Buzz

Οι βιασμοί, το Χόλιγουντ, ο Χίτσκοκ, ο Σάμι Ντέιβις Τζ.: Η Κιμ Νόβακ στα 89 της χρόνια μιλάει για όλα

στα 10

Σε μία συνέντευξή της στο Hollywood Reporter η μούσα του «Vertigo» αποκαλύπτει μνήμες που σοκάρουν.

Οι βιασμοί, το Χόλιγουντ, ο Χίτσκοκ, ο Σάμι Ντέιβις Τζ.: Η Κιμ Νόβακ στα 89 της χρόνια μιλάει για όλα

Ο Μάρτιν Σκορσέζε (γνωστός λάτρης του «Vertigo») είχε πει για εκείνη: «Μπορώ να κλείσω τα μάτια μου και να την φέρω μπροστά μου, έτσι όπως τη "ζωντάνεψε" με χρώματα ο Χίτσκοκ: απαλά μωβ, χρυσά μαλλιά, πράσινα μάτια. Γεννήθηκε από το σινεμά των ταινιών του 50 - σαν να εφευρέθηκε για εκείνη το χρώμα, ο φωτισμός, το design. Εμοιαζε με κάτι αιθέριο και γήινο ταυτόχρονα, απλό και ασυνήθιστο μαζί. Και ήταν τόσο, μα τόσο, σπαραχτικά εύθραυστη...»

Αντιστοίχως, ο Οτο Πρέμινγκερ, ο σκηνοθέτης της στο «Ο Ανθρωπος με το Χρυσό Χέρι» είχε δηλώσει: «Είναι η γυναίκα που όλες οι γυναίκες θέλουν να μοιάσουν και όλοι οι άντρες θέλουν να έχουν...»

«Kim Novak: Her Life and Art» Σήμερα, η 89χρονη Κιμ Νόβακ κοιτάζει πίσω σε αυτά τα χρυσά χρόνια του Χόλιγουντ κι ομολογεί ότι δεν της λείπουν καθόλου. Θα μας τα πει πιο αναλυτικά, όταν κυκλοφορήσει το βιβλίο της «Kim Novak: Her Life and Art». Αλλά σε μία συνέντευξη στον Hollywood Reporter αποκαλύπτει ήδη πολλά - άλλα προκαλούν έκπληξη κι άλλα πόνο.

Θυμηθείτε και την πρόσφατη συνέντευξή της στη Guardian «Εγώ πάντα ήξερα ότι ήμουν καλή ηθοποιός.» Η ανεκτίμητη συνέντευξη της Κιμ Νόβακ

Kim Novak 607 1

Η Μέριλιν Νόβακ βιάστηκε στα 12 της χρόνια Γεννήθηκε Μέριλιν, μέσα στο Οικονομικό Κραχ από εργάτες γονείς. Στα πρώτα χρόνια της εφηβείας την βίασαν - μία ομάδα αγοριών της γειτονιάς, στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου. Δεν το είπε ποτέ στους γονείς της. To ομολόγησε πρόσφατα, σε μία συνέντευξή της στην Guardian.

«Το μόνο που θέλω από τη ζωή είναι να αγαπηθώ». Η μητέρα της την είδε να μελαγχολεί και να αποτραβιέται και την πίεσε να γραφτεί σ' ένα τοπικό club κοριτσιών. Εκεί ξεκίνησε το μόντελινγκ. Σ' ένα ταξίδι για δουλειά με ένα γκρουπ κοριτσιών έφτασε στο Χόλιγουντ και πέρασε την πόρτα της Columbia, όπου έκαναν δοκιμαστικά για εξτρας. Την έστησαν μπροστά από μία κάμερα. Επρεπε να πει την ατάκα «Το μόνο που θέλω από τη ζωή είναι να αγαπηθώ». Την είπε και την εννοούσε. Αυτό ήταν. Μία ατάκα άλλαξε τη ζωή της.

Ο Χάρι Κον, ο εφιάλτης κι ο καθοδηγητής Ο διευθυντής της Columbia, Χάρι Κον, ήταν διαβόητα κακότροπος. Μάλιστα είχε και μια προτομή του Μουσολίνι πάνω στο γραφείο του - κι όπως κατάλαβε, κατάλαβε. Ηταν ο εφιάλτης της («Προσπάθησε να μου δώσει τα χείλη της Τζόαν Κρόφορντ και τα μαλλιά της Λάνα Τάρνερ. Ξεβάφτηκα στο μπάνιο αμέσως!») αλλά κι ο άνθρωπος που πήρε τις πιο σωστές αποφάσεις στην καριέρα της. Της άλλαξε το όνομα σε «Κιμ» (δεν μπορούσε να υπάρξει δεύτερη Μέριλιν, φυσικά), αλλά όταν εκείνη αρνήθηκε να αλλάξει και το επίθετό της δεν της το συγχώρεσε ποτέ. «Ελεγε στη γραμματέα μου: φώναξε μου αυτή την ηλίθια, παχιά Πολωνή. Παρόλο που δεν ήμουν ούτε ηλίθια, ούτε παχιά, ούτε Πολωνή». Οταν όμως εκείνος πέθανε, η Νόβακ πήρε τη μία κακή απόφαση μετά την άλλη. Για παράδειγμα: αρνήθηκε το ρόλο στο «Breakfast at Tifanny's»!

Kim Novak 607 2

Ο Χίτσκοκ της φέρθηκε με σεβασμό κι εμπιστοσύνη Αντίθετα από την φίλη και «αδελφή/ξανθιά ψυχή» Τίπι Χέντρεν, με την οποία διατηρεί ακόμα σχέσεις, εκείνη δεν έχει τίποτα κακό να πει για τον Χίτσκοκ. «Μου φέρθηκε σαν ενήλικα, με σεβασμό κ εμπιστοσύνη. Οι περισσότεροι σκηνοθέτες τότε σου απεύθυναν το λόγο απαξιωτικά. Σε καθοδηγούσαν σαν να είσαι παιδί. Τον πλησίασα και τον ρώτησα: «εσείς τι θέλετε από μένα, τι πρέπει να βγει;» Κι εκείνος με κοίταξε και μου είπε «Αγαπητή μου, για αυτό σε προσέλαβα. Για να το βρεις μόνη σου...» Μου φάνηκε πολύ καλό για να είναι αληθινό!»

Vertigo «Θα ήθελα να ζούσε ο Τζίμι (Στιούαρτ) κι ο Αλφρεντ (Χίτσκοκ) για να δουν την ταινία να παίρνει την Νο1, παίρνοντας την πρωτιά από τον "Πολίτη Κέιν"

Kim Novak 607 3

Σάμι Ντέιβις Τζ. Υπήρχε για χρόνια η υπόνοια ότι ήταν ζευγάρι και μάλιστα ένα από τα πρώτα διάσημα διαφυλετικά ζευγάρια. Τώρα εκείνη το διαψεύδει. «Εκείνος, δεν ξέρω αν ήταν ερωτευμένος μαζί μου, αλλά ήταν σίγουρα τσιμπημένος... Κάναμε παρέα, αλλά η σχέση μας δεν ήταν ποτέ ρομαντική... Περισσότερο αντέδρασα όταν η Columbia μού απαγόρευσε να συνεχίσω να τον βλέπω. Οταν μου λένε με τέτοια βεβαιότητα κάτι, εγώ συνήθως κάνω το αντίθετο...»

Ο Τόνι Κέρτις / ο Σάμι Ντέιβις Τζ. και... ένας δεύτερος βιασμός; Η Νόβακ όμως διηγείται κάτι πολύ ανησυχητικό και εφιαλτικό για την αρχή αυτής της «σχέσης». «Με κάλεσε ο Τόνι Κέρτις στο σπίτι του με την Βίβιαν Λι σ' ένα πάρτι. Πήγα κατευθείαν από το γύρισμα, φορώντας ακόμα τα ρούχα και την περούκα του "Vertigo". Ο Σάμι ήταν εκεί και με βοηθούσε να τη βγάλω, όταν ο Τόνι μου έφεε ένα ποτό. Μετά δε θυμάμαι τίποτα. Σκοτάδι. Ξύπνησα γυμνή, στο σπίτι μου, με το αμάξι μου παρκαρισμένο από κάτω. Δεν έμαθα ποτέ τι είχε συμβεί.» Πιστεύει ότι κάποιος έριξε κάτι στο ποτό της; «Ναι. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Νομίζω ότι ήταν ο Τόνι. Ελπίζω να μην ήταν ο Σάμι...» Μάλιστα ομολογεί ότι έχει κι άλλες #metoo ιστορίες από «σκηνοθέτες και παραγωγούς» τις οποίες θα αποκαλύψει στο βιβλίο της.

Kim Novak 607 4

Oscars 2016 - η αποτυχημένη πλαστική κι ο Ντόναλντ Τραμπ Εχοντας αποχωρήσει εδώ και δεκαετίες από τα φώτα της δημοσιότητας, μένοντας στο σπίτι της στο Ορεγκον με τον σύζυγό της (ο οποίος πέθανε πέρσι) και τα σκυλιά τους, η Νόβακ δέχεται να παρουσιάσει ένα Οσκαρ μαζί με τον Μάθιου ΜακΚόνεχεϊ στην τελετή απονομής του 2016. Από ανασφάλεια, τις προηγούμενες μέρες καταφεύγει στον πλαστικό της "να της γεμίσει τα μάγουλα", μία απόφαση που μετανιώνει. Το αποτέλεσμα ήταν τα social media να την σκίσουν για το πόσο κακογέρασε και πααμορφώθηκε. Πρώτος από όλους; Ο Ντόναλντ Τραμπ. H Nόβακ απάντησε στους bullies των Οσκαρ με επιστολή της.

Δεν της λείπει το Χόλιγουντ. Εχει τη ζωγραφική της «Οταν διεγνώσθη με διπολική διαταραχή, κατάλαβα πολλά για μένα. Η ζωγραφική με βοήθησε να εξωτερικεύσω το μέσα μου. Περισσότερο από την υποκριτική. Ειδικά μετά τα Οσκαρ, θυμήθηκα γιατί είχα απομακρυνθεί από το Χόλιγουντ και δεν μου έλειπε καθόλου....»

H πανδημία δεν την τρομάζει «Από τότε που πέθανε ο άντρας μου, είμαι ικανοποιημένη να κοιμάμαι αγκαλιά με τα σκυλιά μου. Εκείνος μου λείπει. Ο υπόλοιπος κόσμος όχι...»

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη της Κιμ Νόβακ στο Hollywood Reporter.

Kim Novak 607 5

Διαβάστε περισσότερα: