Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2012: «Habemus Presidente!»

στα 10

Το 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου διόρισε Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής: είναι ο Νάνι Μορέτι!

Κάννες 2012: «Habemus Presidente!»

«Είναι για μένα μεγάλη χαρά, τιμή και τεράστια ευθύνη ν’ αναλάβω τη θέση του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής του πιο έγκυρου Φεστιβάλ του κόσμου, ενός Φεστιβάλ που διεξάγεται σε μια χώρα που ανέκαθεν αντιμετώπιζε τις ταινίες με ενδιαφέρον και σεβασμό,» είπε ο Νάνι Μορέτι, σε απάντηση για την επιλογή του ως Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

«Ως σκηνοθέτη», συμπλήρωσε ο Μορέτι, «με συγκινούσε πάντα όταν οι ταινίες μου παρουσιάζονταν στο Φεστιβάλ Καννών. Επίσης έχω πολύ ευχάριστες αναμνήσεις από την εμπειρία μου ως μέλος της επιτροπής στο 50ό Φεστιβάλ, όπως κι από την προσοχή και το πάθος με το οποίο η επιτροπή παρακολουθούσε τις προβολές.»

Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Καννών, Ζιλ Ζακόμπ, πήγε τις αναμνήσεις του λίγο πιο πίσω: «Οταν αποφασίσαμε να βάλουμε το ‘Ecce Bombo’ – μια ταινία σε super 8! – στο Διαγωνιστικό Τμήμα όταν πρωτοδούλεψα στο Φεστιβάλ, το 1978, ήταν επειδή είχα το προαίσθημα ότι ο Νάνι Μορέτι σύντομα θα γινόταν ο ΝΑΝΙ ΜΟΡΕΤΙ. Ετσι κι έγινε και αισθάνομαι ιδιαίτερα δικαιωμένος από αυτήν τη μακρόχρονη και στοργική συνεργασία.»

Κι ο Τιερί Φρεμό, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, προσέθεσε: «Το Φεστιβάλ ήθελε να γιορτάσει την 65η διοργάνωση μ’ έναν Ευρωπαίο Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής. Ενθουσιώδης και με χαρακτηριστικά μοντέρνο και οξυδερκές μυαλό, ο Νάνι Μορέτι και οι ταινίες του αποτελούν την ενσάρκωση των καλύτερων στοιχείων του κινηματογράφου των τελευταίων τριάντα χρόνων. Η δουλειά του πάντα εξελίσσεται και εξακολουθεί να κρατά την υπόσχεσή του για ταινίες που αγγίζουν τον κόσμο και την εποχή μας.»

Ο Νάνι Μορέτι ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής του 50ού Φεστιβάλ των Καννών, του 1997, η οποία είχε επιλέξει να μοιράσει εξ ημισείας το Χρυσό Φοίνικα στο «Χέλι» του Σοέι Ιμαμούρα και το «Η Γεύση του Κερασιού» του Αμπάς Κιαροστάμι.

Η τελευταία ταινία του Μορέτι, το «Εχουμε Πάπα», προβλήθηκε στο περσινό Φεστιβάλ Καννών, ενώ ο σκηνοθέτης έχει κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα με το «Δωμάτιο του Γιου» το 2001, το Βραβείο Σκηνοθεσίας για το «Caro Diario» το 1994 κι έχει συμμετάσχει με ταινίες στο Φεστιβάλ συνολικά έξι φορές.

Το φετινό Φεστιβάλ Καννών θα γίνει από τις 16 ως τις 27 Μαΐου.