Buzz

Ο Χοακίν Φίνιξ δεν είναι Joker: «Εμαθα να αφήνω τα σκοτάδια στο σετ. Τώρα αγαπώ τη ζωή μου»

στα 10

Γιατί διαλέγει αυτούς τους ρόλους; Τι απαντά για τη βία της ταινίας; Τι του είπε ο Ντε Νίρο; Ηταν ο Ρίβερ το «Rosebud» του;

Ο Χοακίν Φίνιξ δεν είναι Joker: «Εμαθα να αφήνω τα σκοτάδια στο σετ. Τώρα αγαπώ τη ζωή μου»

Το Vanity Fair αυτό το μήνα έχει εξώφυλλο και κεντρική συνέντευξη έναν από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς μας και, πιθανότατα, το Οσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου για φέτος. Είτε ξετρελλαθείτε με το «Joker» του Τοντ Φίλιπς, είτε φέρετε στη συζήτηση σοβαρές αντιρρήσεις, αυτό που θα βγει από την οθόνη και θα σας στοιχειώσει είναι ο Χοακίν Φοίνιξ.

Ολα θα πάνε καλά, γλυκό μου αγόρι» | Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο στον Χοακίν, στις πρόβες

Για άλλη μία φορά, ενώ συνήθως το ζητούμενο είναι για έναν ηθοποιό να εξαφανίζεται κάτω από το δέρμα του ρόλου, ο Φοίνιξ τα έχει δώσει όλα, έχει βουτήξει με το κεφάλι, έχει εμποτίσει τα πάντα με τον προσωπικό του πόνο, τη δική του εύθραυστη φύση. Τον παρακολουθείς να μπαίνει σε κάθε σκηνή με το 200% του, υποκλίνεσαι και ταυτόχρονα κάτι σε κάνει να θέλεις να τον πάρεις αγκαλιά και να το παρηγορήσεις.

Διαβάστε την κριτική του Flix: για το «Joker» του Τοντ Φίλιπς

Joaquin Phoenix 607 1

Διαβάζοντας τη συνέντευξή του στο Vanity Fair, διαπιστώσαμε ότι αυτό ακριβώς έκανε ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Μετά από μία πρόβα, μία ανάγνωση των διαλόγων και των σκηνών που ο Ντε Νίρο επέμενε να γίνει κι ο Φίνιξ δεν ήθελε, ο Φίνιξ παραπονέθηκε ότι δεν αισθάνεται καλά και ήθελε να φύγει. Τότε ο Ντε Νίρο σηκώθηκε, πήρε το πρόσωπο του 45χρονου πρωταγωνιστή στα χέρια του, φίλησε το μάγουλό του και του είπε «Ολα θα πάνε καλά, γλυκό αγόρι». Κι όλο το πλατό ήξερε ότι «Ο Ταξιτζής» δεν μίλησε στον «Joker» με αυτά τα λόγια για το ρόλο ή την ερμηνεία του.

Προτιμώ να παίζω τον Τζόνι Κάς ή τον Αρθουρ Φλεκ (Joker) γιατί μπορώ να τους καταλάβω. Ο πόνος τους προέρχεται από κάτι αρχέγονο, κάτι που τους έχει στοιχειώσει πριν βγουν από τη μήτρα. Μία κοσμική αγωνία...»

Γιατί τόσο σκοτάδι Χοακίν; «Από πολύ μικρός είχα αλλεργεία στα, ποια είναι η λέξη, ανόητα παιδικά παιχνίδια. Από πάρα πολύ μικρή ηλικία με έλκουν άλλα πράγματα. Δεν ξέρω γιατί. Αν ψάχνετε μία ψυχαναλυτική ερμηνεία είμαι σίγουρος ότι υπάρχει. Αυτό που ξέρω είναι ότι προτιμώ να παίζω τον Τζόνι Κάς ή τον Αρθουρ Φλεκ (Joker) γιατί μπορώ να τους καταλάβω. Ο πόνος τους προέρχεται από κάτι αρχέγονο, τους έχει στοιχειώσει πριν βγουν από τη μήτρα. Μία κοσμική αγωνία. Το σκοτάδι είναι ένας συνδυασμός φύσης και κοινωνικοποίησης. Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος, έτσι μεγάλωσα κι εγώ...»

Θυμηθείτε κι αυτό: Ο Χοακίν Φίνιξ δήλωσε πως κόντεψε να τρελαθεί παίζοντας τον Τζόκερ

Joaquin Phoenix 607 3

Αυτό είναι και το σινεμά που αγαπά: «Η εποχή του σινεμά που αγαπώ, οι συγκλονιστικές ταινίες των 70ς, δεν είναι στα αλήθεια "κινηματογραφικό είδος". Δεν ήταν "δράμα". Ηταν απλώς ταινίες. Ετσι ήταν οι ταινίες. Ο "Ταξιτζής", η "Σκυλίσια Μέρα" - ήταν έντονες, τραγικές, αστείες που σου ράγιζαν την καρδιά ταινίες. Κι αυτές τις ταινίες αγαπώ. Αυτές τις ταινίες ψάχνω να κάνω!»

Δεν μπορείς να κατηγορείς το σινεμά γιατί υπάρχουν τρελοί εκεί έξω που θα εκλάβουν οτιδήποτε ως σύνθημα για να δράσουν. Η ταινία δεν δικαιολογεί τη βία. Στρέφει τον καθρέφτη προς τον κόσμο μας για να κοιτάξουμε κατάματα τι συμβαίνει στις κοινωνίες μας...»

Η μεταμόρφωση σε Joker": Εχασε 26 κιλά με τις οδηγίες διατροφολόγου. Διάβασε για τον ναρκισσισμό των serial killers στην ιστορία της εγκληματολογίας. Μελέτησε τις κινήσεις του Μπάστερ Κίτον αλλά και του Ρέι Μπόλγκερ (που έπαιξε το Σκιάχτρο στο «Μάγο του Οζ»), ο οποίος του ενέπνευσε και τον ανατριχιαστικό χορό μπροστά στον καθρέφτη του Joker. Για αυτή τη σκηνή, μέσα στο μπάνιο ήταν ο ίδιος που αυτοσχεδίαζε, ο Τοντ Φίλιπς κι ο χειριστής της steadicam. Tα υπόλοιπα 250 άτομα του συνεργείου έμειναν έξω από την κλειστή πόρτα.

Joaquin Phoenix 607 4

Είναι η ταινία μία ανεύθυνη προπαγάνδα που ηρωποιεί την ψυχοπάθεια και τη βία; «Ηξερα ότι η ταινία δε θα γινόταν αποδεκτή. Είναι μία πολύ δύσκολη ταινία. Κι αν το σκεφτεί, είναι υπέροχο ότι οι θεατές αντιδρούν έντονα. Ομως, κανείς μπορεί να κοιτάξει αυτόν τον χαρακτήρα από πάρα πολλές πλευρές. Από την μία, είναι κι αυτός ένας άνθρωπος που, όπως όλοι μας, ήθελε να ακουστεί η φωνή του, να είναι ορατός, να τον καταλάβουν. Αν τον δεις ως ψυχοπαθή, καταλαβαίνεις ότι έχει την ανάγκη να βρίσκεται στο επίκεντρο του πλήθους. Μέσα στο χάος του όχλου εισπράττει την χαρά και την ικανοποίηση.

Δεν μπορείς να κατηγορείς το σινεμά για την εγκόσμια βία «Εμείς γυρίσαμε μία ταινία για έναν φιξιόν χαρακτήρα από έναν ψεύτικο κόσμο, με την ελπίδα ότι οι θεατές θα την δουν ακριβώς για αυτό που είναι. Δεν μπορείς να κατηγορείς το σινεμά γιατί υπάρχουν τρελοί εκεί έξω που θα εκλάβουν οτιδήποτε ως σύνθημα για να δράσουν. Αυτό θέλει να σου πει και η ίδια η ταινία. Δεν δικαιολογεί τη βία. Στρέφει τον καθρέφτη προς τον κόσμο μας και να κοιτάξουμε τι συμβαίνει στις κοινωνίες μας...»

Joaquin Phoenix 607 5

Ρόμπερτ Ντε Νίρο «Είναι ο αγαπημένος μου ηθοποιός. Δεν ήθελα να του μιλάω στο σετ. Την πρώτη μέρα είπαμε μια καλημέρα. Δεν νομίζω ότι ξαναμιλήσαμε ποτέ. Τον παρακολούθησα πώς δουλεύει. Πώς επεξεργάζεται το ρόλο κάνοντας πράγματα σε μία σκηνή, μορφασμούς, κινήσεις, βλέμματα, είτε είναι η κάμερα πάνω του, είτε όχι. Εκείνος συνεχίζει. Κι εγώ πιστεύω ότι η ηθοποιία οφείλει να πλησιάζει το cinema verite. Πρέπει να μπεις στο μυαλό, τη σκέψη, την αλήθεια του χαρακτήρα. Πρέπει να αισθανθείς ό,τι κι αυτός αισθάνεται.

Ο Ρίβερ ήταν (ένα) Rosebud για μένα «Μπορεί όχι το μοναδικό, αλλά σίγουρα ένα rosebud. Γιατί εκείνος μου είπε μια μέρα ότι πρέπει να κάτσουμε μαζί να δούμε το "Οργισμένο Είδωλο". Εγώ ήμουν "τι; ποιο;". Μέχρι τότε έβλεπα μόνο ταινίες τύπου "Caddyshack" και "Spaceballs" και κομεντί του Γούντι Αλεν. Εξι μήνες μετά, ήμασταν στην κουζίνα, μου είπε ότι πρέπει να ξαναεπιστρέψω στο όνομά μου (νόμιζα ότι το Χοακίν ήταν πολύ κουλό και το είχα αλλάξει) κα μου είπε ότι θα γίνω ηθοποιός και θα γίνω πολύ πιο διάσημος από εκείνον. Κοιταχτήκαμε με την μητέρα μου σε στιλ "τι μαλακίες λέει αυτός;" Τότε δεν είχα παίξει ακόμα τίποτα, δεν είχα καν εκδηλώσει το ενδιαφέρον. Ομως σήμερα αυτό που ακόμα με στοιχειώνει είναι η βεβαιότητά του. Πώς το ήξερε; Τι είδε σε μένα;»

Δείτε το βίντεο: Ο Χοακίν Φινιξ συγκινεί, αναφέροντας τον Ρίβερ Φίνιξ ως τον άνθρωπο που τον έκανε ηθοποιό

Joaquin Phoenix 607 6

Γιατί δεν θέλησε να μιλάει καθόλου για το θάνατο του Ρίβερ «Οταν ξεκίνησα τις πρώτες μου συνεντεύξεις, ξαφνικά όλοι με αντιμετώπιζαν σαν τον ορφανό αδελφό. Επρεπε να μιλάω για κάτι τόσο προσωπικό τόσο δημόσια; Κάθε πέντε λεπτά, σε κάθε συνέντευξη, σε κάθε γαμημένη ταινία; Ηθελα να ουρλιάξω στους δημοσιογράφους: μην παίρνετε αυτή την γλυκιά, γεμάτη ενσυναίσθηση φωνή και με ρωτάτε κάτι τέτοιο, ας είμαστε γαμημένα ειλικρινείς τουλάχστον! Και ήταν πολύ πιο εύκολο να πάω «άντε γαμήσου» παρά να τους το εξηγήσω...»

Ισως να μην μάθω ποτέ να το απολαμβάνω. Πάντα θα βασανίζομαι. Ομως το αποδέχομαι πια. Εμαθα να αφήνω τα σκοτάδια στο σετ. Γιατί βρήκα νόημα και σε άλλα πράγματα στη ζωή μου. Αγαπώ τη ζωή μου. Λατρεύω τη ζωή μου.»

Νόμιζε ότι η Ρούνι Μάρα τον απεχθάνεται «Στα γυρίσματα του "Her" πίστευα ότι με αντιπαθεί βαθιά, με απεχθάνεται. Μετά κατάλαβα ότι είναι απλά ντροπαλή. Πάντως είναι το μοναδικό κορίτσι που έψαξα να μάθω για αυτό στο Internet. Ποτέ δεν είχα googlάρει μια γυναίκα. Εψαξα να τη βρω. Γίναμε φίλοι στέλνοντας μέιλ ο ένας στον άλλον. Ποτέ δεν το είχα ξανακάνει αυτό...»

Joaquin Phoenix 607 7

Η Ρούνι Μάρα του έδειξε πόσο τυχερός είναι «Μου λέει η Ρούνι ένα βράδυ "συνειδητοποιείς πόσες μεγάλες ευκαιρίες είχες στην καριέρα σου, πόσους σπουδαίους ρόλους, πόσες σημαντικές ταινίες;" Και τότε κατάλαβα ότι είχε δίκιο. Υπήρξα πολύ τυχερός. Και μετά το "Joker" δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ξεπεράσω την εμπειρία. Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να ακολουθήσει. Πώς θα βρω ξανά έναν τέτοιο ρόλο...»

Joaquin Phoenix 607 8

Σήμερα μπορεί να αφήνει τον πόνο και το σκοτάδι στο σετ «Πάντα δυσκολεύομαι. Πάντα έχω άγχος κι ανασφάλεια - θα είναι η επόμενη ταινία μία καλή εμπειρία; Θα τα καταφέρω; Ομως, όσο μεγαλώνω αυτό ηρεμεί. Ισως να μην μάθω ποτέ να το απολαμβάνω. Πάντα θα βασανίζομαι. Πάντα μετά θα νιώθω ένα κενό. Ομως το αποδέχομαι πια. Και μπορώ να το αντιμετωπίσω. Εμαθα να αφήνω τα σκοτάδια στο σετ. Γιατί βρήκα νόημα και σε άλλα πράγματα στη ζωή μου. Κι αυτό με κρατά ισορροπημένο. Αυτό απολαμβάνω: τη ζωή μου. Αγαπώ τη ζωή μου. Λατρεύω τη ζωή μου.»

Διαβάστε περισσότερα:

Joaquin Phoenix 607 2