Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Τζέισον Γεωργιάδης γράφει στο Flix για το ροκ της ερήμου

στα 10

To Gimme Shelter Film Festival επιστρέφει για φέτος στις 19 Νοεμβριου με πρεμιέρα το «Desert Age: A Rock 'n' Roll Scene History», παρουσία του δημιουργού του, Τζέισον Γεωργιάδη και το πρώτο ever ακουστικό σετ των Nightstalker ζωντανά στο Gagarin 205.

Flix Team
Ο Τζέισον Γεωργιάδης γράφει στο Flix για το ροκ της ερήμου

Το «Desert Age: A Rock 'n' Roll Scene History» του ελληνικής καταγωγής Τζέισον Γεωργιάδη από το 2015, αποτελεί το πρώτο σε βάθος ντοκιμαντέρ σχετικά με την ιστορία της Desert rock ‘n’ roll σκηνής που διαμορφωθηκε στο Coachella Valley της Καλιφόρνια από τα 60s ως και τα 90s με συνεντεύξεις, αρχειακό υλικό και προσωπικές ιστορίες που διαμόρφωσαν τη σκηνή όπως είναι σήμερα.

Στο Gagarin 205 οι πόρτες τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου ανοίγουν στις 20:30, η προβολή του «Desert Age: A Rock 'n' Roll Scene History» ξεκινάει στις 21:00, θα ακολουθήσει Q & A με το σκηνοθέτη της, Τζέισον Γεωργιάδη και στις 22:45 θα ακολουθήσουν οι NIghstalker ζωντανά στην πρώτη unplugged συναυλία που έδωσαν ποτέ.

Παρακάτω, ο Τζέισον Γεωργιάδης γράφει για τη συνάντησή του με τον Τζόσουα Ομ των Queens of the Stone Age, τα χιλιόμετρα που χρειάστηκε να διανύσει στην καλιφορνέζικη έρημο και τους Nighstalker που είδε μια μέρα στη Θεσσαλονίκη και κατάλαβε πως η «καταγωγή» σου είναι αυτό που θα σε ορίζει πάντα, όσο μακριά κι αν βρίσκεσαι από το μέρος που γεννήθηκες.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις προβολές και τις εκπλήξεις του Gimme Shelter Festival

Desert Age

«Από πού είσαι;»

Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που με ρώτησε ο Τζόσουα Ομ όταν συναντηθήκαμε στα γυρίσματα του «Desert Age: A Rock and Roll Scene History». Ως σκηνοθέτης έχω συνηθίσει να κάνω εγώ τις ερωτήσεις, όχι να τις δέχομαι, αλλά τελικά έχουν και οι άλλοι αυτό το δικαίωμα. Μέχρι εκείνη την ημέρα και την συνέντευξη του frontman των Queens of the Stone Age, είχαμε κάνει περισσότερες από τριάντα συνεντεύξεις των δύο ωρών η κάθε μία, ταξιδέψαμε χιλιάδες χιλιόμετρα, και καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα τεράστιο αρχείο με φωτογραφίες, σπάνιες ηχογραφήσεις και footage της Desert Rock ‘n’ Roll σκηνής του Coachella Valley, από τα τέλη της δεκαετίας του ‘70 μέχρι και τις αρχές των 90s.

Η διαδικασία δημιουργίας του Desert Age, από την σύλληψη ως και την ολοκλήρωσή του, διήρκεσε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, αλλά δεν σταμάτησε εκεί, όπως δεν σταμάτησε η εξέλιξη του Desert Rock και η τεράστια επίδρασή του. Η μουσική που ξεκίνησε από την έρημο της Καλιφόρνια έχει αποκτήσει πλέον διαστάσεις παγκόσμιου φαινομένου.

Desert Age

Desert Age

Αν τελικά υπάρχει κάτι που μπορεί η μουσική της ερήμου να μας διδάξει, θεωρώ πως είναι αυτό: "Αποδέξου και αγκάλιασε το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνεις. Αφησέ το να εμποτίσει και να διαμορφώσει κάθε κύτταρο της καλλιτεχνικής αλλά και της ανθρώπινης υπόστασής σου. Τα αποτελέσματα θα είναι σπουδαία."»

Desert Age

Desert Age

Αυτό ένιωσα όταν είδα για πρώτη φορά τους Nightstalker επί σκηνής, στη Θεσσαλονίκη και το Street Mode Festival. Eπαθα σοκ! Ακούγονταν σαν ένα μίγμα Kyuss με Black Sabbath, αλλά με έναν δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο. Αυτός ο τρόπος, αυτή η ιδιαιτερότητα στον ήχο των Nightstalker, πιστεύω πως έχει να κάνει με την πατρίδα τους, την προέλευση και την οπτική τους. Δεν είναι τίποτα άλλο από το αποτέλεσμα του να ανδρώνεσαι μέσα στην ελληνική Rock n Roll σκηνή. Δεν είμαι ειδικός, αλλά πιστεύω πως όλο αυτό έχει περάσει μέσα στην μουσική τους και συνεχίζει να της δίνει μορφή μέχρι και σήμερα.

Είναι καταπληκτικό και συναρπαστικό να βλέπεις μπάντες από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη να παίζουν τη μουσική τους και να δίνουν το δικό τους στίγμα, να προσθέτουν τη δική τους άποψη σε αυτό που ονομάζουμε «Desert Rock» ή «Stoner Rock».

Τελικά ο Tζος είχε συγκεκριμένο λόγο που μου είχε κάνει εκείνη την ερώτηση. Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η καταγωγή σου, ο τόπος και το τρόπος που μεγάλωσες και ζεις, οι παραστάσεις σου, επηρεάζουν την οπτική, την άποψη και το όραμά σου για τον κόσμο.

Τζέισον Γεωργιάδης | Σκηνοθέτης «Desert Age: A Rock and Roll Scene History»

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις προβολές και τις εκπλήξεις του Gimme Shelter Festival