Φεστιβάλ / Βραβεία

Το φύλο, ο έρωτας, ο ρατσισμός και η ταυτότητα στο κέντρο του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Γκ.Λ.Α.Τ.

στα 10

Ολο το πρόγραμμα του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Γκ.Λ.Α.Τ. (Γκέι, Λεσβιακών, Αμφισεξουαλικών, Τρανσεξουαλικών και Διεμφυλικών) Ταινιών που ξεκινάει την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Το φύλο, ο έρωτας, ο ρατσισμός και η ταυτότητα στο κέντρο του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Γκ.Λ.Α.Τ.

Το 18ο Γκ.Λ.Α.Τ., το οποίο διοργανώνεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρία Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο, θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2016, στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος του Μουσείου Κινηματογράφου του ΦΚΘ (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398).

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν και θα διαγωνιστούν για το βραβείο Κοινού, 12 μεγάλου μήκους και 32 μικρού μήκους ταινίες πρόσφατης παραγωγής, τόσο μυθοπλασίας όσο και ντοκιμαντέρ, από 21 χώρες απ’ όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Τα φιλμ του αφιερώματος είναι ανθρωποκεντρικά, ενημερώνουν και ψυχαγωγούν, διαθέτουν χιούμορ, αλλά και ασκούν κριτική σε πολιτικές και κοινωνικές δομές που καταπιέζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τις κινηματογραφικές προβολές θα πλαισιώσουν 14 συζητήσεις με το κοινό, ενώ στον χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου, θα παρουσιαστούν 40 αφίσες κινηματογραφικών φεστιβάλ από όλο τον κόσμο, τα οποία εξειδικεύονται στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ (ανά προβολή) και 8 ευρώ (ημερήσιο εισιτήριο).


Πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Γκ.Λ.Α.Τ. (Γκέι, Λεσβιακών, Αμφισεξουαλικών, Τρανσεξουαλικών και Διεμφυλικών) Ταινιών.

Dam 607

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου

19:00 Νέα Αστέρια 1 / Ιερό Σύμφωνο - Μπορούσαμε να Είμαστε Γονείς - Σκόρπιες Σκέψεις ενός Νεαρού Σεξουαλικά Εργαζόμενου - Αφημένες στις Αισθήσεις τους - Μείνε - Αφρικανός, Μουσουλμάνος και Ομοφυλόφιλος / Ακολουθεί συζήτηση με τους Ελληνες σκηνοθέτες.

21:00 Επίσημη Εναρξη Εύκολη Επανεμφάνιση (Easy Reappearance, Γαλλία, 2015, 17΄) - Φράγμα (Dam, Νορβηγία, 2015, 71') του Πολ Τούνγκε / Δύο νεαροί, ο Τζι και ο Τζο, είχαν μια γνωριμία της μιας βραδιάς. Την επόμενη μέρα κιόλας πηγαίνουν εκδρομή στα βουνά. Ο Τζι έχει άλυτα προβλήματα με τον εαυτό του. Ο Τζο θέλει απεγνωσμένα να αγαπηθεί. Το ταξίδι τους εξελίσσεται σύντομα σε μια μάχη για τις ψυχολογικές τους απαιτήσεις. Η βία παίρνει ακραίες μορφές. / Ελεύθερη Είσοδος.

Ekaj 607

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου

17:30 Κατεστραμμένα Προϊόντα Damaged Goods, Ολλανδία, 2011, 4') / Ακολουθεί συζήτηση με την Γεωργία – Θεοδώρα Ιντζέ (πολιτικός επιστήμονας, υπ. δρ., Europe Direct Ξάνθης) και θέμα «Η ορατότητα ως ανθρώπινο δικαίωμα».

19:00 Νέα Αστέρια 2 / Εγγενές Ηθικό Κακό - Η Πρισίλα στη Μύκονο - Πώς να Είσαι Μόνη - Είσαι Πανέμορφος - Δεν Θέλω Κορίτσι / Ακολουθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες Χρίστο Πορίαζοφ, Ελα Φανκ και Γιάνικ Σπίες.

21:00 Ανοια (Forgetfulness, Αυστραλία, 2015, 7') - Εκάζ (Ekaj, ΗΠΑ, 2015, 80') του Κάτι Γκονζάλεζ / Ο Εκάζ, ένας νεαρός άνδρας που ζει εκπορνευόμενος, συνειδητοποιεί ότι οι ελπίδες του ναυάγησαν. Στη Νέα Υόρκη συναντά έναν άλλο νεαρό άνδρα, τον Μέκα, ο οποίος πάσχει από AIDS. Ο Μέκα παίρνει τον Εκάζ υπό τη φροντίδα του. Ο ένας βοηθά τον άλλο για να επιβιώσουν, αναπτύσσοντας ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αγάπης. / Ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη Αχιλλέα Ψαλτόπουλο.

Shadows of Yesterday 607

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

19:00 Νέα Αστέρια 3 / Τατουάζ - Μόνο να Είσαι Καλά - Αγία Ρόσα - Στις Λεπτομέρειες - Τζοέλ και Τζιν / Ακολουθεί συζήτηση του κοινού με τους σκηνοθέτες Εβι Μίνου, Πρεντράγκ Αζντέλκοβιτς, Καταρίνα Ρίβιλις και την ηθοποιό Μανόν Χιούγκελ._

21:00 Σκιές από Χθες (Shadows of Yesterday, Φιλιππίνες, 2015, 105') του Ρόσγουιλ Χ. Χιλάριο / Στη Μανίλα, την περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε ετοιμοπόλεμη κατάσταση λόγω των κυβερνητικών σκανδάλων, ο φωτογράφος Νάθαν καλύπτει δημοσιογραφικά τα συλλαλητήρια όπου γνωρίζεται με τον ακτιβιστή φοιτητή Έμαν. Η σχέση τους βασίζεται σε διαφορετικά ιδεώδη και αρχές. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους δεν αργούν να προκύψουν, ούτε η ανάγκη για επιλογές.

Queen of Hearts 607

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου

19:00 Πράξη Αγάπης (An Act of Love, ΗΠΑ, 2016, 85') του Σκοτ Σέπαρντ / Ο αιδεσιμότατος Φρανκ Σέφερ δικάζεται στο εκκλησιαστικό δικαστήριο της Ενωμένης Εκκλησίας Μεθοδιστών, επειδή τέλεσε γάμο για τον γιο του και τον σύντροφό του. Η τελική μάχη δεν κερδήθηκε ολοκληρωτικά για όλους. Ένας αγώνας για μίμηση και από πιστούς και ιερείς διαφορετικών δογμάτων. / Ακολουθεί συζήτηση με θέμα «Γλώσσα υποτίμησης – Ρητορική μίσους».

21:00 Βασίλισσες με Kαρδιά (Queen of Hearts, Αργεντινή, 2015, 82') του Γκιγιέρμο Μπεργκάντι / Ο Συνεταιρισμός AR/TV Trans είναι ένα θέατρο που προσφέρει στις εκδιδόμενες τρανς, εκπαίδευση και θεατρικό επάγγελμα, αλλά και τις προστατεύει από κάθε περαστικό πελάτη τους. Οι ίδιες αυτοχαρακτηρίζονται με διαφορετικούς όρους και μιλούν για τη ζωή και τις εμπειρίες τους, την καθημερινή προσπάθεια για επιβίωση και για αποδοχή από την κοινωνία. / Ακολουθεί συζήτηση.

Soft Lad 607

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου

19:00 Νέα Αστέρια 4 / Η Ντουλάπα - Τριγενή ιιι η Μαμά - Ολες οι Γάτες στο Σκοτάδι είναι Ροζ - Παράδεισος Απελευθέρωσης - Φαντασία

21:00 Αφελής (Soft Lad, Ηνωμένο Βασίλειο, 2014, 84') του Λεόν Λοπέζ / Σε μια εναλλαγή αγάπης και πάθους, ένας νεαρός θεωρεί ότι η αγάπη του για τον σύζυγο της αδερφής του θα αλλάξει τη ζωή του. Ο εραστής -σύζυγος παλεύει με τα συναισθήματα και τις σκέψεις του, ώστε να αποδεχτεί την σεξουαλικότητά του, καταστρέφοντας ωστόσο τις ζωές των γύρω του. / Ακολουθεί συζήτηση.

Fundamentally Happy 607

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου

19:00 Λουλούδια από Αμυγδαλόψιχα (Marzipan Flowers, Ισραήλ, 2014, 78') του Ανταμ Καλντερόν / Η 48χρονη Χαντάς εγκαταλείπει το κιμπούτζ μετά το θάνατο του άνδρα της και την κριτική των γειτόνων της για το «ελαφρό» πένθος της, και πάει στο Τελ Αβίβ. Στη μεγάλη πόλη βρίσκει αναπάντεχη στήριξη από τη συγκάτοικό της, την τρανς Πέτελ με το μυστηριώδες παρελθόν. Οι δυο γυναίκες αναπτύσσουν μια ασυνήθιστη φιλία και ανακαλύπτουν ότι τις δένουν περισσότερα από όσα φαντάστηκαν.

21:00 Η Ιστορία μου ως Πρόσφυγας (My Refugee Story, Λίβανος, 2015, 16΄) // Ριζικά Ευτυχισμένος (Fundamentally Happy, Σιγκαπούρη, 2015, 78') των Ταν Μπι Τιάμ και Λέι Γουάν Μπιν / Πριν 20 χρόνια, η Χαμπίμπα και ο μικρός Έρικ ήταν γείτονες. Όταν ο Έρικ γυρνά και βρίσκει την Χαμπίμπα και το σύζυγό της να ζουν στο ίδιο σπίτι, η αρχική χαρά της επανένωσης μετατρέπεται σε αποκάλυψη μυστικών του παρελθόντος. Ήταν ο μικρός Έρικ που κατά βάθος ήθελε να αποπλανηθεί από τον σύζυγο της Χαμπίμπα ή ήταν ο σύζυγος που οδήγησε τον νεαρό στο να αποδεχτεί τον βιασμό του; Μπορεί ο Έρικ να ξεπεράσει το παρελθόν; / Ακολουθεί συζήτηση με τον παιδοψυχίατρο Μανώλη Φαϊτάκη και θέμα «Παιδική σεξουαλικότητα. Επιθυμίες και όρια των παιδιών».

No Future 607

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου

19:00 Χωρίς Μέλλον (No Future, Ολλανδία, 2015, 88') του Μάρκο Ρίκερς / Άμστερνταμ, 1980. Μια πόλη με ανεργία, καταστολή και παρανομία, αναπτύσσει ακτιβισμό και αναζητά το μέλλον της. Η φιλελεύθερη Άννα γνωρίζει την Σγαακ στις καταλήψεις...

21:00 Η Δεύτερη Ζωή των Κλεφτών (The Second Life of Thieves, Μαλαισία, 2014, 87') του Γου Μινγκ Τζιν / Μια ερωτική σχέση διάρκειας δεκαετιών μεταξύ δύο ανδρών, κρυφή από τις γυναίκες και τα παιδιά τους. Τελικά, ο ένας, ο Λάι, φεύγει με τη γυναίκα του άλλου, του Ταν. Τότε δημιουργείται μια σχέση με αμοιβαίες ομολογίες για το παρελθόν μεταξύ του Ταν και της νεαρής κόρης του εραστή του, της Σάντι. / Ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη Αχιλλέα Ψαλτόπουλο.

Finding Phong 607

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου

19:00 Νέα Αστέρια 5 / Μα τι στο Καλό - Λέων - Αποχωρισμός - Οι Κουκουβάγιες - Η Αλήθεια - Πάθος / Ακολουθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες

21:00 Η Ανεύρεση της Φογκ (Finding Phong, Βιετνάμ, 2015, 92') των Σουάν Ντούμπους και Τραν Πουόνγκ Τάο / Ο αγώνας της Φογκ να φτιάξει το σώμα της, όπως αυτή θέλει να είναι. Συζητήσεις με την μητέρα της που την παροτρύνει να μείνει άνδρας, αλλά και με τον γέρο πατέρα της, που πιστεύει ότι η επανάσταση δεν πλήττεται εάν ο γιος του αλλάξει φύλο. Η εγχείρηση, η νέα ζωή. / Ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια της ταινίας.

The Group Therapy 607

Σάββατο 1η Οκτωβρίου

17:30 Ομάδα Υποστήριξης (The Support Group, Σουηδία, 2015, 14΄) / Πέντε νεαρές γυναίκες από διαφορετικά κοινωνικά περιβάλλοντα περιμένουν την ψυχολόγο για να αρχίσουν την ομαδική θεραπεία. Όλες τις ενώνει ένα πράγμα: ο βιασμός. / Ακολουθεί συζήτηση με την κοινωνική λειτουργό – εκπαιδευτικό Ειρήνη Λιανδρή με θέμα «Ενδο-οικογενειακή βία, βιασμός».

19:00 Αφάνταστες Καταστάσεις (Unimaginable, ΗΠΑ, 2015, 88') του Σεντρίκ Τόμας Σμιθ / «Πόσο χρειάζεται να τραυματιστεί ο έρωτας και να μην είναι πλέον αγάπη;» Ο νοσηλευτής Αντόνιο έχει ζήσει την ενδοοικογενειακή βία ως παιδί και την ξαναζεί από τα χέρια του συντρόφου του, Κιρκ. Όμως το κρύβει και υπομένει. Η μητέρα του επεμβαίνει όσο μπορεί, για να σώσει το γιο της. Ο Αντόνιο δεν μπορεί να σώσει τον εαυτό του, αλλά νοσηλεύει την Μισέλ, θύμα κι αυτή της ερωμένης της, την οποία δικαιολογεί λέγοντας ότι αυτές ως ζευγάρι «αγαπούν σκληρά και μάχονται σκληρά». Πού οδηγούν όλα αυτά; / Ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τις ηθοποιούς Σεντρίκ Σμιθ, Μαχίν Γκρεκό, Αλίσια Ριβέρα.

21:00 Τελετή Λήξης / Απονομή των βραβείων Κοινού του φεστιβάλ, την οποία θα πραγματοποιήσει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσ/κης και μέλος του ΔΣ του ΦΚΘ, Σπύρος Πέγκας. / Ακολουθεί η προβολή της βραβευμένης μεγάλου μήκους ταινίας. / Είσοδος ελεύθερη.

Αναζητήστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Γκ.Λ.Α.Τ. (Γκέι, Λεσβιακών, Αμφισεξουαλικών, Τρανσεξουαλικών και Διεμφυλικών) Ταινιών

Διαβάστε ακόμη: