Buzz

O Βιτάλι Μάνσκι παρατηρεί εξονυχιστικά το «φαινόμενο Πούτιν» στο «Putin’s Witnesses»

στα 10

Και μαζί, ο σπουδαίος Ρώσος ντοκιμαντερίστας, εξετάζει και την δική του «συνενοχή» στην δημιουργία του.

O Βιτάλι Μάνσκι παρατηρεί εξονυχιστικά το «φαινόμενο Πούτιν» στο «Putin’s Witnesses»

Ο Βιτάλι Μάνσκι είναι ένας από τους σημαντικότερους ντοκιμαντερίστες αυτή την στιγμή στον κόσμο κι ένας άνθρωπος που εδώ και χρόνια ζει σε αυτο επιβεβλημένη εξορία στην Λευκορωσία, μακριά από την πατρίδα του. Εν τούτοις, υπήρξε μια εποχή όπου ο ίδιος ήταν επικεφαλής του τμήματος ντοκιμαντέρ της κρατικής ρωσικής τηλεόρασης και στην περίοδο εκείνη είχε την ευκαιρία να αποκτήσει άμεση πρόσβαση στα υψηλότερα κλιμάκια της ρωσικής εξουσίας.

Putin’s Witnesses 607

Ηταν η εποχή που ο Μάνσκι θα γύριζε για το κανάλι του ταυτόχρονα τρία ντοκιμαντέρ για τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν, τον Μιχαήλ Γκορμαπτσόφ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Και ήταν ακριβώς η εποχή που το αστέρι του Πούτιν θα ανέτειλε μετεωρικά στο πολιτικό στερέωμα της χώρας.

Δείτε ακόμη: Μπορεί το σινεμά να δείξει έναν (άγιο) τσάρο να κάνει σεξ, στην Ρωσία του σήμερα;

Τώρα χρησιμοποιώντας πολύ από εκείνο το υλικό, ο Μάνσκι συνθέτει ένα -σύμφωνα με τις πρώτες κριτικές συναρπαστικό- ντοκιμαντέρ που δεν παρατηρεί από πολύ κοντά την πορεία του Πούτιν προς την τσαρική του σχεδόν θέση στην Ρωσία, μα εξετάζει και την «συνενοχή» μιας ολόκληρης χώρας που κοίταζε από την άλλη μεριά όσο ο Πούτιν συγκέντρωνε εξουσίες.

Putin’s Witnesses 607

«Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνω για όλα τα χρόνια που νόμιζα ότι απλά ήμουν ένας μάρτυρας που κατέγραφε την πραγματικότητα» λέει ο ίδιος στο ντοκιμαντέρ του το οποίο έκανε πρόσφατα την πρώτη του προβολή στο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι πριν ξεκινήσει μια δικαιολογημένα μακριά καριέρα στα φεστιβάλ του κόσμου. Αν κι απ όσο μπορούμε να φανταστούμε, το κοινό που θα έπρεπε να το δει περισσότερο απ όλα, τουλάχιστον όχι μέσω οποιασδήποτε νόμιμης οδού.


Putin’s Witnesses 607

Δείτε ακόμη: