Buzz

«Licorice Pizza»: κατακραυγή για τον χειρισμό της ασιατικής κουλτούρας από τον Πολ Τόμας Αντερσον

στα 10

Ενας χαρακτήρας που μιλά «με κοροϊδευτική γιαπωνέζικη προφορά» εξόργισε τους Αμερικανο-ασιάτες.

«Licorice Pizza»: κατακραυγή για τον χειρισμό της ασιατικής κουλτούρας από τον Πολ Τόμας Αντερσον

Το «Licorice Pizza», η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Πολ Τόμας Αντερσον (πρεμιέρα 6 Ιανουαρίου στις ελληνικές αίθουσες, από την Tulip) δέχεται τα πρώτα πυρά από μερίδα των αμερικανών κριτικών και μία κατακραυγή στα social media.

O λόγος: υπάρχουν σκηνές που ένας χαρακτήρας (τον οποίο ερμηνεύει ο Τζον Μάικλ Χίγκινς) μιλά στην γιαπωνέζα σύζυγό του με αστεία/κοροϊδευτική, στερεότυπη, ασιατική προφορά - κάτι σαν τον Μίκι Ρούνεϊ στο «Breakfast at Tiffany's».

Θυμηθείτε κι αυτό: Οι πρώτες αντιδράσεις για το «Licorice Pizza» μιλάνε για μια «τέλεια» ταινία του Πολ Τόμας Αντερσον

LICORICE PTA

Για να καταλάβουμε το χρονικό και κοινωνικό πλαίσιο: βρισκόμαστε στην Αμερική των 70ς και παρακολουθούμε δύο νέους ανθρώπους (ένα αγόρι κι ένα κορίτσι) να ενηλικιώνονται και να προσπαθούν να βρουν την ταυτότητά τους και την επιτυχία - όπως την υπόσχεται το αμερικανικό όνειρο.

Για αυτό, όταν το το δείτε θα καταλάβετε, οι κατηγορίες στον Πολ Τόμας Αντερσον είναι, τουλάχιστον, αφελείς και ανυπόστατες. Αυτό ακριβώς θέλει να δείξει, αυτό ακριβώς καυτηριάζει: όλα τα στερεότυπα, όλες τις προκαταλήψεις, όλα τα κακώς κείμενα που κατασκεύασαν τη Δύση του σήμερα και μάς έφεραν εδώ - τον βαθιά ριζωμένο ρατσισμό (ακόμα και στο χιουμοράκι), τον σεξισμό, την διαφθορά, την ανισότητα.

Αλλωστε, ο Πολ Τόμας Αντερσον δεν επιλέγει τυχαία τον Τζον Μάικλ Χίγκινς - γνωστό για τους ρόλους του στις καυστικές, μπουφόνικες παρωδίες τoυ Κρίστοφερ Γκεστ («Best in Show»). Πόσο περισσότερο να κλείσει το μάτι; Αυτόν κοροίδεύει - όχι τους ασιάτες. Τον βλάκα, υπερόπτη, αμόρφωτο, ασεβή δυτικό, απέναντι σε όλες τις υπόλοιπες κουλτούρες του κόσμου.

Λίγη ψυχραιμία λοιπόν.

LICORICE PIZZA TWITTER

LICORICE PIZZA TWITER

LICORICE PIZZA TWITTER

LICORICE PIZZA TWITTER

LICORICE PIZZA TWITTER

Διαβάστε περισσότερα: