Φεστιβάλ / Βραβεία

75 χρόνια Χρυσές Σφαίρες: Oι χρυσές στιγμές τους

στα 10

Τα Golden Globes σβήνουν φέτος 75 κεράκια και γι' αυτό αναπολούμε τις πιο αστείες, συγκινητικές αλλά και ιστορικές στιγμές των βραβείων.

75 χρόνια Χρυσές Σφαίρες: Oι χρυσές στιγμές τους

Μπορεί τα Οσκαρ να είναι η μεγάλη κορύφωση της κούρσας των βραβείων κάθε χρονιά, οι Χρυσές Σφαίρες, όμως, έχουν τη δική τους χάρη. Μεταξύ μας, σαν τελετή, τις προτιμάμε: όσο στα Οσκαρ όλοι είναι τσιτωμένοι (λογικό, βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο ιστορική στιγμή τους), στις Χρυσές Σφαίρες είναι πιο χαλαροί - γελάνε, τρώνε και (βασικά) πίνουν από νωρίς, οπότε τσαλακώνονται, αποκαλύπτονται, μας διασκεδάζουν περισσότερο.

Διαβάστε ακόμη: Χρυσές Σφαίρες 2018: Οι υποψηφιότητες

Φέτος που οι Χρυσές Σφαίρες κλείνουν 75 χρόνια, κοιτάμε πίσω για να θυμηθούμε στιγμές που έμειναν ιστορικές (για... πολύ διαφορετικούς λόγους η κάθε μία).


Σημειώστε από τώρα: Την Κυριακή 7 Ιανουαρίου προς ξημερώματα Δευτέρας 8 Ιανουαρίου, το Flix θα βρίσκεται ξύπνιο για να σχολιάσει ζωντανά την 75η Απονομή των Χρυσών Σφαιρών. Μείνετε μαζί μας όλο το Σαββατοκύριακο που θα προηγηθεί της τελετής και ξαγρυπνήστε μαζί μας, μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, για να διασχίσουμε εμφάνιση με την εμφάνιση, βραβείο με το βραβείο, όλο το χρυσό μονοπάτι προς τους μεγάλους νικητές.

Διαβάστε και δείτε ακόμη:


H Mπετ Μίντλερ σοκάρει το Χόλιγουντ

Δε θα περίμενε κανείς τίποτα λιγότερο από τη μεγάλη κυρία των non-bullshit αστείων, αλλά το Χόλιγουντ (ειδικά με ανοιχτές τις κάμερες) δεν είχε συνηθίσει ακόμα τα dirty jokes σε τελετές βραβείων. Η ίδια η Μίντλερ, βέβαια (το στιγμιότυπο είναι από το 1980, όπου κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για το «Τhe Rose» του Μαρκ Ράιντερ), το είπε ξεκάθαρα: το αστείο/λογοπαίγνιο ανήκει στην Τζόαν Κρόφορντ.



H Eλίζαμπεθ Τέιλορ... χικ!

2001, παρουσιάζει την κατηγορία Καλύτερης Ταινίας (Δράμα), αλλά... ομολογεί ότι έχει πιει μερικά κοκτέιλ. Αυτό που έγινε με το φάκελο ήταν ιστορικό (μέχρι τα περσινά Οσκαρ).



O Kέβιν Κλάιν παραλαμβάνει τη Χρυσή Σφαίρα της Μέριλ Στριπ

Μπορεί να κατέχει το ρεκόρ για τις περισσότερες υποψηφιότητες και να είναι η μεγάλη κυρία των βραβείων γενικά, αλλά η Μέριλ Στριπ τα σνόμπαρε ανέκαθεν. Το 1983, δεν ήταν στην τελετή για να παραλάβει τη Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου, για παράδειγμα. Ηταν η 3η της, για την «Εκλογή της Σόφι», κι έτσι ανέβηκε στη σκηνή ο συμπρωταγωνιστής της (και χρόνια φίλος της και από τις θεατρικές σκηνές της Νέας Υόρκης), Κέβιν Κλάιν.



Ο Τζακ Νίκολσον δε χρειάζεται ναρκωτικά. Είναι ναρκωτικό ο ίδιος

Ηταν το 2003. Και η 8η του νίκη.

«Ααα, δεν είναι πολύ ομορφούλα η Νικόλ με την παλιά της μύτη;» / «Ευχαριστώ για το βραβείο Α' Ανδρικού σε δράμα. Παράξενο. Εγώ νόμιζα ότι είχαμε κάνει κωμωδία!» / «Η νύχτα θα είναι μακριά, γι' αυτό έχω πάρει βάλιουμ».



O Ρόμπιν Γουίλιαμς... οποτεδήποτε!

Δε χρειάζεται να θυμηθούμε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Οποια στιγμή κι αν ανέβαινε στη σκηνή των Golden Globes, αυτή ήταν μία χρυσή στιγμή. Ο πιο χαρισματικός στο stand up κωμικός, έκανε stand up. Θα ξεχωρίσουμε, με κόπο, το βραβείο του Β' Ανδρικού για το «The Fisher King» του Τέρι Γκίλιαμ, το 1992. Γιατί παραληρεί κι αρχίζει και ευχαριστεί κι ανθρώπους που δεν είναι στην ταινία. Και γιατί αποκαλεί τον Τζεφ Μπρίτζες «εθνικό θησαυρό».



Ο Τζιμ Κάρεϊ κερδίζει στην κατηγορία «δράμα»

... και καταλαβαίνει πολύ καλά την ειρωνεία της στιγμής. Μόλις κέρδισε τους Στίβεν Φράι, Τομ Χανκς, Ιαν ΜακΚέλεν και Νικ Νόλτε. Ολο το δωμάτιο τον περιμένει στη γωνία. Εκείνος, δραματικός ηθοποιός; Πού πάει αυτός ο κόσμος; Φυσικά, ήταν για το «Truman Show», το 1999 (την επόμενη χρονιά θα ξανακέρδιζε για το «Man on the Moon»).



Τα κορίτσια και οι γυναικείες τουαλέτες

Εχει συμβεί δύο φορές: με την Κριστίνα Λάτι («Chicago Hope», 1998) και τη Ρενέ Ζελβέγκερ («Nurse Betty», 2001). Οι δύο κυρίες έχασαν το momentum τους και... την ώρα, γιατί τις βρήκε η μεγάλη τους νίκη στην τουαλέτα.




To σκάνδαλο έχει ονοματεπώνυμο: Πία Ζαντόρα

Η ποπ σταρ του «When the Rain Begins to Fall» το 1982 γυρίζει την ταινία «Butterfly». Εκείνη, 26 χρονών, ο πολυεκατομμυριούχος ισραηλινός σύζυγός της 59. Η προβολή για τους ψηφοφόρους της Ενωσης Ανταποκριτών έγινε στη βίλα τους. Ακολούθησε χρηματισμός και η Πία κερδίζει το πρώτο γυναικείο απέναντι σ' έναν απίστευτο ανταγωνισμό - μία από την υπόλοιπη τετράδα ήταν η Κάθλιν Τέρνερ για την «Εξαψη».

Βίντεο δεν υπάρχει, αλλά θα την περιλάβει ο Ντέιβιντ Λέτερμαν.



Tζέσικα Τάντι: η μεγαλύτερη σε ηλικία νικήτρια Χρυσής Σφαίρας

Ηταν φυσικά το 1990, για το «Driving Miss Daisy». Η 81χρονη πρωταγωνίστρια σπάει το ρεκόρ, ως η μεγαλύτερης ηλικίας κάτοχος Golden Globe. Για την ιστορία, ο μικρότερος είναι ο Ρίκι Σρέιντερ για το «Champ» του Φράνκο Τζεφιρέλι (1980).



Ρίκι Τζερβέιζ: ή πώς προσβάλλεις όλο το Χόλιγουντ μέσα σε 5 λεπτά

Ο πιο επιτυχημένος παρουσιαστής όλων των εποχών. Αυτό.



Οταν ο Κουέντιν Ταραντίνο... μας έφτυσε

Είναι self explanatory, που λένε και στο χωριό της γιαγιάς μου. Πατήστε το play.



H Eμα Τόμπσον, ξυπόλητη και θεά

Το 2014 ανεβαίνει για να παρουσιάσει το βραβείο σεναρίου. Ξυπόλητη και με τη σαμπάνια της στο χέρι.



O Ρόμπερτ Ντε Νίρο και η σπόντα στους κριτικούς

Τιμητικό βραβείο για το σύνολο της καριέρας του, το 2011, κι όπως λέει κι ο ίδιος στους δημοσιογράφους του δωματίου, «πάλι καλά που είχατε την ιδέα να με τιμήσετε 2 μήνες πριν γράψετε τις κριτικές για το "Little Fockers"...»



Το coming out της Τζόντι Φόστερ

Ηταν γνωστό για χρόνια. Η ίδια κρατούσε την προσωπική της ζωή, προσωπική. Το 2013, όμως, παραλαμβάνοντας το τιμητικό βραβείο Σεσίλ Μπι Ντε Μιλ, η Τζόντι Φόστερ βρήκε το θάρρος να μιλήσει στην υφήλιο για τη σεξουαλικότητά της, σε ένα λόγο που δεν αφήνει μάτι στεγνό.



2017: Η Μέριλ Στριπ χάνει τη φωνή της και δανείζει τη φωνή στην αντί-Τραμπ Αμερική

Μόλις έχει εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ και την ίδια χρονιά οι εκπρόσωποι όλων όσων ο νέος πλανητάρχης μάχεται με πείσμα (α) Χόλιγουντ β) Ξένου γ) Τύπου) δίνουν το τιμητικό βραβείο στη Μέριλ Στριπ. Ανεβαίνει στη σκηνή, απολογείται για την ίωση που της έκλεισε τη φωνή και φωνάζει δυνατά μερικές αλήθειες.



H Kρίστεν Γουίγκ κι ο Στιβ Καρέλ δεν έχουν τον Θεό τους

Το είχε ξανακάνει με τον Γουίλ Φερέλ: η Κρίστεν Γουίγκ γράφει η ίδια τα κείμενά της κάθε φορά που παρουσιάζει βραβείο κι αυτό βγαίνει και στον κόσμο. Δεν έχουμε λόγια. Το στιγμιότυπο ήταν από την παρουσίαση της κατηγορίας κινουμένων σχεδίων, το 2017.



H καλύτερη έναρξη ανήκει στον Τζίμι Φάλα-λα-λον

Μπορεί να μην έγραψε ιστορία ως παρουσιαστής, αλλά η έναρξη των περσινών Golden Globes, με φρέσκια την επιρροή της επιτυχίας του «La La Land», είναι εντυπωσιακή.



Aντί επιλόγου:

Μερικές συγκεντρωμένες εξομολογήσεις των σταρ - είτε στο κόκκινο χαλί είτε επί σκηνής.



Διαβάστε και δείτε ακόμη:


Σημειώστε από τώρα: Την Κυριακή 7 Ιανουαρίου προς ξημερώματα Δευτέρας 8 Ιανουαρίου, το Flix θα βρίσκεται ξύπνιο για να σχολιάσει ζωντανά την 75η Απονομή των Χρυσών Σφαιρών. Μείνετε μαζί μας όλο το Σαββατοκύριακο που θα προηγηθεί της τελετής και ξαγρυπνήστε μαζί μας, μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, για να διασχίσουμε εμφάνιση με την εμφάνιση, βραβείο με το βραβείο, όλο το χρυσό μονοπάτι προς τους μεγάλους νικητές.