Φεστιβάλ / Βραβεία

Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Διεύθυνση Φωτογραφίας | Χριστίνα Μουμούρη

στα 10

H Χριστίνα Μουμούρη υποψήφια για το «Ζίζοτεκ» του Βαρδή Μαρινάκη, απαντάει στο ερωτηματολόγιό μας, αποκαλύπτει τι θα κάνει όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Flix Team
Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι - Διεύθυνση Φωτογραφίας | Χριστίνα Μουμούρη

Πρώτη υποψηφιότητα για τη Χριστίνα Μουμούρη στην κατηγορία της Διεύθυνσης Φωτογραφίας για την εξαιρετική δουλειά της στο απαιτητικό «Ζίζοτεκ» του Βαρδή Μαρινάκη. Είναι η δεύτερη γυναίκα διευθύντρια φωτογραφίας που προτείνεται ποτέ στην ιστορία του θεσμού, μετά το 2014 και την Ολυμπία Μυτιληναίου για το «Miss Violence».

Θυμηθείτε εδώ τις υποψηφιότητες των βραβείων Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

μουμούρη

Τι ιδιαίτερο έχει για σένα η υποψηφιότητά σου;

Η κινηματογράφηση του «Ζίζοτεκ» βασίστηκε σε συμβάσεις που όρισε ο 9χρονος πρωταγωνιστής Αύγουστος με τους αυτοσχεδιασμούς και το περιορισμένο ωράριο του στο χώρο του γυρίσματος, στον ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας με την υπόλοιπη ομάδα -καθώς ανέλαβα την ταινία 25 μέρες πριν το πρώτο μοτέρ- στο σχεδιασμό των σκηνών σχεδόν παράλληλα με τις λήψεις. Αυτή η ρευστή κατάσταση με βοήθησε στο να ενεργήσω βάσει ενστίκτου και παρορμητισμού παρά βάσει τεχνικών γνώσεων. Πρώτη φορά υποψήφια, σε συνδυασμό με όλα τα προαναφερθέντα, κάνουν την υποψηφιότητα αυτή για μένα ιδιαίτερα σημαντική.

Ποιον θα ψήφιζες από τους συνυποψήφιους σου και γιατί;

Θα ψήφιζα τον Σίμο Σαρκετζή για την φωτογραφία στην ταινία «Winona», για τον άψογο χειρισμό του 16mm φιλμ σε μια εξαιρετικά δύσκολη φωτιστική συνθήκη που δημιουργει το ελληνικό θερινό ηλιοστάσιο. Η φωτογραφία συνόδεψε και αγκάλιασε την ταινία σε σημείο που ένιωθες το θαλλασινό αεράκι να ανατριχιάζει το δέρμα σου και να αφήνει μια αλμύρα στα χείλη σου .

Αν είχες δυνατότητα για ένα μόνο ευχαριστώ αν κέρδιζες το βραβείο από τη σκηνή της απονομής που θα πήγαινε; Και γιατί;

Αν κέρδιζα το βραβείο φωτογραφίας το ένα και μόνο ευχαριστώ θα πήγαινε στους ανεπίσημους κ ατέρμονους χορηγούς μου στην προσπάθεια μου ,που δεν ειναι άλλοι από τους γονείς μου Μιχάλη και Ολγα Μουμούρη .

Πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου;

Από την δική μου οπτική, κάθε υποψηφιότητα και κάθε βραβείο από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου σε μια γυναίκα φωτογράφο είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει κάποια στιγμή να γιορτάσουμε.

Τι θα κάνεις μόλις τελειώσει η καραντίνα του κοροναϊού;

Το πρώτο πράγμα που θα κάνω όταν τελειώσει η καραντίνα είναι να βγω από το σπίτι χωρίς να δηλώσω την μετακίνηση μου.


Τα βραβεία Ιρις 2020 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα ανακοινωθούν διαδικτυακά στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση και όχι σε τελετή απονομής, λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία του κοροναΐού, στις 14 Απριλίου 2020 στις 16.00. Τα αποτελέσματα θα ανακοινώσουν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, και τα μέλη της Έλλη Τρίγγου και Χρήστος Λούλης, με την συμβολαιογράφο κ. Ουρανία Μικρού να εποπτεύει τη διαδικασία.


μουμούρη


Βραβεία Ιρις 2020 | Οι υποψήφιοι μιλούν στο Flix | Οι υποψήφιοι των φετινών Βραβείων Ιρις απαντούν στο ερωτηματολόγιο του Flix, αποκαλύπτουν τι θα κάνουν όταν τελειώσει η καραντίνα της πανδημίας και πόσο σημαντικό είναι ένα βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Διαβάστε και δείτε τα βίντεο.