε στο youtube.

Λουπίτα Νιόνγκ'ο: δείτε ένα βίντεο black power και εσωτερικής ομορφιάς

Σε όλη τη διάρκεια της προοσκαρικής περίοδου, με τις συνεχείς απονομές και τα συνεχή τιμητικά events, είχε ψηφιστεί ως η πιο καλοντυμένη, φινετσάτη γυναίκα των κόκκινων χαλιών. Ομως και κάθε φορά που άνοιγε το στόμα της, η πρωτοεμφανιζόμενη ταλαντούχα πιτσιρίκα αποδείκνυε πρωτοφανή ωριμότητα, γερό κεντρικό άξονα και μόρφωση. Ο ευχαριστήριος λόγος της Λουπίτα Νιόνγκ'ο στην 86η τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ συγκίνησε και εξέπληξε ευχάριστα όσους δεν γνώριζαν την απόφοιητη της Δραματικής Σχολής του Yale, η οποία ξέρει να διαχωρίσει τον ενθουσιασμό από την φυσική ταπεινότητα, και την προσωπική χαρά από το πολιτικό σχόλιο.

Υπήρχαν και κάποιοι όμως που είχαν βρεθεί στην ίδια αίθουσα μαζί της, λίγες μέρες πριν τα Οσκαρ. Οταν το γυναικείο περιοδικό Essence (το οποίο είναι το μοναδικό περιοδικό μόδας στην Αμερική που είναι στοχευμένο στο αφροαμερικανικό κοινό) έδωσε τα δικά του βραβεία «Black Women in Hollywood» και την ψήφισε Πρωτοεμφανιζόμενη της Χρονιάς.

Η Λουπίτα πήρε το μικρόφωνο για να ευχαριστήσει το περιοδικό και να μιλήσει για το πώς ένα κορίτσι με μαύρο δέρμα αντιλαμβάνεται μεγαλώνοντας την ομορφιά ή την απόρριψή της σύμφωνα με τα στάνταρτς ομορφιάς.

Βλέπετε ένα μικρό κορίτσι της έστειλε ένα γράμμα που της έλεγε ότι ήταν έτοιμη να κάνει «λεύκανση» στο μαύρο δέρμα της. Μέχρι που η Λουπία εμφανίστηκε στο προσκήνιο...

Δείτε το βίντεο. Ισως το πρόβλημα σε άλλες χώρες, κουλτούρες, φυλές να μην είναι το χρώμα. Να είναι ο σωματότυπος, το δέρμα, ένα κακοφορμισμένο χαρακτηριστικό, ή η διαφορετικότητα. Αλλά κάθε μικρό κορίτσι και κάθε μικρό αγόρι θα μπορούσαν να ακούσουν, επιτέλους, μία ψύχραιμη τοποθέτηση απέναντι σε όλο αυτό το βάρος του αποδεκτού image, που δημιουργεί ο βομβαρδισμός των media στους νέους ανθρώπους. Αρκετά πια με την "ομορφιά"

.

Περισσότερη Λουπίτα Νιόνγκ'ο: