Industry

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ξεκινάει τη διαδικασία χρηματοδότησης νέων σχεδίων ταινιών

στα 10

Τα καλά νέα είναι ότι τo Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου τοποθετεί καλλιτεχνική επιτροπή για την αξιολόγηση φακέλων παραγωγής και σεναρίων που εκκρεμούν ήδη από το Νοέμβριο του 2014.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ξεκινάει τη διαδικασία χρηματοδότησης νέων σχεδίων ταινιών

Μετά το «αινιγματικό» δελτίο Τύπου στο οποίο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου χαιρέτιζε ακόμη μια υπόσχεση Υπουργού Πολιτισμού για την - επιτέλους - τήρηση της υποχρέωσης των τηλεοπτικών καναλιών να αποδίδουν το 1.5% των εσόδων τους στην ελληνική κινηματογραφική παραγωγή, ανακοινώνεται σήμερα πως ξεκινάει η αξιολόγηση φακέλων παραγωγής και σεναρίων για για όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα του κανονισμού, που εκκρεμούν από το Νοέμβριο του 2014.

Τη δύσκολη αλλά και πιο ουσιαστική δουλειά αυτής της φάσης αξιολόγησης (σκεφτείτε τον όγκο των σχεδίων από το Νοέμβριο του 2014) αναλαμβάνει καλλιτεχνική επιτροπή που αποτελείται από αξιόλογα μέλη και που οι αποφάσεις της θα είναι, όπως αναφέρει η επίσημη ανοκοίνωση του ΕΚΚ, καθοριστικές, αν και φανταζόμαστε - όπως είναι οι αρμοδιότητες μοιρασμένες από το νόμο - πως η τελική απόφαση θα ανήκει στη Γενική Διευθύντρια Ηλέκτρα Βενάκη.

Η επιτροπή αυτή αξιολόγησης αποτελείται από τους Κώστα Λιβιεράτο (εκδότη, δοκιμιογράφο), Νίκο Λυγγούρη (σκηνοθέτη, σεναριογράφο), Μαριάννα Οικονόμου (σκηνοθέτη, παραγωγό ντοκιμαντέρ), Λυδία Παπαδημητρίου (αναπληρώτρια καθηγήτρια κινηματογραφικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λιβερπουλ John Moores) και Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (θεατρικό συγγραφέα, λογοτέχνη).

Θυμίζουμε πως οι τελευταίες αποφάσεις χρηματοδότησης από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανακοινώθηκαν επίσημα το Δεκέμβριο του 2015 (δείτε αναλυτικά εδώ).

Διαβάστε ακόμη: Τα (μεγάλα) λόγια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου


Ακολουθεί αυτούσιο το Δελτίο Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για τη Δημιουργία επιτροπής καλλιτεχνικής αξιολόγησης από το Ε.Κ.Κ.:

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.) ξεκινά τη διαδικασία αξιολόγησης φακέλων παραγωγής και σεναρίων για όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα του κανονισμού, που εκκρεμούν από το Νοέμβριο του 2014.

Σε πρώτη φάση θα κρίνει 2 περιόδους καταθέσεων του Βασικού προγράμματος, -έως τα τέλη Ιουνίου και 2 περιόδους καταθέσεων όλων των λοιπών προγραμμάτων -έως τα τέλη Ιουλίου.

Η διαδικασία θα επαναληφθεί με παρόμοιο τρόπο στα τέλη Σεπτεμβρίου για το Βασικό Πρόγραμμα και τέλη Οκτωβρίου για τα υπόλοιπα προγράμματα.

Για την εύρυθμη λειτουργία, την ταχύτητα και διαφάνεια των διαδικασιών, αποφασίστηκε η δημιουργία πενταμελούς επιτροπής καλλιτεχνικής αξιολόγησης, η οποία μελετά τους φακέλους, γνωμοδοτεί γραπτώς για κάθε ταινία ξεχωριστά, αιτιολογώντας τις αποφάσεις της, ενώ συντάσσει από κοινού, το τελικό πόρισμα για κάθε ταινία. Οι εισηγήσεις των μελών της επιτροπής παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση, ενώ κοινοποιούνται στους ενδιαφερόμενους και παραμένουν στο αρχείο του Ε.Κ.Κ.

Η θητεία της επιτροπής έχει διάρκεια έως και τον Δεκέμβριο του 2016.

Τα μέλη της επιτροπής είναι (σε αλφαβητική σειρά):

Κώστας Λιβιεράτος – Εκδότης, δοκιμιογράφος

Νίκος Λυγγούρης – Σκηνοθέτης, σεναριογράφος

Μαριάννα Οικονόμου – Σκηνοθέτις, παραγωγός ντοκιμαντέρ

Λυδία Παπαδημητρίου – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Liverpool John Moores

Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης – Θεατρικός συγγραφέας, λογοτέχνης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Κώστας Λιβιεράτος

Ο Κώστας Λιβιεράτος γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε πολεοδομία, χωροταξία και περιφερειακή ανάπτυξη στο Λονδίνο (PCL – σήμερα University of Westminster) και την Αθήνα (ΙΠΑ Παντείου), και γεωγραφία (Université de Paris I, Sorbonne) και νεοελληνική γραμματεία (Université de Paris IV - Institut Néo-hellénique) στο Παρίσι. Την περίοδο 1982-86 εργάστηκε στο Κέντρο Μελετών και Αυτομόρφωσης, οργανώνοντας προγράμματα και εμψυχώνοντας σεμινάρια επιμόρφωσης επιμορφωτών και προκατάρτισης ενηλίκων. Έλαβε επίσης μέρος σε ερευνητικά προγράμματα αστικής ανάπτυξης (ΓΓΕΤ, 1988) και κοινοτικής οργάνωσης (ΜΙΑΤΕ, 1991). Το 1989 συνίδρυσε τις Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, όπου είναι υπεύθυνος σειρών και επιμελητής βιβλίων, κυρίως φιλοσοφίας και ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την πόλη, την κοινότητα, την παιδεία, την πολιτική, τον πολιτισμό, την επικοινωνία και τον κινηματογράφο σε περιοδικά έντυπα και συλλογικούς τόμους κι έχει επιμεληθεί την έκδοση Χρήστος Βακαλόπουλος, Η ονειρική υφή της πραγματικότητας. Κείμενα για την επικοινωνία και τον πολιτισμό (Εστία, Αθήνα 2005). Υπήρξε μέλος του προηγούμενου Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Νίκος Λυγγούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπουδές νομικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1971 μέχρι το 1980 κριτικές στο περιοδικό «Σύγχρονος κινηματογράφος». Από το 1974 μέχρι το 1978 σπουδές σκηνοθεσίας στην «Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης» του Μονάχου.

Φιλμογραφία:

  • 1979/1980 ΟΜΙΧΛΗ ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΟΝ ΗΛΙΟ, Μυθοπλασία, 80 λεπτά 1987 ΚΑΜΕΡΑ: Ραούλ Κουτάρ, Πορτραίτο, 45 λεπτά
  • 1988 ΕΡΕΒΟΣ, Μυθοπλασία, 89 λεπτά
  • 1990 ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ – Σκηνικά, Κοστούμια, Χρώματα, Ντοκιμαντέρ, 20 λεπτά
  • 1993 Ο ΖΑΚ ΝΤΟΥΑΓΙΟΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΟ "Ζερμαίν και Μπενζαμέν", Ντοκιμαντέρ, 30 λεπτά
  • 1994 ΚΑΡΔΙΑ ΑΠΟ ΠΕΤΡΑ (HERZ AUS STEIN), Μυθοπλασία, 81 λεπτά
  • 1996 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ, Δοκίμιο, 30 λεπτά
  • 2000 ΑΛΕΚΣΑΝΤΡ ΣΟΚΟΥΡΟΦ - Εξομολογήσεις ενός σκηνοθέτη, Πορτραίτο, 45 λεπτά
  • 2003 ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΑΣΤΡΑΠΕΣ, Ντοκιμαντέρ, 81 λεπτά
  • 2007 ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΞΟΥ, Ντοκιμαντέρ, 80 λεπτά
  • 2008 Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ "Σκόνη του Χρόνου", Ντοκιμαντέρ, 47 λεπτά
  • 2010 ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ – Σκηνικά, Κοστούμια, Χρώματα (μεγάλη βερσιόν), Ντοκιμαντέρ, 45 λεπτά
  • 2011 ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ, Επεισόδιο Γερμανία, Ντοκιμαντέρ, 40 λεπτά
  • 2012 ΞΥΠΝΗΣΕ Ο ΣΟΥΛΤΑΝ ΑΧΜΕΤ, Ντοκιμαντέρ, 60 λεπτά
  • 2014 ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΛΟΣ, Ντοκιμαντέρ, 10 λεπτά.
  • 2015-2016 Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ, Ντοκιμαντέρ, 90 λεπτά (φάση γυρισμάτων)

Από το 1981 ζει και εργάζεται στο Βερολίνο σαν σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

Μαριάννα Οικονόμου

Σπούδασε Ανθρωπολογία στο University College London, Φωτογραφία-Δημοσιογραφία στο London College of Printing και Παραγωγή βίντεο στο South Thames College, London.

Εργάζεται αρχικά ως φωτογράφος και ερευνήτρια σε ελληνικά και ξένα έντυπα και Οργανισμούς. Από το 2000 ασχολείται αποκλειστικά με το ντοκιμαντέρ όπου εκτελεί παραγωγές για την ΕΡΤ (Μαθήματα – Παθήματα, Οικολογικά Ημερολόγια) και σε συμπαραγωγή με ξένα κανάλια ( BBC, ARTE, YLE) σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ και κάποια αποσπούν βραβεία. Ενδεικτική φιλμογραφία: «Το Σχολείο», « Για μια θέση στο χορό», «Οδός Σφακτηρίας», «Bells, Threads and Miracles», «Άκουσέ με», «Food for Love», «Ο πιο μακρύς δρόμος».

Λυδία Παπαδημητρίου

Η Λυδία Παπαδημητρίου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κινηματογραφικών Σπουδών (Reader in Film Studies) στο Πανεπιστήμιο του Liverpool John Moores στην Αγγλία. Είναι συγραφέας της μελέτης Tο Ελληνικό Κινηματογραφικό Μιούζικαλ (στα Ελληνικά: Παπαζήσης 2009, και Αγγλικά: McFarland, 2006), και συνεπιμελήτρια του τόμου Greek Cinema: Texts, Histories, Identities (Intellect, 2011). Το ερευνητικό της έργο έχει επικεντρωθεί κυρίως στον Ελληνικό και το Βαλκανικό κινηματογράφο. Εχει δημοσιεύσει άρθρα για το Ελληνικό blockbuster, για το ντοκυμανταίρ, για τις διεθνικές τάσεις στο σύγχρονο Ελληνικό κινηματογράφο, για τις σχέσεις του Ελληνικού κινηματογράφου με τα Βαλκάνια, για την έννοια του ανεξάρτητου κινηματογράφου (και άλλα) σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογές. Είναι επιμελήτρια (Principal Editor) και συνιδρύτρια του επιστημονικού περιοδικού Journal of Greek Medιa and Culture (Intellect). Το Μάρτη 2016 επιμελήθηκε (με τον Geoffrey Ruoff) ειδικό τεύχος με θέμα Film Festivals: Origins and trajectories στο New Review of Film and Television Studies, το οποίο συμπεριλαμβάνει και άρθρο της για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Εχει γράψει κριτικές για κινηματογραφικά φεστιβάλ και ταινίες για το Sight and Sound, Cineaste, Senses of Cinema, NECSUS, Filmicon, Pure Movies, Apparatus.

(Για πλήρες βιογραφικό και δημοσιεύσεις: https://ljmu.academia.edu/LydiaPapadimitriou)

Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης

Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης γεννήθηκε στις Σέρρες, 4 Ιουλίου του 1967. Σπούδασε στη Νομική Σχολή της Αθήνας και στη Δραματική Σχολή Βεάκη. Έγραψε τα μυθιστορήματα Οι τέσσερις τοίχοι (2000), Ο φιλοξενούμενος (2004), Το ελάχιστο ίχνος (2013), καθώς και τη συλλογή διηγημάτων Φυσικές Ιστορίες (2006), όλα από τις εκδόσεις «Το Ροδακιό». Έχει γράψει ακόμα τα θεατρικά έργα: Μεταμφίεση, Λάσπη, Λα Πουπέ, Αέρας, Στην Οθόνη Φως, Τον Άυλο Εσένα, Κέικ, Πεταλούδα σε πηγάδι. Όλα έχουν παρασταθεί στην Ελλάδα (θέατρο οδού Κεφαλληνίας, Θέατρο Σφενδόνη, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου, Θέατρο Πόλη, Θέατρο Τέχνης, Εθνικό Θέατρο, Αγγέλων Βήμα). Βιβλία του έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί στα γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και στα πορτογαλικά. Τιμήθηκε με το «Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου» του περιοδικού Διαβάζω (2000) και το γαλλικό βραβείο “Laure Bataillon” (2004). Επίσης, το έργο Στην Οθόνη Φως κέρδισε το «Βραβείο Κοινού» στο θεατρικό φεστιβάλ της Χαϊδελβέργης το 2013.Tο μυθιστόρημα του ”Το ελάχιστο ίχνος” απέσπασε το Βραβείο Πεζογραφίας του περιοδικού Κλεψύδρα.


Διαβάστε και δείτε ακόμη: