Φεστιβάλ / Βραβεία

Αν το «The Artist» κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας...

στα 10

...τα προγνωστικά θα έχουν βγει αληθινά, το Χόλιγουντ θα έχει ευλογήσει με τον καλύτερο τρόπο τα γένια του και οι απανταχού οσκαρολόγοι θα τρέξουν να ανανεώσουν τη λίστα με τα trivia της ιστορίας του θεσμού. Μάθετε πριν απ' όλους γιατί.

Αν το «The Artist» κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας...

Η υπόθεση του τίτλου φυσικά αποτελεί ευφημισμό, αφού μέχρι και αυτή τη στιγμή το «The Artist» είναι φαβορί για την κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας, όπως ακριβώς είναι φαβορί για την κατηγορία της σκηνοθεσίας και ενδεχομένως για τον Α' Ανδρικό Ρόλο, χωρίς να αποκλείεται η συνολική συγκομιδή της ταινίας του Μισέλ Χαζαναβίσιους στην 84η Απονομή των βραβείων Οσκαρ να μετρήσει περισσότερα από τέσσερα χρυσά αγαλματάκια (τα προγνωστικά μιλούν και για μουσική, φωτογραφία και κοστούμια).

Πώς όμως θα καταχωρηθεί στην ιστορία του θεσμού, η νίκη στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας ενός φιλμ γαλλικού, βωβού και ασπρόμαυρου. Δείτε παρακάτω μερικά από τα ρεκόρ και τα στατιστικά που θα ανατρέψει το «The Artist» αν είναι ο μεγάλος νικητής της βραδιάς των Οσκαρ.

Αν το «The Artist» κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας...

...θα είναι η τρίτη βωβή ταινία που κέρδιζει Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, μετά το «Wings» του Γουίλιαμ Γουέλμαν το 1927 και το «Sunrise» του Φ.Β. Μουρνάου που την πρώτη χρονιά των Οσκαρ κέρδισαν αντίστοιχα τα βραβεία «Most Outstanding Production» και «Most Artistic Quality of Production». Μέχρι να προταθεί το «The Artist», η τελευταία βωβή ταινία που προτάθηκε για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας ήταν το «Τhe Patriot» του 1928 του Ερνστ Λιούμπιτς.

...θα είναι η πρώτη ασπρόμαυρη ταινία μετά το 1993 που κερδίζει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Η τελευταία ήταν η «Λίστα του Σίντλερ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, η οποία ωστόσο περιείχε ελάχιστες έγχρωμες σκηνές. Πριν από τη «Λίστα του Σίντλερ» η τελευταία ασπρόμαυρη ταινία που κέρδισε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας ήταν η «Γκαρσονιέρα» του Μπίλι Γουάιλντερ το 1960.

...θα είναι η πρώτη γαλλική και η τέταρτη ταινία που δεν μιλά αγγλικά που κερδίζει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Οι τρεις μη αγγλόφωνες (στο μεγαλύτερο μέρος τους) ταινίες που έχουν κερδίσει την κορυφαία διάκριση μέσα στα χρόνια είναι ο «Νονός 2» το 1974, ο «Τελευταίος Αυτοκράτορας» το 1987 και το «Slumdog Millionaire» το 2008. Φυσικά το «The Artist» δεν είναι ακριβώς μη αγγλόφωνο, αφού τόσο οι κάρτες του ενδιάμεσα στις σκηνές, όσο και η μοναδική φράση που «ακούγεται» στο φινάλε της ταινίας είναι στα αγγλικά. Θεωρείται ωστόσο εξ ολοκλήρου γαλλική παραγωγή και αν είχε ήχο θα ήταν σίγουρα στα γαλλικά.

...θα είναι η πρώτη ταινία που κερδίζει το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας και διαδραματίζεται στο Λος Αντζελες μετά το «Crash» του 2005. Αν και δεν το πιστεύει κανείς, το «Crash», μαζί με το «Million Dollar Baby» του 2004 είναι οι μοναδικές ταινίες μέχρι σήμερα που διαδραματίζονται στο Λος Αντζελες και έχουν κερδίσει την κορυφαία διάκριση της Ακαδημίας.

...θα είναι η πρώτη ταινία για τη βιομηχανία του Χόλιγουντ που κερδίζει Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Επίσης όσο παράξενο κι αν ακούγεται, τρεις μόνο ταινίες στο παρελθόν που ασχολούνται ή διαδραματίζονται μέσα στην κινηματογραφική βιομηχανία έχουν προταθεί για Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το «Ενα Αστέρι Γεννιέται» του Γουίλιαμ Γουέλμαν το 1937, η «Λεωφόρος της Δύσης» του Μπιλι Γουάιλντερ το 1950 και το «Τhe Aviator» του Μάρτιν Σκορσέζε το 2004.

Aν ο Μισέλ Χαζαναβίσιους κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας...

... θα είναι ο πρώτος Γάλλος που κερδίζει Οσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας και μπαίνει αυτόματα στη μεγάλη λίστα των μη Αμερικάνων που έχουν κερδίσει Οσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας:

  • Αυστραλία: Μελ Γκίμπσον, Τομ Χούπερ (ο Χούπερ είναι μισός Αυστραλός μισός Βρετανός)
  • Αυστρία: Μπίλι Γουάιλντερ, Φρεντ Τσίνεμαν
  • Καναδάς: Τζέιμς Κάμερον
  • Τσεχία: Μίλος Φόρμαν
  • Γερμανία: Γουίλιαμ Γουάιλερ, Μάικ Νίκολς
  • Ιταλία: Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
  • Νέα Ζηλανδία: Πίτερ Τζάκσον
  • Πολωνία: Ρόμαν Πολάνσκι
  • Ταϊβάν: Ανγκ Λι
  • Μ. Βρετανία: Ρίτσαρντ Ατένμπορο, Ντάνι Μπόιλ, Ντέιβιντ Λιν, Σαμ Μέντες, Αντονι Μινγκέλα, Κάρολ Ριντ, Τόνι Ρίτσαρντσον, Τζον Σλέσιντζερ, Τομ Χουπερ

Αν ο Ζαν Ντιζαρντέν κερδίσει το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου...

... θα είναι ο πρώτος Γάλλος άνδρας ηθοποιός που κερδίζει το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. O Ντιζαρντέν είναι ήδη ο δεύτερος Γάλλος άνδρας ηθοποιός που έχει προταθεί για Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου (ο πρώτος ήταν ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ το 1990 για το «Σιρανό Ντε Μπερζεράκ»). Ο τελευταίος μη Αμερικάνος άνδρας ηθοποιός που κέρδισε το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου ήταν ο Ρομπέρτο Μπενίνι το 1998 για το «Η Ζωή Είναι Ωραία».

Διαβάστε περισσότερα για την οσκαρική κούρσα που οδηγεί στην 84η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ