Φεστιβάλ / Βραβεία

H Ουγγαρία ανοίγει το χορό του ξενόγλωσσου Οσκαρ για το 2016 με ένα φαβορί!

στα 10

H Ουγγαρία είναι η πρώτη χώρα που στέλνει την προτασή της για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για το 2016. Διαλέγοντας ένα από τα μεγάλα φαβορί και μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

H Ουγγαρία ανοίγει το χορό του ξενόγλωσσου Οσκαρ για το 2016 με ένα φαβορί!

Η επιλογή της Ουγγαρίας για το ποια ταινία θα την εκπροσωπήσει στα φετινά Οσκαρ - τουλάχιστον στην κατηγορία του Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ήταν ευκολάκι, από αυτά που δεν τυχαίνουν κάθε χρόνο στην κινηματογραφική παραγωγή μιας χώρας και που όταν συμβούν δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Ο λόγος για τον «Γιο του Σαούλ» του Λάζλο Νέμες, την καλύτερη ταινία που είδαμε στο 68ο Φεστιβάλ Καννών (φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα, έφυγε τελικά με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής) και μια από τις πιο δυνατές κινηματογραφικές εμπειρίες που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια μέσα σε κινηματογραφική αίθουσα.

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Γιο του Σαούλ» του Λάζλο Νέμες.

son of saul 607

Το ντεμπούτο του Λάζλο Νέμες (που υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη του Μπέλα Ταρ), αφηγείται σε τετράγωνο ακαδημαϊκό κάδρο και με την ένταση μιας ταινίας τρόμου, την εφιαλτική νύχτα ενός Εβραίου που δουλεύει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς και της εμμονής του να βρει έναν ιερέα προκειμένου να θάψει ένα μικρό παιδί που πιστεύει ότι είναι ο γιός του. Επίκαιρο, ανατριχιαστικό, κινηματογραφικά απρόβλεπτο και συναισθηματικά ένας εφιάλτης που περιμένεις να τελειώσει λυτρωτικά, το φιλμ του Νέμες μοιάζει σίγουρη υποψηφιότητα για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ οι θριαμβευτικές κριτικές που πήρε από την Αμερική το φέρνουν και ανάμεσα στις ξενόγλωσσες ταινίες που δεν αποκλείεται να παίξουν και στις βασικές κατηγορίες.

H διαδικασία της επιλογής των ταινιών που τελικά θα βρεθούν στην πεντάδα της κατηγορίας Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ολοκληρώνεται αρχικά με το στάδιο των υποβολών από την κάθε χώρα και στη συνέχεια ξεκινάει η προεπιλογή που καταλήγει σε εννιά ταινίες και στην τελική πεντάδα που ανακοινώνεται μαζί με τις υπόλοιπες υποψηφιότητες για τα Οσκαρ της χρονιάς.

Ο «Γιος του Σαούλ» του Λάζλο Νέμες θα βγει στις ελληνικές αίθουσες το φθινόπωρο του 2016 από την Filmtrade.


Διαβάστε ακόμη: