Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2014: Νέες φωτογραφίες από το «Lost River» του Ράιαν Γκόσλινγκ

στα 10

O Ράιαν Γκόσλινγκ είναι έτοιμος να παρουσιάσει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, «Lost River», στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του 67ου Φεστιβάλ Καννών. Και αποκαλύπτει τη θέση του ως κινηματογραφιστής κάπου ανάμεσα στον Ντέρεκ Σιανφράνς και τον Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν.

Κάννες 2014: Νέες φωτογραφίες από το «Lost River» του Ράιαν Γκόσλινγκ

«Αυτή η ταινία ήταν, με πολλούς τρόπους, ένα δώρο από τους σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργάστηκα τα τελευταία χρόνια. Επαιξα σε ταινίες βασισμένες στην πραγματικότητα με τον Ντέρεκ Σιανφράνς μέχρι τα πυρετώδη όνειρα του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν. Νομίζω ότι ταλαντεύομαι μεταξύ αυτών των δύο άκρων λόγω των δικών μου ευαισθησιών σαν κινηματογραφιστής, που βρίσκονται κάπου ανάμεσα.»

Ετσι εξηγεί ο Ράιαν Γκόσλινγκ τη γέννηση του «Lost River», του σκηνοθετικού του ντεμπούτου (με προηγούμενο τίτλο «How to Catch a Monster») που είναι έτοιμο για να κάνει την πρεμιέρα του στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του 67ου Φεστιβάλ Καννών, τοποθετώντας τον 33χρονο ηθοποιό ανάμεσα στους μεγαλύτερους δημιουργούς του πλανήτη. Ολα θα ξεκινούσαν από το Ντιτρόιτ, το μέρος που περίπου την ίδια εποχή θα ενέπνεε και τον Τζιμ Τζάρμους για το δικό του «σκοτεινό παραμύθι» στο «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί».

2

«Γνώρισα το Ντιτρόιτ όταν είχα την ευκαιρία να δουλέψω στο "The Ides of March", ένα μέρος το οποίο ζει σήμερα στο όριο ανάμεσα σε αυτές τις δύο πραγματικότητες. Αν και βρέθηκα εκεί για λίγες μέρες δεν μπόρεσα παρά να επηρεαστώ από την πόλη. Βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, με σχεδόν 40 μίλια εγκαταλειμένων γειτονιών και σε όσες υπήρχαν κάτοικοι, ήταν γονείς που προσπαθούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε δρόμους όπου γύρω τους καιγόντουσαν μισογκρεμισμένα σπίτια.Το Ντιτρόιτ ήταν ο τόπος γέννησης του «Μοντέλου Τ» και της Motown. Κάποτε ήταν σχεδόν η καρτ-ποστάλ του Αμερικανικού Ονείρου, μα τώρα αυτό το όνειρο για τις οικογένειες που συνεχίζουν να μένουν εκεί, έχει καταντήσει ένας εφιάλτης. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, υπάρχει ακόμη πολλή ελπίδα εκεί. Υπάρχει κάτι πολύ εμπνευστικό γύρω από τη συνειδητοποίηση στο Ντιτρόιτ. Ο,τι υπήρχε εκεί και θα υπάρξει ξανά είναι ακόμη ζωντανό. Ηξερα οτι θα έπρεπε να κάνω κάτι εκεί πέρα.»

«Επέστρεψα πολλές φορές μέσα στον επόμενο χρόνο, προσπαθώντας να καταγράψω μερικές από αυτές τις γειτονιές πριν αυτές κατεδαφιστούν και ξεκίνησα να σκέφτομαι μια ιστορία που να διαδραματίζεται όχι στο Ντιτρόιτ, αλλά στο Χαμένο Ποτάμι, μια φανταστική πόλη με ένα φανταστικό παρελθόν. Οσο τα στοιχεία της ταινίας άρχισαν να αναδύονται: μια οικογένεια χάνει το σπίτι της, ένα μυστηριώδες μυστικό πάνω από την επιφάνεια, εμπνεύστηκα από τις οικογενειακές ταινίες φαντασίας της δεκαετίας του '80 με τις οποίες μεγάλωσα και τις φίλτραρα με τις ευαισθησίες που απέκτησα στη συνέχεια. Κάπως έτσι, το "Lost River" άρχισε να παίρνει σχήμα στη μορφή ενός σκοτεινού παραμυθιού με την ίδια την πόλη ως ένα μπερδεμένο κορίτσι και τους χαρακτήρες σαν σπασπένα κομμάτια ενός ονείρου, να προσπαθούν να βρουν τον εαυτό τους.»

H επίσημη υπόθεση της ταινίας αναφέρει:

Τοποθετημένο στο σουρεαλιστικό τοπίο μιας έρημης πόλης, η Μπίλι, μια ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών βυθίζεται σε ένα μακάβριο και ποτισμένο με σκοτεινή φαντασία υπόκοσμο, την ίδια ώρα που ο έφηβος γιος της ανακαλύπτει μια μυστική οδό σε μια υποβρύχια πόλη. Μαζί θα πρέπει να λύσουν το μυστήριο που τους περιβάλλει προκειμένου να σώσουν την οικογένειά τους.

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «Lost River» του Ράιαν Γκόσλινγκ.

Οπου Μπίλι τοποθετήστε την Κριστίνα Χέντρικς, όπου έφηβος γιος τοποθετήστε τον Ιαν Ντε Κεστέκερ, προσθέστε τους Εύα Μέντες, Σίρσα Ρόναν και Μπεν Μέντελσον και κρατήστε για λίγο την αγωνία σας με μια σειρά νέων φωτογραφιών που μας φέρνουν πιο κοντά στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας.

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 67ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου.