Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγεται φέτος από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου. Αν δεν έχετε ήδη προμηθευτεί τα εισιτήριά σας, το Flix προτείνει επιλεγμένες προβολές για σήμερα Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου.
Σνάιντερ Εναντίον Μπαξ (Schneider vs. Bax) του Αλεξ Φαν Βάρμερνταμ (2015) / Στις 18.00 στο Δαναό 1
Την ημέρα των γενεθλίων του, ένας πληρωμένος δολοφόνος, o Σνάιντερ λαμβάνει μία νέα πρόταση για «δουλειά», να σκοτώσει έναν συγγραφέα, τον Μπαξ. Πεπεισμένος ότι επρόκειτο για μία εύκολη αποστολή, δέχεται να την αναλάβει, πιστεύοντας ότι θα επιστρέψει εγκαίρως σπίτι του για την γενέθλια τούρτα του. Την ίδια μέρα το υποψήφιο θύμα δέχεται, μετά από πολύ καιρό, επίσκεψη από την κόρη του, προσπαθεί να συνέλθει από τις καταχρήσεις της προηγούμενης ημέρας και να την υποδεχθεί καταλλήλως. Επιστρέφοντας μετά το υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα «Borgman» και το αφιέρωμα του στις περσινές Νύχτες Πρεμιέρας ο Ολλανδός Αλεξ Φαν Βάρμερνταμ παραδίδει μια μαύρη κωμωδία σε μορφή ανθρωποκυνηγτού και παράνοιας.
Βλέποντας τον Χόπερ (Hooper Vu Par) / Στις 18.45 στο Odeon Οπερα 2
Φιλμική ανθολογία, αφιερωμένη σε έναν από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρεαλισμού στην αμερικανική τέχνη. Παρακινημένοι από την ενθουσιώδη υποδοχή της έκθεσης έργων του Εντουαρντ Χόπερ το φθινόπωρο του 2013 στο Παρίσι, οκτώ Ευρωπαίοι σκηνοθέτες επιλέγουν τον αγαπημένο τους από τους πίνακες του Εντουαρντ Χόπερ (1882-1967) και τον μετουσιώνουν σε μικρού μήκους ταινία, ο καθένας μέσα από το ξεχωριστό στιλ και τις ευαισθησίες του. Από τον Ματιέ Αμαλρίκ, τον μόνο που εμπνέεται από σχέδιο του Χόπερ δίχως ανθρώπινες φιγούρες, τον Γερμανό Χάνες Στερ, την νεοεμφανιζόμενη στη σκηνοθεσία Ντομινίκ Μπλαν και τη Γαλλίδα σταρ του ανεξάρτητου νεουρκέζικου σινεμά Σοφί Μπαρτ, μέχρι τη Βελγίδα Βαλερί Πιρσόν, που μεταμορφώνει έναν πίνακα σε animation, τον Δανό Μαρτέν ντε Τούρα, τη σεναριογράφο και σκηνοθέτη Βαλερί Μρεγιέν και την Αγγλίδα ντοκιμαντερίστα Σόφι Φάινς, η ταινία αντανακλά οκτώ διαφορετικές ματιές στο έργο του Αμερικανού ζωγράφου.
Το Καλοκαίρι του Ερωτά μου (The Summer of Sangaile) της Αλαντέ Καβαϊτέ / Στις 21.00 στο Odeon Οπερα 2
Η 17χρονη Σανγκάιλ είναι συνεπαρμένη από την ιδέα να γίνει πιλότος σε αεροπλανικές επιδείξεις. Ωστόσο, η υψοφοβία την κρατά αγκιστρωμένη στην ασφάλεια του εδάφους και του θεατή. Σε μία από αυτές τις επιδείξεις κοντά στην παραλίμνια βίλα όπου περνά το καλοκαίρι με τους δικούς της, γνωρίζει την Αουστε, μια κοπέλα που σε αντίθεση με εκείνη τολμά να αναμετρηθεί με τις επιθυμίες της. Ο έρωτας που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους φέρνει τη Σανγκάιλ για πρώτη φορά ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρό της, αλλά και όσα την κρατούν μακριά απ' αυτό. Με φόντο την λιθουανική επαρχία και με επίκεντρο μια αδιέξοδη σχέση που όμως θα γεννήσει δυνατά αισθήματα και ακόμη πιο δυνατά πάθη, το «Καλοκαίρι της Σανγκάιλ» διαγωνίζεται για τη Χρυσή Αθηνά, διακηρρύσοντας τον έρωτα ανάμεσα σε δύο κορίτσια με τις πιο όμορφες, φυσικές και κινηματογραφικές αποχρώσεις.
Η Παρακμή του Δυτικού Πολιτισμού (The Decline of Western Civilization) της Πινελόπι Σφίρις / Στις 22.00 στο Odeon Οπερα 1
Aνοιγμένες μύτες, αμέτρητες μελανιές, χάος από κορμιά που συγκρούονται μεταξύ τους, εκκωφαντική μουσική και συναυλίες που χαίρεσαι επειδή μπορείς να παρακολουθήσεις από απόσταση ασφαλείας. Καλώς ορίσατε στο γεμάτο κίνδυνο, επιθετικό μηδενισμό, βροντερά ντεσιμπέλ και τσαμπουκά κόσμο του πιο θρυλικού μουσικού ντοκιμαντέρ των 80s: τον κόσμο της καλιφορνέζικης πανκ, των αφηνιασμένων θαυμαστών, των Χ, των Black Flag, των Fear και μερικών από τα πιο ακραία και ασυμβίβαστα γκρουπ στον πλανήτη. Στο πρώτο φιλμ (ακολούθησαν άλλα δύο που θα προβληθούν και αυτά στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρας), η Σφίρις ακολουθεί μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά, ριψοκίνδυνα και οπωσδήποτε θορυβώδη συγκροτήματα της περιόδου 1979-1980 και της σκληρής πανκ μουσικής, εισδύοντας σαν ανταποκριτής πολέμου στις εκκωφαντικές εμφανίσεις τους, στα επιθετικά λάιβ τους και στις αρένες όπου οι νεαροί οπαδοί των γκρουπ χτυπιούνται σώμα με σώμα, ιδρώνουν και αιμορραγούν, έτσι αυτοκαταστροφικά όπως επιδίδονται στον σχεδόν πολεμικό χορό τους. Συγκροτήματα όπως οι θαυμάσιοι Χ, οι εμβληματικοί Black Flag, οι Circle Jerks ή οι (όνομα και πράγμα) Fear γίνονται για πρώτη φορά πρωταγωνιστές ενός ντοκουμέντου όχι απλά γύρω από μια αντικομφορμιστική κουλτούρα που εχθρευόταν την εμπορευματοποίηση και πρότεινε την αντίσταση, αλλά μιας συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για το Λος Αντζελες και την Αμερική όπου μια μερίδα της νεολαίας αγκάλιαζε άφοβα το μηδενισμό και την εξέγερση ως τρόπο ζωής της.
Performance του Νίκολας Ρεγκ (1970) / Στις 22.00 στο Δαναό
Ενας βίαιος Λονδρέζος γκάνγκστερ βρίσκει προσωρινή κρυψώνα στο σπίτι ενός φθαρμένου ροκ σταρ, για να δει να ανοίγεται μπροστά του η πύλη σε ένα σκοτεινό κόσμο ηδονών και κινδύνων που μέχρι τότε δεν γνώριζε. Ανάμεσα σε σαρκικές περιπτύξεις και πειραματισμούς με παραισθησιογόνα ναρκωτικά, οι δυο άντρες επιδίδονται σε ένα αλλόκοτο ψυχολογικό παιχνίδι εξουσίας, διφορούμενης σεξουαλικότητας και ανταλλαγής ταυτοτήτων που σταδιακά μετατρέπει τον ένα σε αντανάκλαση του άλλου. Το θρυλικό φιλμ του Νίκολας Ρεγκ με τον Μικ Τζάγκερ, σε ένα εκρηκτικό μείγμα «sex, drugs and rock 'n' roll» και βίας που σημάδεψε για πάντα την δεκαετία του '70 και τη φήμη του δημιουργού του.
Το Απαγορευμένο Δωμάτιο (The Forbidden Room) του Γκάι Μάντιν (2015) / Στις 22.15 στο Ιντεάλ
Ενας άγνωστος εμφανίζεται μυστηριωδώς σε ένα υποβρύχιο που βρίσκεται παγιδευμένο στο βυθό με ένα ασταθές φορτίο. Το τρομαγμένο πλήρωμα θα προσπαθήσει να δραπετεύσει μέσα από τους αχανείς διαδρόμους, καθώς οι πιο σκοτεινοί τους φόβοι θα ξυπνήσουν σε ένα παραισθησιογόνο ταξίδι στο άγνωστο. Δεν περιμέναμε τίποτα πιο παράξενο, συναρπαστικό, σινεφίλ και «πειραγμένο» από τον Γκάι Μάντιν, ο οποίος εδώ εκμεταλλεύεται το all-star cast των ηθοποιών του (από τον Ούντο Κίερ μέχρι την Αριάν Λαμπέντ και από τον Κώστα Απέργη μέχρι τη Σαρλότ Ράμπλινγκ και τον Ματιέ Αμαλρίκ) για να αποτίνει ένα ακόμη φόρο τιμής στις απαρχές του σινεμά, αλλά και στους εφιάλτες που μετατρέπονται σε εικόνες που μένουν στη μνήμη καθώς κυλάνε σαν κομμάτια μιας αφήγησης πέρα και πάνω από κάθε σύμβαση.
Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Απαγορευμένο Δωμάτιο» του Γκάι Μάντιν.
Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας:
Διαβάστε ακόμη:
- Οδηγός Επιβίωσης για το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας
- Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Αυτές είναι οι ελληνικές ταινίες του φεστιβάλ
- Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Μη φοβάστε το «πολιτικό» σινεμά
- Νύχτες Πρεμιέρας 2015: Αυτά είναι τα highlights του προγράμματος
Tags: Νύχτες Πρεμιέρας 2015