Buzz

«I Do Not Care If We Go Down In History As Barbarians»: O Ράντου Ζούντε αναμετράται με την Ιστορία

στα 10

Η καινούρια ταινία του Ρουμάνου δημιουργού κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

«I Do Not Care If We Go Down In History As Barbarians»: O Ράντου Ζούντε αναμετράται με την Ιστορία

Από το «The Happiest Girl in the World» το 2009, το «Αφερίμ» πριν λίγα χρόνια, μέχρι τις περσινές «Σημαδεμένες Καρδιές», ο Ράντου Ζούντε έχει διαγράψει μια ιδιαίτερη και διακριτή πορεία στο ευρωπαϊκο κινηματογραφικό στερέωμα, στην οποία πρόσθεσε μια ακόμη διάκριση με το βραβείο που κέρδισε λίγες μόλις μέρες πριν στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, όπου το νέο του φιλμ έφυγε με το μεγάλο βραβείο.

I Do Not Care If We Go Down In History As Barbarians 607

Δείτε ακόμη: «DAU»: Το πιο παράξενο και φιλόδοξο κινηματογραφικό πείραμα στην ιστορία, έρχεται στην οθόνη

Το «I Do Not Care If We Go Down In History As Barbarians» μας μεταφέρει στο παρελθόν μέσω της αναπαράστασης κι όχι δεν μιλάμε για την ίδια την ταινία, αλλά για την ιστορία της. Στο φιλμ, μια νεαρή ακτιβίστρια αποφασίσει να αναπαραστήσει μια σελίδα από την Ιστορία της Ρουμανίας, αλλά μια σελίδα όχι από εκείνες που θα έλεγε κανείς λαμπρές.

Πρόκειται για μια σφαγή εκατοντάδων εβραίων από τον στρατο της Ρουμανίας στο Ανατολικό Μέτωπο το 1941, μια πράξη της οποίας ο ιθύνων νους καταδικάστηκε μετά τον πόλεμο για εγκλήματα πολέμου και εκτελέστηκε.

I Do Not Care If We Go Down In History As Barbarians 607

Οπως είναι λογικό, η απόφαση της ηρωίδας να αναπαραστήσει εκείνη την σφαγή την φέρνει σε μετωπική σύγκρουση με τις αρχές της πόλης και η ένταση, το παρελθόν και το παρόν χρησιμοποιείται από τον Ζουντε ως ένα (meta) εργαλείο για να μιλήσει για την φύση του κακού και την τάση της Ιστορίας να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό της.

Ο ίδιος μετρά στις αναφορές της ταινίας τους Ζαν-Μαρί Στρομπ και Ντανιέλ Ουιγέ, τον Ζαν Λικ Γκοντάρ μα κυρίως το έργο του γερμανού συγγραφέα Βίνφριντ Γκέοργκ Ζέμπαλντ, ο οποιος στάθηκε με έντονα κριτικό βλέμμα απέναντι στα όσα έπραξαν οι ομοεθνείς του στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πρώτο τρέιλερ μόλις κυκλοφόρησε και μπορείτε να το δείτε πιο κάτω, μαζί με δυο αποσπάσματα από την ταινία.


I Do Not Care If We Go Down In History As Barbarians 607



Δείτε επίσης: