Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Διεύθυνση Φωτογραφίας | Σίμος Σαρκετζής

στα 10

Υποψήφιος για τη «Winona» του The Boy, ο Σίμος Σαρκετζής απαντάει στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτει τι θα κάνει όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Flix Team
Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Διεύθυνση Φωτογραφίας | Σίμος Σαρκετζής
Ο Σίμος Σαρκετζής με τον The Boy στα γυρίσματα του «Winona»

Πέμπτη φορά υποψήφιος (ήταν υποψήφιος το 2010 με τη «Ψυχή Βαθιά», υποψήφιος και νικητής το 2014 για τη «Μικρά Αγγλία», υποψήφιος το 2017 για το «Νήμα», υποψήφιος το 2018 για το «Τελευταίο Σημείωμα) και δεύτερη για ταινία του The Boy, ο Σίμος Σαρκετζής ξεχώρισε φέτος για τη φωτογραφία της «Winona» γυρισμένης σε φιλμ, με φυσικό φως, σε μια παραλία στην Ανδρο.

Θυμηθείτε εδώ τις υποψηφιότητες των βραβείων Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

winonaΣκηνή από τα γυρίσματα

Τι ιδιαίτερο έχει για σένα αυτή η υποψηφιότητά σου;

Η φωτογραφία της «Winona» αναμετρήθηκε αποκλειστικά με το φυσικό φως, αυτό το ελληνικό καλοκαιρινό φως της οφθαλμαπάτης, των χρυσών ιριδισμών και των λιωμένων από την ζέστη ορίων και σχημάτων και είχε μόνο άμεσο σύμμαχο την φωτοευαίσθητη επιφάνεια του φιλμ να τρέχει πίσω από τους φακούς. Για αυτούς τους λόγους η υποψηφιότητα μου για το βραβείο αυτή τη φορά έχει ιδιαίτερη αξία.

Ποιον θα ψήφιζες από τους συνυποψήφιους σου και γιατί;

Θα ψήφιζα τη φωτογραφία της Χριστίνας Μουμούρη για το «Ζίζοτεκ» γιατί σχεδόν μύρισα τα δέντρα γύρω από τους πρωταγωνιστές και κάποιες στιγμές νόμισα πως η αναπνοή τους πέρασε από τα κρύσταλλα των φακών και βγήκε στο πανί της προβολής

Αν είχες δυνατότητα για ένα μόνο ευχαριστώ αν κέρδιζες το βραβείο από τη σκηνή της απονομής που θα πήγαινε; Και γιατί;

Αν ξανακέρδιζα βραβείο φωτογραφίας με ταινία που έχει γυριστεί στην Ανδρο, και είχα ένα μόνο ευχαριστώ, αυτό θα πήγαινε στο νησί της Ανδρου… Δίκαιο δεν θα ήταν;

Πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου;

Οταν βραβεύεσαι από τους περισσότερους των συμμαχητών και συνοδοιπόρων σου είναι το σπουδαιότερο «μπράβο, συνέχισε..» που μπορείς να ακούσεις.

Τι θα κάνεις μόλις τελειώσει η καραντίνα; (πατήστε το play)


Τα βραβεία Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ανακοινωθούν διαδικτυακά και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κοροναΐού, στις 14 Απριλίου 2020.


winona

Διαβάστε ακόμη:

Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι

Σενάριο & Β' Γυναικείος Ρόλος | Γιούλα Μπούνταλη