Φεστιβάλ / Βραβεία

H πάλη των φύλων στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας!

στα 10

Ενα διήμερο προβολών και συζητήσεων στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας εξερευνά όλα εκείνα που ενώνουν και χωρίζουν τα δύο φύλα. Διαλέξτε πλευρά!

H πάλη των φύλων στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας!

Με τον γενικό τίτλο «Θηλυκό/Αρσενικό» (σαφής αναφορά στο «Masculine Feminine» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ), η Ταινιοθήκη της Ελλάδας και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων διοργανώνουν ένα διήμερο προβολών και συζητήσεων με επίκεντρο την πάλη των φύλων.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθεί η πολυβραβευμένη ταινία σταθμός, «Η τιμή της αγάπης» (1983), της Τώνιας Μαρκετάκη, που εστιάζει στην εικόνα της γυναίκας στο Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, αλλά και η τελευταία ταινία του Κυριάκου Κατζουράκη «Μικρές Εξεγέρσεις» (2009), η οποία, μετά την προβολή της στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και του Μόντρεαλ, κάνει την αθηναϊκή της πρεμιέρα στο αφιέρωμα.

Θα προβληθούν επίσης έξι ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους που παρουσιάστηκαν φέτος αλλά και κατά τις προηγούμενες χρονιές στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα τους το «Για Μια Θέση στο Χορό» (2006) της Μαριάννας Οικονόμου, το «Αφηγήσεις Αλλων Γυναικών» (2010) της Μαρίας Πεσλή, το «Λασκάρεως 99, Αθήνα» (2011) της Κατερίνας Πατρώνη, το «Σαγιόμι» (2011) του Νίκου Νταγιαντά, η «Κατινούλα» της Μύρνας Τσάπα και η «Σταυρούλα» (2012) της Ηρας Ντίκα.

Τις προβολές θα πλαισιώσουν δύο συζητήσεις. Η πρώτη θα γίνει την Τρίτη 24 Απριλίου με θέμα «Γυναίκες δημιουργοί: δυνατότητες και περιορισμοί» και ομιλητές τις σκηνοθέτιδες και παραγωγούς Στέλλα Θεοδωράκη, Βάλερυ Κοντάκος και Κλεώνη Φλέσσα και η δεύτερη την Τετάρτη 25 Απριλίου με θέμα «Γυναίκες στον κινηματογράφο: η ανδρική ματιά» με ομιλητές την κοινωνιολόγο Ντορέττα Αδαμάκη, την ιστορικό κινηματογράφου Γιάννα Αθανασάτου, τον σκηνοθέτη Κυριάκο Κατζουράκη και την ιστορικό κινηματογράφου Μαρία Παραδείση.

Αναλυτικό πρόγραμμα του διημέρου:

ΤΡΙΤΗ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18.15 Αφηγήσεις Αλλων Γυναικών (2010) - Μαρία Πεσλή, 35΄ / Για μια Θέση στον Χορό (2006) - Μαριάννα Οικονόμου, 52΄ / Docville-Λασκάρεως 99, Αθήνα (2011) -Κατερίνα Πατρώνη, 47΄/ Παρουσία των σκηνοθέτιδων και συντελεστών

21.00 Συζήτηση: Γυναίκες δημιουργοί: δυνατότητες και περιορισμοί (Στέλλα Θεοδωράκη, σκηνοθέτις, Βάλερυ Κοντάκος, σκηνοθέτις-παραγωγός, Κλεώνη Φλέσσα, σκηνοθέτις)

21.45 Η Τιμή της Αγάπης (1983), Τώνια Μαρκετάκη, 110΄

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

18.15 Σταυρούλα (2012) - Ηρα Ντίκα, 29΄ / Σαγιόμι (2011) - Νίκος Νταγιαντάς, 56΄ / Κατινούλα (2012) - Μύρνα Τσάπα, 47΄ / Παρουσία των σκηνοθετών, σκηνοθέτιδων και συντελεστών

21.00 Συζήτηση: Γυναίκες στον κινηματογράφο: η ανδρική ματιά (Ντορέτα Αδαμάκη - κοινωνιολόγος, Γιάννα Αθανασάτου - ιστορικός κινηματογράφου, Κυριάκος Κατζουράκης - σκηνοθέτης,
Μαρία Παραδείση - ιστορικός κινηματογράφου)

21.45 Μικρές Εξεγέρσεις (2009), Κυριάκος Κατζουράκης, 104’ - Παρουσία του σκηνοθέτη και των συντελεστών

Η είσοδος στις προβολές και τις συζητήσεις είναι ελεύθερη.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και της εταιρίας διανομής Feelgood Entertainment.