Buzz

Αποχαιρετισμοί στον Δημήτρη Εϊπίδη

στα 10

Ο κινηματογραφικός κόσμος της χώρας στέλνει τα αντίο του στον Δημήτρη Εϊπίδη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Flix Team
Αποχαιρετισμοί στον Δημήτρη Εϊπίδη

Τιμώντας την προσφορά του στο σινεμά της Ελλάδας και αναφερόμενος στο δυσαναπλήρωτο κενό αλλά και την κληρονομιά για όλες τις επόμενες γενιές που αφήνει πίσω του, ο κινηματογραφικός κόσμος αποχαιρετά τον Δημήτρη Εϊπίδη που έφυγε σε ηλίκία 82 ετών την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021.

Το δικό μας αντίο: Αντίο στον Δημήτρη Εϊπίδη που άνοιξε νέους ορίζοντες στον τρόπο που βλέπουμε σινεμά


Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ αποχαιρετά τον Δημήτρη Εϊπίδη

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και οι άνθρωποί του αποχαιρετούν τον Δημήτρη Εϊπίδη. Ο εμπνευστής και ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επί χρόνια διευθυντής του θεσμού, ο άνθρωπος που δημιούργησε το τμήμα Νέοι Ορίζοντες, ανοίγοντας ένα παράθυρο σε ένα σπουδαίο σινεμά που μέχρι τότε ήταν άγνωστο στην Ευρώπη, πέθανε σήμερα το πρωί.

Ο Δημήτρης Εϊπίδης μάς δίδαξε πώς να βλέπουμε ντοκιμαντέρ, μάς έδειξε πώς να ανακαλύπτουμε δημιουργούς. Ο κινηματογράφος ήταν η ζωή του. Όμως μέσα από τον χώρο του μύθου, εκείνος ανίχνευε τα δύσκολα θέματα, τις ανθρωποκεντρικές ιστορίες που γεννά η πραγματικότητα. Αυτό το σινεμά υπηρέτησε σε όλο τον κόσμο, στη Θεσσαλονίκη, στο Μόντρεαλ, στο Τορόντο, στο Ρέικιαβικ.

Το 1971 ίδρυσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, το οποίο διηύθυνε επί 14 χρόνια. Από το 1988 μέχρι και πρόσφατα ήταν στέλεχος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ως υπεύθυνος διεθνούς προγράμματος. Διετέλεσε διευθυντής προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ από το 2005 έως το 2010. Το 1993, ο Ιρανός Υπουργός Πολιτισμού του απένειμε τιμητικό βραβείο σε αναγνώριση της συμβολής του στην προώθηση του ιρανικού κινηματογράφου διεθνώς. Ήταν ο αγαπημένος θείος Δημήτρης των ιρανών δημιουργών.

Το 1999, ίδρυσε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το αγαπημένο μας φεστιβάλ, το παιδί του, όπως το αποκαλούσε. Έπεισε τους θεατές πως το ντοκιμαντέρ είναι μια σχέση αγάπης και πως ξεπερνά την ίδια την τέχνη του και γίνεται κομμάτι της ζωής μας.

Θα τον θυμόμαστε πάντα μπροστά στην οθόνη, να παρακολουθεί μια ταινία και να μας εξηγεί με πάθος τί είναι αυτό που την κάνει ιδανική για ένα φεστιβάλ, ιδανική για την ψυχή μας.

Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας.


Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για την απώλεια του Δημήτρη Εϊπίδη

Ο Δημήτρης Εϊπίδης υπήρξε ένας δημιουργικός, βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος με έμφυτη ευγένεια που τον έκανε να ξεχωρίζει. Ήταν ένας άνθρωπος του παγκόσμιου κινηματογράφου, ένας ανήσυχος ταξιδευτής που επιθυμούσε διαρκώς ν’ ανακαλύπτει καινούργιες εικόνες και νέους δημιουργούς. Ίδρυσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, συνδέθηκε στενά με τα φεστιβάλ του Τορόντο και του Ρέικιαβικ.

Στην Ελλάδα ταυτίστηκε με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κατά την κρισιμότερη καμπή της ιστορίας του, αυτή της διεθνοποίησής του. ‘Ήταν ο ιδρυτής των «Νέων Οριζόντων» -εκεί γνωρίσαμε τον Αμπάς Κιαροστάμι, τον Ατόμ Εγκογιάν, τον Μίκαελ Χάνεκε, τον Φρανσουά Οζόν και πολλούς άλλους δημιουργούς. Ήταν επίσης ο ιδρυτής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ο Δημήτρης Εϊπίδης αγάπησε με πάθος το ντοκιμαντέρ και το αντιμετώπισε ως ένα καθαρό κινηματογραφικό είδος, που μεταφέρει στον θεατή μια ανθρωποκεντρική αίσθηση της πραγματικότητας, αλλά και σαν έναν εναλλακτικό τρόπο ενημέρωσης που αποτελεί βασικό στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήριά του στους οικείους του.


Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού

Δήλωση Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού αρμόδιου για θέματα σύγχρονου πολιτισμού ΝικόλαΓιατρομανωλάκη αναφορικά με τον θάνατο του Δημήτρη Εϊπίδη.

Ο Δημήτρης Εϊπίδης ήταν ένας πρωτοπόρος και επιδραστικός άνθρωπος του κινηματογράφου, μεδιεθνή αντίκτυπο. Ήταν o διαμορφωτής της σύγχρονης μορφής του Φεστιβάλ ΚινηματογράφουΘεσσαλονίκης μέσα από θαρραλέες επιλογές, ο πατέρας του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης καιτων «Νέων Οριζόντων» και, σύμφωνα με τον Τζιμ Τζάρμους, «ο νονός του καλού κινηματογράφου». Οιθεσμοί που δημιούργησε και εξέλιξε και οι δημιουργοί που ανέδειξε αποτελούν παρακαταθήκη τουελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου, ενώ η ρηξικέλευθη προσέγγιση και η δημιουργικότητάτου αποτελούν πηγή έμπνευσης.


Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ

Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντερ αποχαιρετά με σεβασμό και ευγνωμοσύνη τον Δημήτρη Εϊπίδη.

Αντίο Δημήτρη Εϊπίδη...
Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και οι Ελληνες ντοκιμαντερίστες σου χρωστούν πολλά.
Εσύ, με τις απέραντες γνώσεις σου για το σινεμά και την αγάπη σου για το ντοκιμαντέρ , έστησες ένα Φεστιβάλ, το πιο αγαπημένο μας .
Μας έδειξες έναν ολόκληρο καινούργιο κόσμο, μας οδήγησες σε άγνωστα κινηματογραφικά μονοπάτια που προσπαθούμε να ακολουθούμε...
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ , το παιδί σου -όπως έλεγες- αλλά και οι ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ , μας άνοιξαν τα μάτια και την όρεξη να κάνουμε ταινίες ντοκιμαντέρ, να βλέπουμε αλλιώς τον κόσμο.
Δημήτρη Εϊπίδη είμαστε όλοι παιδιά σου στην αγάπη μας για το σινεμά
Καλό σου ταξίδι...


Διαβάστε ακόμη: Από τα αρχεία | Ο Δημήτρης Εϊπίδης ήταν σίγουρος πως μια ταινία δεν μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο, αλλά μπορεί να κάνει τη διαφορά