Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Γαλλία χορεύει στους ρυθμούς του «Τhe Artist»

στα 10

Η θριαμβευτική πορεία της ταινίας του Μισέλ Χαζαναβίσιους που κορυφώθηκε με τα πέντε βραβεί στην 84η Απονομή των βραβείων Οσκαρ, έκανε τη Γαλλία να βρει ακόμη ένα λόγο να νιώσει περήφανη για το σινεμά της...

Η Γαλλία χορεύει στους ρυθμούς του «Τhe Artist»
O Ζαν Ντιζαρντέν δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του για το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για το «The Artist»

«Η νίκη του "The Artist" αντιπροσωπεύει μια μεγάλη νίκη για το γαλλικό σινεμά». Με αυτά τα λόγια ο βετεράνος Κλοντ Λελούς σχολιάσε σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή στη Γαλλία το θρίαμβο των πέντε Οσκαρ που έχρισαν την ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους το μεγάλο νικητή της 84ης Απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας.

Ο Υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν δήλωσε την «τεράστια χαρά» του για την ταινία που αποκάλεσε ως «μια πανέμορφη εκδήλωση αγάπης για την 7η Τέχνη», εκθειάζοντας το «εξωπραγματικό» ταλέντο του Ζαν Ντιζαρντέν: «Η επιτυχία του "The Artist" είναι νίκη της προσωπικότητας, της φαντασίας, της ποίησης. Επικυρώνει μια αξιοσημείωτη χρονιά για το γαλλικό σινεμά που συνεχίζει να σαγηνεύει νέα κοινά σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο Νικολά Σαρκοζί συνεχάρη την ομάδα της ταινίας, δηλώνοντας πως πρόκειται για μια ταινία που αντιπροσωπεύει την «μοναδική ζωτικότητα του γαλλικού σινεμά»: «Αυτή η βωβή ταινία γοήτευσε την Ακαδημία Κινηματογράφου και Επιστημών για την εφευρετικότητα και τη χάρη που αντανκλάται πάνω σε κάθε της λεπτομέρεια, από τα κοστούμια, τη μουσική μέχρι την απίστευτη ερμηνεία του Ζαν Ντιζαρντέν και την τεχνικά άρτια σκηνοθεσία του Μισέλ Χαζαναβίσιους.»

Σε συνέντευξη του μετά το πέρας της απονομής, ο παραγωγός Τομά Λανγκμάν (γιος του θρυλικού Γάλλου σκηνοθέτη και παραγωγού Κλοντ Μπερί) ευχαρίστησε τον Τιερί Φρεμό - καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Καννών - που επέλεξε την ταινία για το διαγωνιστικό της τμήμα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο χρηματοδοτικό σύστημα της Γαλλίας για το σινεμά που βασίζεται σε κρατικά χρήματα: «Ηταν μια υπέροχη χρονιά για το γαλλικό σινεμά. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε ταινίες σαν το "The Artist» γιατί έχουμε ένα μοναδικό σύστημα και οφείλουμε να το διατηρήσουμε».

Δείτε παρακάτω τον γοητευτικό σαν παλιό σταρ του σινεμά Ζαν Ντιζαρντέν να παραλαμβάνει το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου (ένα από τα πέντε που κέρδισε συνολικά το «Τhe Artist») στην 84η Απονομή των βραβείων Οσκαρ.

Διαβάστε ακόμη λεπτό προς λεπτό πως εξελίχθηκε η 84η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ και τι ακριβώς συνέβη στο κόκκινο χαλί πριν την έναρξη της τελετής.