Φεστιβάλ / Βραβεία

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Αντζελες απλώνει τη δράση του σε όλο τον κόσμο

στα 10

Το Global Greek Film Initiative (GGFI) είναι η νέα δράση του LAGFF που θα δώσει νέα διεθνή ώθηση στον ελληνικό κινηματογράφο.

Flix Team
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Αντζελες απλώνει τη δράση του σε όλο τον κόσμο

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου το Λος Αντζελες, η ετήσια διοργάνωση με στόχο την κοινοποίηση των Ελλήνων κινηματογραφικών δημιουργών και του σινεμά τους στην Αμερική, διανύει ήδη τη 17η συνεχή κι επιτυχημένη χρονιά του - κι επεκτείνεται!

Διαβάστε ακόμη: Είστε έτοιμοι για το «Σπιρτόκουτο: The Musical»;

Η νέα του πρωτοβουλία, το Global Greek Film Initiative (GGFI) έρχεται για να συμπληρώσει τα κενά, στο χρόνο και στο χώρο: με μια σειρά από ετήσια προγράμματα, σχεδιάζει να προωθήσει την πολιτισμική ανταλλαγή μεταξύ Ελλάδας, Η.Π.Α. και της Διασποράς, να υποστηρίξει ευκαιρίες εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και να γίνει το Βορειοαμερικανικό έδαφος όπου οι επαγγελματίες διεθνώς θα μπορούν να ενημερώνονται για ελληνικά κινηματογραφικά προγράμματα και πρωτοβουλίες.

lagff 2022

Μέλος του ΔΣ του LAGFF, η Λία Μποζονέλις, Ελληνοαμερικανίδα σεναριογράφος και παραγωγός που εμπνεύστηκε το ετήσιο πρόγραμμα, δηλώνει: «Η Ελλάδα βιώνει μια μοναδική ευκαιρία, την οποία κέρδισε επάξια, με όλες τις διεθνείς παραγωγές που γίνονται πλέον στη χώρα. Συνδυάζοντας τη γνώση και την κρίση που κερδίσαμε δουλεύοντας μέσα στο σύστημα των στούντιο, αλλά και σύμφωνα με την αποστολή και τα διαθέσιμα μέσα του οργανισμού μας, μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στο επίκεντρο της κινηματογραφικής παραγωγής και να θεωρηθεί μια παγκόσμια βάση καλλιέργειας νέων ταλέντων.»

Διαβάστε ακόμη: Ο Μπενουά Μπλανκ μόλις βγήκε από την ντουλάπα

Οι ιδρυτές του GGFI, τα μέλη του ΔΣ, Λία Μποζονέλις και Ερση Δάνου και ο Διευθυντής του Φεστιβάλ, Αρης Κατοπόδης, υποστηρίζονται στην καινούρια αυτή δράση από ένα Συμβούλιο Εντολοδόχων και μια ομάδα αξιωματούχων, αποτελούμενη από τους πιο έγκυρους δωρητές κι αναγνωρισμένους επαγγελματίες του Χόλιγουντ, σαν τον Τζιμ Γιαννόπουλο, τη Νία Βαρντάλος, τον Γκρεγκ Γαϊτάνις, τον Ευρωβουλευτή και ηθοποιό/σεναριογράφο Αλέξη Γεωργούλη και πολλούς ακόμα.

lagff main

Οπως δηλώνει ο Αρης Κατοπόδης, «για μακροχρόνια επιτυχία, χρειάζεται να προσαρμόζεσαι, να επικαιροποιείσαι καθημερινά. Η αλλαγή είναι καλό να συμβαίνει. Διευρύνοντας το πλαίσιό του, το GGFI εκπροσωπεί την αυξανόμενη επιρροή των Ελλήνων της Διασποράς στην Ελλάδα, ειδικά σε μια εποχή όπου η Ελλάδα γίνεται πεδίο μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών στη Νότια Ευρώπη.»

Ο Πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ, Πάνος Κουάνης, σημειώνει, «Σε λιγότερα από πέντε χρόνια η Ελλάδα έγινε ένας από τους πιο περιζήτητους προορισμούς για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σ' όλο τον κόσμο. Ειδικά το 2021, περισσότερες από δέκα μεγάλες παραγωγές γυρίστηκαν στην Ελλάδα - για τους Amazon, Netflix, Paramount Studios, Apple TV, Millennium Films - ως αποτέλεσμα ενός πολύ ανταγωνιστικού επενδυτικού και φορολογικού κινήτρου που προσφέρεται.»

Διαβάστε ακόμη: To 63o Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ξεκινάει με το «The Fabelmans» του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Προσθέτει η Ερση Δάνου, μέλος του ΔΣ και συνιδρύτρια του LAGFF, «Η ξαφνική εισροή διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα, προκάλεσε την επείγουσα ανάγκη για μια βιώσιμη υποδομή και καλά εκπαιδευμένα συνεργεία. Το GGFI είναι εδώ για να βοηθήσει στο συντονισμό της προσπάθειας, για να προσφέρει εργαστήρια, επιμορφωτικά σεμινάρια και υποτροφίες. Επιπλέον, θα ενισχύσει το Φεστιβάλ μας και θα επεκταθεί σε πιο προγραμματικές οδούς.»

Η Νία Βαρντάλος που εδώ και χρόνια υποστηρίζει το LAGFF, δηλώνει με ενθουσιασμό, «Μόλις ολοκλήρωσα μια εκπληκτική εμπειρία, με το "My Big Fat Greek Wedding 3" που σκηνοθέτησα και γυρίστηκε εξολοκλήρου στην Ελλάδα και μπορώ να πω, χωρίς ενδοιασμούς... προτιμήστε ελληνικά!» Οσο για τον σκηνοθέτη Γκρεγκ Γαϊτάνις, δηλώνει, «Ως πολίτης της Ελλάδας ονειρεύτηκα να γυρίσω μία σειρά σε μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου. Πλούσια σε υφές και λουσμένη στο πιο εκθαμβωτικό φως, τα νησιά και η ηπειρωτική Ελλάδα προσφέρουν απεριόριστο φόντο που εμπλουτίζει τις αφηγήσεις μας.»

Η ομάδα του GGFI θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα στις αρχές του 2023. Δείτε παρακάτω τα βασικά σημεία του κι επισκεφθείτε το website του οργανισμού για περισσότερες πληροφορίες.

lagff