Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Λοράν Καντέ είναι στην Αθήνα

στα 10

Ο Γάλλος σκηνοθέτης, βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα για το «Ανάμεσα στους Τοίχους», παρουσιάζει σήμερα τη νέα του ταινία, «Επιστροφή στην Ιθάκη», στις Νύχτες Πρεμιέρας. Πριν... επιστρέψει, μάς μιλά για τη σημερινή Κούβα που γνώρισε βαθιά.

Ο Λοράν Καντέ είναι στην Αθήνα

Σε μια ταράτσα πολυκατοικίας στην Αβάνα, την ώρα που πέφτει ο ήλιος, πέντε φίλοι γύρω στα 50 κάνουν ένα μικρό reunion. Στενή παρέα από τα εφηβικά τους χρόνια, ξαναβρίσκονται για να υποδεχτούν τον Αμαντέο, που επιστρέφει στην πατρίδα μετά από 16 χρόνια αυτοεξορίας στην Ισπανία. Η βραδιά ξεκινά χαρούμενα, με ποτά, τραγούδια, παλιές ιστορίες και πειράγματα. Ωσπου να φτάσει το πρωί, οι πέντε φίλοι θα έχουν αποδομήσει όχι μόνο τις δικές τους σχέσεις, αλλά και την ιστορία της χώρας τους, το κομμάτι που καθόρισε τις ζωές τους, την «Ειδική Περίοδο» των μέσων του ’90 που τους άφησε χωρίς πηγές ενέργειας, χωρίς τρόφιμα, βυθισμένους σε μια βαριά οικονομική κρίση χωρίς περιθώριο φαντασίας για το μέλλον. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Αμαντέο που «την έκανε» για την Ισπανία φτάνει να μοιάζει εχθρός, μόνο που ο μοναδικός πραγματικός εχθρός της παρέας είναι τα ανικανοποίητα όνειρά τους.

Διαβάστε και δείτε περισσότερα για την «Επιστροφή στην Ιθάκη» εδώ

return to ithaca 01

Ο Λοράν Καντέ αγαπά τους ανθρώπους και τα μέρη όπου ζουν, το έχει δείξει με την ως τώρα φιλμογραφία του, τουλάχιστον μέχρι το «Ανάμεσα στους Τοίχους» του 2008 που του χάρισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Πριν δυο χρόνια βρέθηκε στην Κούβα για να σκηνοθετήσει το δικό του κομμάτι του σπονδυλωτού «7 Days in Havana». Η πόλη, οι άνθρωποί της και η σημερινή ιστορία τους, η οποία σπάνια έρχεται στη διεθνή επιφάνεια, του φάνηκε τόσο συναρπαστική, ώστε θέλησε να της αφιερώσει μια ολόκληρη ταινία. Το αποτέλεσμα είναι το «Retour à Ithaque» («Επιστροφή στην Ιθάκη»), ένα διαλογικό φιλμ που αποτυπώνει μια κοινωνία σε κρίση διαρκείας. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Βενετίας και τιμήθηκε με το Βραβείο του Venice Days.

return to ithaca 03 607

H «Επιστροφή στην Ιθάκη» κάνει απόψε, Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου την επίσημη ελληνική πρεμιέρα της, στις 20.00 στο Ιντεάλ, στο πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας. Ο Λοράν Καντέ, προσκεκλημένος του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, θα βρίσκεται στην προβολή για να προλογίσει την ταινία και να κουβεντιάσει με τους θεατές για το σινεμά του και για την εμπειρία της σημερινής Κούβας. Λίγο νωρίτερα, σε μια χαλαρή κουβέντα, μάς μίλησε για τις δικές του κινηματογραφικές και πολιτικές απόψεις. «Φυσικά η ταινία ζει στην Κούβα, μιλάει για την Κούβα, αλλά η πρόθεση και η δική μου και του Λεονάρδο Παδούρα που έγραψε το σενάριο, ήταν να παγκοσμιοποιήσουμε τα θέματα της ταινίας, την εξορία, τη δυσκολία του να υπάρξεις στο μέρος όπου θέλεις να ζεις, του να φύγεις και να προσπαθείς να επιστρέψεις στον τόπο σου και να μπορέσεις ν' ανήκεις εκεί. Γι' αυτό και ο τίτλος, η επιστροφή ενός Οδυσσέα σε κάποια Ιθάκη. Ολες οι ταινίες μου πάντα έχουν μια ματιά κοινωνικοπολιτική, είναι αυτό που μ' ενδιαφέρει να βλέπω ακόμα κι όταν είμαι ο ίδιος θεατής. Είναι πολύ σημαντικό για μένα οι ταινίες που βλέπουμε να μας δίνουν μια εικόνα της περιπλοκότητας του κόσμου στον οποίο ζούμε. Κι αυτό ήθελα να πετύχω μέσα απ' αυτήν την ταινία.»

Ο Λοράν Καντέ θα βρίσκεται απόψε, Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, στην προβολή του «Επιστροφή στην Ιθάκη», στις 20.00, στο Ιντεάλ. Ολόκληρη η συνέντευξή μας μαζί του θα δημοσιευτεί με την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες. Η «Επιστροφή στην Ιθάκη» θα βγει στους κινηματογράφους στις 22 Οκτωβρίου από τη StraDa Films.

Διαβάστε ακόμη:

Συνεχίζοντας την πλοήγηση σας στο flix.gr, συμφωνείτε στην εγκατάσταση cookies στον υπολογιστή σας. Μάθετε περισσότερα.