Buzz

«Insects». Ο Γιαν Σβανκμάγιερ ετοιμάζει την τελευταία ταινία του

στα 10

Ο σουρεαλισμός δεν είναι νεκρός διακηρύσσει ο Τσέχος δημιουργός και μας ζητά να «υποστηρίξουμε την φαντασία».

«Insects». Ο Γιαν Σβανκμάγιερ ετοιμάζει την τελευταία ταινία του

«Αν δεν αρχίσουμε να λέμε ξανά παραμύθια και ιστορίες με φαντάσματα πριν πέσουμε για ύπνο κι αν δεν αφηγούμαστε και πάλι τα όνειρά μας όταν ξυπνάμε, τότε δεν μπορούμε πια να περιμένουμε τίποτα από τον δυτικό πολιτισμό». Ο Γιαν Σβανκμάγιερ, ένας δημιουργός που για περισσότερα από τριάντα χρόνια φτιάχνει ταινίες-λαγούμια για έναν κόσμο που κατοικείται από αλλόκοτα πλάσματα και υπέροχες μαγευτικές εικόνες, θέλει να μας δώσει μια ακόμη -τελευταία- ευκαιρία να χαθούμε σε μια άλλη, παραμυθένια διάσταση.

Μετά από 30 και πλέον ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, με δημιουργούς όπως ο Τέρι Γκίλιαμ, οι αδελφοί Κουέι κι ο Ντέιβιντ Λιντς να τον μετρούν ως έναν από τους πλέον επιδραστικούς στο έργο τους δημιουργούς, ο Γιαν Σβανκμάγιερ ετοιμάζεται να μας πει αντίο με μια τελευταία ταινία.

insects 607

Το «Insects» που αυτό τον καιρό κάνει μια καμπάνια χρηματοδότησης στο indiegogo, ετοιμάζεται για γυρίσματα αυτό το καλοκαίρι μετά από πέντε χρόνια προετοιμασίας. Βασισμένο στο θεατρικό των Γιόζεφ και Κάρελ Τσάπεκ «Η Ζωή των Εντόμων», το φιλμ δεν είναι μια διασκευή του, αλλά παίρνει την αφορμή του από αυτό.

Γιαν Σβανκμάγιερ 607

Η δράση λαμβάνει χώρα σε ένα μπαρ σε μια μικρή πόλη της Τσεχίας. Είναι δευτέρα και το μπαρ είναι κλειστό κι άδειο, εκτός από μια ομάδα ηθοποιών που κάνουν πρόβες το έργο των αδελφών Τσάπεκ. Σε μια γωνία του δωματίου, σε μια υπερυψωμένη σκηνή, η δεύτερη πράξη ετοιμάζεται να ξεκινήσει. Καθώς η ώρα περνά οι χαρακτήρες του έργου γεννιούνται και πεθαίνουν δίχως να νοιάζονται για τον χρόνο. Σιγά σιγά, οι ηθοποιοί και οι χαρακτήρες γίνονται ένα και μερικοί από αυτούς βιώνουν μια σειρά από τρομακτικές μεταμορφώσεις.

«Το έργο των αδελφών Τσάπεκ είναι πολύ μισανθρωπικό. Κάτι που πάντα μου άρεσε. Οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν έντομα και τα έντομα όπως οι άνθρωποι» λέει ο Σβανκμάγιερ. «Το σενάριό μου επεκτείνει αυτή την μισανθρωπική διάθεση και την ίδια στιγμή αντλεί ιδέες από το πιο διάσημο έργο του Φραντς Κάφκα “Η Μεταμόρφωση”».

Γιαν Σβανκμάγιερ gif

Ο σκηνοθέτης ξεκαθαρίζει πως αυτή θα είναι η τελευταία ταινία του. 81 ετών πλέον ο ίδιος λέει πως ελπίζει να παραμείνει ζωντανός μέχρι την ολοκλήρωση της ταινίας του που όπως υπολογίζει θα του πάρει ακόμη δύο χρόνια. Δείτε πιο κάτω το βίντεο της παρουσίασης του φιλμ από την καμπάνια της χρηματοδότησής του κι επισκεφθείτε την σελίδα του για να συνεισφέρετε. Ειδικά αν πιστεύετε ακόμη στην δύναμη των ονείρων...


Δείτε ακόμη: