Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Μαριόν Κοτιγιάρ πιστεύει ότι η δημοσιότητα της κόστισε τα φετινά βραβεία!

στα 10

Η συγκλονιστική ερμηνεία της Μαριόν Κοτιγιάρ στο «Σώμα με Σώμα» μπορεί να μείνει εκτός βραβείων. Τι πιστεύει εκείνη για αυτό; «Φταίει η έκθεσή μου, τα τόσα εξώφυλλα στα περιοδικά».

Η Μαριόν Κοτιγιάρ πιστεύει ότι η δημοσιότητα της κόστισε τα φετινά βραβεία!

Είναι σίγουρα μία από τις γυναίκες του κινηματογραφικού 2012. Οταν ξεκίνησε το Φεστιβάλ Καννών τον περασμένο Μάιο, η Μαριόν Κοτιγιάρ ήταν φαβορί για το βραβείο γυναικείας ερμηνείας. Και πώς να την παραβλέψεις άλλωστε, όταν τόσο ο ρόλος της στο «Σώμα με Σώμα» του Ζακ Οντιάρ, όσο και η δική της ωμή προσέγγιση δυναμίτισαν την μεγάλη οθόνη; Κι όμως. Οι μέρες πέρασαν, ήρθε μία άλλη ταινία (το «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε) και η Εμανουέλ Ριβά, συγκλονίζοντας κοινό και κριτική επιτροπή, έφυγε τελικά με το μεγάλο βραβείο.

Μήνες αργότερα και ενώ τα στοιχήματα για τη φετινή οσκαρική κούρσα έχουν πάρει φωτιά, η Κοτιγιάρ δίνει μία μεγάλη συνέντευξη στο περιοδικό W και, ανάμεσα σε άλλα, προσφέρει και τη δική της ερμηνεία γιατί έχασε στις Κάννες και γιατί τώρα δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφιοτήτων: «Φταίει ότι είμαι διάσημη. Η έκθεσή μου, τα τόσα εξώφυλλα στα περιοδικά. Στους Γάλλους δεν αρέσουν οι σταρ, οι Αμερικανοί μόνο εκτιμούν την επιτυχία».

Αυτή της η δήλωση δεν άρεσε. Θεωρήθηκε αλαζονική. Κι ενώ καταλαβαίνουμε απόλυτα τι εννοεί (εμάς μάς φαίνεται ότι κάνει την αυτοκριτική της), η αλήθεια είναι ότι διαβάζεται σαν, κάτω από άλλες συνθήκες, η ερμηνεία της θα υπερίσχυε της Ρισβά. Και οι Αμερικανοί κριτικοί θύμωσαν. Ξεκίνησαν έναν πόλεμο στο twitter, βγάζοντάς την αλαζονική και αχάριστη.

Ξέρουμε πολύ καλά πώς οι δημοσιογράφοι κάνουν ερωτήσεις, πόσο στριμώχνουν για απαντήσεις και πόσο απομονώνουν αυτό που τους βολεύει, το οποίο μετά το βλέπεις και τίτλο του κειμένου.

Ομως θεωρούμε ανθρώπινο ότι η Κοτιγιάρ μπορεί και να έβγαλε ένα μικρό παράπονο. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δύο γαλλόφωνες γυναικείες ερμηνείες αποκλείεται να φτάσουν μέχρι την πεντάδα των Οσκαρ. Κι ενώ κάτω από άλλες συνθήκες, με μία διαφορετικής ποικιλίας και σύνθεσης φουρνιά, η δική της θα ήταν σίγουρα μέσα (διαβάστε μόνο πώς την εκθειάζει σε κριτική της στο Variety η συνάδελφός της Κέιτ Μπλάνσετ!), τώρα ένας μύθος του Γαλλικού σινεμά της κλέβει την υποψηφιότητα από τα χέρια. Κάπου πρέπει να το αποδώσει και το αποδίδει στο «φορετό» σταριλίκι - ένα παιχνίδι όμως που παίζει εθελοντικά και η ίδια.

Συμβαίνουν όμως αυτά με τα βραβεία. Η «Αγάπη» του Μίκαελ Χάνεκε έχει πάρει τέτοια φόρα, που εκτός του «τυπικού» Οσκαρ στην κατηγορία του ξενόγλωσσου φιλμ μοιάζει να συμπαρασύρει μαζί της και κι άλλους συντελεστές της σε πολλές ακόμα κατηγορίες. Από την άλλη πλευρά, το «Σώμα με Σώμα» δεν άρεσε όσο ο «Προφήτης» του Οντιάρ. Θεωρήθηκε απογοητευτικό, δεν απέσπασε συγκλονιστικές κριτικές και βραβεία. Εμεινε πίσω.

Θα καταφέρει από μόνη της η Κοτιγιάρ να κάνει την έκπληξη και να βρεθεί στις υποψηφιότητες που θα ανακοινωθούν στις 10 Ιανουαρίου; Αν έχει μία ελπίδα να το κάνει, πρέπει να σταματήσει τέτοιες παρόμοιες δηλώσεις.

Διαβάστε περισσότερα για την οσκαρική κούρσα:

Oscars 2013: Οι προβλέψεις του Flix!