Φεστιβάλ / Βραβεία

Με έμπνευση τη Σιωπή του Ινγκμαρ Μπέργκμαν

στα 10

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μπέργκμαν και αφετηρία την Τριλογία της Σιωπής του, Ελληνες καλλιτέχνες προσεγγίζουν το έργο του Σουηδού σκηνοθέτη, σε ένα πρωτότυπο φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στο Ρομάντσο, από τις 26 έως τις 29 Απριλίου.

Flix Team
Με έμπνευση τη Σιωπή του Ινγκμαρ Μπέργκμαν

Είναι αναμφίβολα ενδεικτικό της σπουδαιότητας ενός καλλιτέχνη όταν το έργο του εξακολουθεί να προκαλεί δέος, να εμπνέει άλλους δημιουργούς και να επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες, παραμένοντας σχεδόν ανέγγιχτο από τον χρόνο. Και ο Ινγκμαρ Μπέργκμαν ανήκει αναμφισβήτητα σε αυτό το είδος καλλιτεχνών.

Με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Μπέργκμαν, ένα πρωτότυπο φεστιβάλ ξετυλίγεται στο Ρομάντσο από τις 26 έως τις 29 Απριλίου, δίνοντας το βήμα σε Ελληνες καλλιτέχνες κάθε είδους να ανοίξουν έναν δημιουργικό διάλογο με το έργο του σκηνοθέτη.

Through a Glass Darkly 607 «Μέσα από τον Σπασμένο Καθρέφτη»

Στο έργο του Μπέργκμαν συναντάμε τη σιωπή στην απουσία του θεού που τόσο έχει ανάγκη κι αναζητά. Τη λύση την αναζητά στον άνθρωπο μέσω της αγάπης. Κι αυτή, όμως, τον επιστρέφει στη σιωπή λόγω αδυναμίας επικοινωνίας μεταξύ των ηρώων του.

Εχοντας ως αφετηρία την Τριλογία της Σιωπής του Μπέργκμαν, ο μουσικός και φωτογράφος Κωνσταντίνος Ζαρμακούπης, σε συνεργασία με το Ρομάντσο, προσκαλεί δημιουργούς κι ερμηνευτές να μοιραστούν με το κοινό τη σχέση τους με τη σιωπή. Ενα μωσαϊκό καλλιτεχνικών και πνευματικών προσεγγίσεων, όπου ο κάθε καλλιτέχνης, μέσα από το έργο του, την εμπειρία του και την προσωπική του ματιά, θα ξεδιπλώσει τη σχέση του με τη σιωπή.

Winter Light 607 «Χειμωνιάτικο Φως»

30 μαυρόασπρες φωτογραφίες θα πλαισιώσουν τα γαλάζια πλακάκια γύρω από μουσικούς και κοινό, αφήνοντας τον καθένα να βρει τον δικό του καθρέφτη ή παράθυρο μέσα από τη σιωπή των φωτογράφων.

Ενα πιάνο, τοποθετημένο στο κέντρο της αίθουσας, είναι το όχημα με το οποίο δύο πιανίστες θα μας μεταφέρουν στη δική τους σιωπή κάθε βράδυ, ερμηνεύοντας έργα κλασικής και σύγχρονης μουσικής.

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, καθώς και μία περφόρμανς από δύο ερμηνευτές θα πλαισιώσουν την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ.

The Silence 607 «Η Σιωπή»

Για τις επόμενες τρεις ημέρες, η κάθε βραδιά θα ξεκινάει με τη συζήτηση δύο ομιλητών, που θα μεταφέρουν τη δική τους αίσθηση γύρω από τη σιωπή. Οι ποιητές Διονύσης Καψάλης, Γιάννης Αντιόχου και Νίκος Ερηνάκης, οι σκηνοθέτες Ρούλα Πατεράκη και Γιάννης Λεοντάρης, και ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς θα συνθέσουν τα ζευγάρια των ομιλητών.

Η κάθε βραδιά θα κλείνει με την προβολή μιας ταινίας από την Τριλογία της Σιωπής του Μπέργκμαν.

Το φεστιβάλ εντάσσεται στα πλαίσια του Bergman 100 και είναι υπό την αιγίδα του Bergman Foundation, λόγω του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ινγκμαρ Μπέργκμαν.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Ρομάντσου και στη σελίδα της διοργάνωσης στο facebook.

Γιάννης Πάλλας 607 φωτό: Γιάννης Πάλλας

Κωνσταντίνος Ζαρμακούπης 607 φωτό: Κωνσταντίνος Ζαρμακούπης

Γιάννης Σίμος 607 φωτό: Γιάννης Σίμος

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Πέμπτη 26 Απριλίου
20:00 Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας Γιάννη Σίμου, Γιάννη Πάλλα, Κωνσταντίνου Ζαρμακούπη
21:00 Περφόρμανς χορού με Γιώργο Φριντζήλα

Παρασκευή 27 Απριλίου
19:00 Ομιλία Γιάννη Λεοντάρη και Νίκου Ερηνάκη
20:00 Συναυλία Γιώργου Πατεράκη, Γιώργου Κωνσταντίνου
21:00 Προβολή «Μέσα από τον Σπασμένο Καθρέφτη»

Σάββατο 28 Απριλίου
18:00 Ομιλία Ρούλας Πατεράκη και Γιάννη Αντιόχου
19:00 Συναυλία Νίκου Κυριόσογλου, Χρήστου Σακελλαρίδη με Beata Picnetic (4χέρια)
20:30 Προβολή «Χειμωνιάτικο Φως»

Κυριακή 29 Απριλίου
19:00 Ομιλία Διονύση Καψάλη και Φοίβου Δεληβοριά
20:00 Συναυλία Κωνσταντίνου Ζαρμακούπη, Νεφέλης Μούσουρα
21:00 Προβολή «Σιωπή»

Info
BIOS Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, τηλ: 2167003325)
Εναρξη φεστιβάλ (26 Απριλίου): Ελεύθερη είσοδος
Είσοδος ημέρας (27, 28, 29 Απριλίου): 7 ευρώ
Είσοδος τριημέρου: 15 ευρώ

Τριλογία της Σιωπής 607

Διαβάστε ακόμη