Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Ντοκιμαντέρ | Σταύρος Ψυλλάκης

στα 10

O ντοκιμαντερίστας των ανθρώπων, Σταύρος Ψυλλάκης, υποψήφιος φέτος με το «Για Χωρίς Λόγους Συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη» απαντάει στο ερωτηματολόγιο του Flix.

Flix Team
Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Ντοκιμαντέρ | Σταύρος Ψυλλάκης

Δεύτερη υποψηφιότητα του Σταύρου Ψυλλάκη με το «Για Χωρίς Λόγους Συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη». Ο Σταύρος Ψυλλακης είχε κερδίσει στην πρώτη απονομή των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το 2010 με το «Αλλος Δρόμος Δεν Υπήρχε».

Θυμηθείτε εδώ τις υποψηφιότητες των βραβείων Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Μανιάτης Σκηνή από το «Για Χωρίς Λόγους Συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη»

Τι ιδιαίτερο έχει για σένα η υποψηφιότητά σου; 

Είναι μια αναγνώριση που με εμψυχώνει και με ενθαρρύνει στο δημιουργικό κομμάτι της νέας ταινίας που ετοιμάζω. Ταυτόχρονα, επειδή δεν είμαι καινούργιος, είναι χαρά να εξακολουθείς να φτιάχνεις ταινίες που ενδιαφέρουν το συνάφι σου.

Ποιον θα ψήφιζες από τους συνυποψήφιους σου και γιατί;

Δύσκολή ερώτηση. Πολλές φορές αναρωτήθηκα, αν ήμουν κριτική επιτροπή (χωρίς να εμπλέκομαι εννοείται), τι θα ψήφιζα; Ο,τι κι αν αποφάσιζα μετά θα λυπόμουν που αγνόησα τις άλλες. Πρόκειται για τρεις, πολύ διαφορετικές, αλλά καλές ταινίες. Ετσι η ψήφος μου θα απέρρεε από την ιδιοσυγκρασία και τις αγάπες μου και όχι από κάποια αντικειμενικά κριτήρια. Και οι δύο άλλες είναι ταινίες συναδέλφων που αγαπώ και εκτιμώ πολύ. Την ιδιοσυγκρασία μου σας αφήνω να την φανταστείτε.

Αν είχες δυνατότητα για ένα μόνο ευχαριστώ αν κέρδιζες το βραβείο από τη σκηνή της απονομής που θα πήγαινε; Και γιατί;

Στον Πατέρα μου που δεν πρόλαβα να του δείξω τίποτα.

Πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου;

Η επικοινωνιακή/προωθητική σημαντικότητα είναι αυτονόητη. Η ουσιαστική σημαντικότητα είναι συνάρτηση του πόσοι ψήφισαν, αφού είδαν πραγματικά και ενσυνείδητα τις ταινίες. Είναι στοιχείο δεν το ξέρουμε αλλά και δεν ελέγχεται. Ενα αγκάθι που συνήθως προσπερνούν οι βραβευμένοι αλλά το θυμούνται και το αναφέρουν οι εκάστοτε «άτυχοι». Όμως αυτό νομίζω είναι το σημαντικό.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν τελειώσει η πανδημία του κοροναϊού; (πατήστε το play)


Τα βραβεία Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ανακοινωθούν διαδικτυακά στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κοροναΐού, στις 14 Απριλίου 2020 στις 16.00. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώσουν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, και τα μέλη της Έλλη Τρίγγου και Χρήστος Λούλης, με την συμβολαιογράφο κ. Ουρανία Μικρού να εποπτεύει τη διαδικασία.


Μανιάτης Σκηνή από το «Για Χωρίς Λόγους Συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη»


Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι μιλούν στο Flix | Οι υποψήφιοι των φετινών Βραβείων Ιρις απαντούν στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτουν τι θα κάνουν όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Διαβάστε και δείτε τα βίντεο.