Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Σενάριο & Β' Γυναικείος Ρόλος | Γιούλα Μπούνταλη

στα 10

Υποψήφια σε δύο κατηγορίες για το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» του Σύλλα Τζουμέρκα, η Γιούλα Μπούνταλη απαντάει στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτει τι θα κάνει όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Flix Team
Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Σενάριο & Β' Γυναικείος Ρόλος | Γιούλα Μπούνταλη

Αυτή δεν είναι η πρώτη υποψηφιότητα της Γιούλας Μπούνταλη - είχε προταθεί ξανά, μαζί με τον Σύλλα Τζουμέρκα, το 2011 για το Σενάριο της «Χώρας Προέλευσης». Φέτος, όμως, βρίσκεται υποψήφια σε δύο κατηγορίες, αυτήν του Σεναρίου, ξανά με τον Τζουμέρκα, αλλά κι αυτήν του Β' Γυναικείου Ρόλου, για την ερμηνεία της ως Ρίτα, ρωμαλέα, ισοπεδωτική, σύνθετη ηρωίδα της ταινίας «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών».

Θυμηθείτε εδώ τις υποψηφιότητες των βραβείων Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

το θαύμα της θάλασσας των σαργασσών 607 Σκηνή από την ταινία

Τι ιδιαίτερο έχει για σένα αυτή η υποψηφιότητά σου;

Σενάριο: Σίγουρα είναι η απόλαυση ότι γράφαμε μια ταινία στην οποία η φύση και οι άνθρωποι ήταν εξίσου πρωταγωνιστές. Το Μεσολόγγι, όπου έχω περάσει τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας, η ιστορία του, τα έρημα κι απόκοσμα τοπία του, η ζωή που ώρες-ώρες έμοιαζε να έχει σταματήσει, γεννούσαν μέσα μας ιστορίες μιας πραγματικότητας εξαιρετικά απτής. Το ιδιαίτερο είναι ότι δουλεύαμε με τον Σύλλα για καιρό αντιμέτωποι με ένα Θαύμα.

Ερμηνεία: Όσο δουλεύαμε με τον Σύλλα στις πρόβες τον χαρακτήρα της Ρίτας, είχα την αίσθηση ότι αυτό που μου ζητούσε να κάνω έμοιαζε με αυτό το παιχνίδι που παίζαμε παιδιά, όπου η εικόνα εμφανίζεται μόνο αν βρεις τον τρόπο να ενώσεις σωστά τις τελείες. Και ήταν τελείες απόλυτα αντιφατικές, δύναμη, τρόμος, πίστη, βία, σιωπή, ντροπή, ελευθερία, απόλαυση, πόνος... Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι κατάφερα να τις ενώσω, παρά μόνο όταν είδα την ταινία στο σινεμά.

Ποιον θα ψήφιζες από τους συνυποψήφιούς σου και γιατί;

Σενάριο: Η μητέρα μου που είναι από το Μεσολόγγι θα με σκοτώσει αν ψηφίσω οποιαδήποτε άλλη ταινία εκτός από αυτή που διαδραματίζεται στο Μεσολόγγι.

Ερμηνεία: Την Κάτια, γιατί ήταν απολαυστικό να την βλέπω να ερμηνεύει την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου με τόσο χιούμορ και αποδοχή για ό,τι της φέρει η ζωή. Οσο για τη Μάγια, για τί άλλο από το ανεξάντλητο κέφι της ηλικίας της και το πόσο φαίνεται ότι απόλαυσε τα γυρίσματα.

Αν είχες δυνατότητα για ένα μόνο ευχαριστώ αν κέρδιζες το βραβείο από τη σκηνή της απονομής, πού θα πήγαινε; Και γιατί;  

Αφού, λοιπόν, δεν μπορώ να ευχαριστήσω έναν-έναν όλους τους συντελεστές της ταινίας, θα πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Φώτη από το Μεσολόγγι που δεν με άφηνε ποτέ να τρώω μόνη.

γιούλα μπούνταλη 607

Πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου;

Κάθε βραβείο ή υποψηφιότητα είναι μεγάλη χαρά αλλά, ειδικά τα βραβεία της Ακαδημίας που δίνονται από τους ανθρώπους του κινηματογράφου, έχουν μια ξεχωριστή σημασία. Χαίρομαι πολύ που είμαστε όλοι σήμερα εδώ και γιορτάζουμε το Ελληνικό σινεμά, αλλά ανυπομονώ να βγούμε από τα σπίτια μας και να μπορούμε πάλι να προετοιμάζουμε, να γυρίζουμε, να βλέπουμε και να γιορτάζουμε τις ταινίες μας από κοντά.

Τι θα κάνεις μόλις τελειώσει η καραντίνα; (πατήστε το play)



Τα βραβεία Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ανακοινωθούν διαδικτυακά και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κοροναΐού, στις 14 Απριλίου 2020.


sargasso 607

Διαβάστε ακόμη:

Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι

Διεύθυνση Φωτογραφίας | Σίμος Σαρκετζής