Buzz

Ο,τι λάμπει είναι χρυσός; Τρέιλερ για το «Krom» του Μπουγιάρ Αλιμάνι

στα 10

Η επόμενη ταινία του μετά την «Αμνηστία» είναι μια χαμηλότονη ιστορία ενηλικίωσης, γυρισμένη κι αυτή στην Αλβανία.

Ο,τι λάμπει είναι χρυσός; Τρέιλερ για το «Krom» του Μπουγιάρ Αλιμάνι

Η δεύτερη μεγάλου μήκους του Μπουγιάρ Αλιμάνι μετά την «Αμνηστία» έκανε την πρεμιέρα της το περασμένο καλοκαίρι στο διαγωνιστικό τμήμα East of the West του Κάρλοβι Βάρι και είναι όπως και η προηγούμενη και ελληνική συμπαραγωγή με τον Θάνο Αναστόπουλο στην θέση του παραγωγού.

Η ιστορία του φιλμ διαδραματίζεται σε μια μικρή πόλη με μεταλλεία χρωμίου στην Αλβανία, όπου μια κωφάλαλη γυναίκα μεγαλώνει τους δύο γιούς της (από διαφορετικούς πατέρες) και οποία προσπαθεί να τους προσφέρει μια αξιοπρεπή ζωή.

Οταν η γυναίκα βρίσκει έναν άντρα που την αγαπά και την φροντίζει, ο μεγαλύτερος από τους δύο γιους της αποφασίζει να εκφράσει την ανεξαρτησία του, να εγκαταλείψει το σχολείο και να δοκιμάσει να βρει δουλειά στα ορυχεία κάτι που εκτός από επικίνδυνο είναι και παράνομο για ένα ανήλικο αγόρι.

Δείτε ακόμη: Ο Μπουγιάρ Αλιμάνι αφήγειται στο Flix ιστορίες από μια άγνωστη «γνωστή» μας χώρα

krom 607

Ταινία ενηλικίωσης, το «Krom» αφορά ως ένα μέρος του μια προσωπική ιστορία όπως εξηγούσε ο σκηνοθέτης με αφορμή την πρώτη προβολή της ταινία στην Βενα Γεωργακοπούλου στην Εφημερίδα των Συντακτών.

«Οταν ήμουν παιδί σε μια επαρχία της Αλβανίας, τη δεκαετία του ‘70, κάναμε “συμμορία”, πιάναμε δύο μικρά παιδιά που ήταν αδέλφια και τα σπρώχναμε πάνω σε ένα τοίχο. Οι πιο μεγάλοι τα χτυπάγαμε για να μας πουν τα ονόματά τους. Τα δυο αδέλφια μάς τα ‘λεγαν. Είχαν όμως διαφορετικά επίθετα, επειδή ήταν από δύο διαφορετικούς πατέρες. Ο οργασμός μας ήταν να ακούμε αυτά τα διαφορετικά επίθετα. Και να ξέρουμε ότι οι πατεράδες τους είχαν εγκαταλείψει τη μάνα τους κι αυτά τα ίδια σε πολύ μικρή ηλικία.

krom 607

»Τα χρόνια πέρασαν, αλλά φαίνεται ότι η συνείδησή μου δεν είχε καθαρίσει. Δεν μπορώ να ξεχάσω κυρίως τα μάτια του πιο μικρού παιδιού. Γεμάτα δάκρυα που δεν κυλούσαν, σαν να είχαν παγώσει. Είχα γράψει το σενάριο και μετά έξι μήνες κατάλαβα γιατί το ‘γραψα. Το «Krom» είναι η συγγνώμη μου στα δυο αδέλφια, που σήμερα δεν ξέρω πού βρίσκονται. Είναι μια προσπάθεια για κάθαρση».

krom 607

Κοιτώντας πέρα από το «Krom» όμως, ο Μπουγιάρ Αλιμάνι βρίσκεται ήδη στην Νέα Υόρκη όπου ετοιμάζεται για τα γυρίσματα της επόμενης ταινίας του στην Αμερική που θα έχει τον τίτλο «Ramona» και θα είναι η ιστορία μιας νοσοκόμας Κολομβιανής καταγωγής που φροντίζει ασθενείς στο τελευταίο στάδιο πριν τον θάνατο και την οποία θα βιάσει και θα αφήσει έγκυο ο ετεροθαλής αδελφός της.

Πριν την επόμενη ταινία του όμως δείτε πιο κάτω το τρέλερ του «Krom» ελπίζοντας ότι μετά τα φεστιβάλ η ταινία του Μπουγιαρ θα φτάσει και στις ελληνικές αίθουσες.


Δείτε ακόμη: