Φεστιβάλ / Βραβεία

Γιατί δεν πήγε ο Γούντι Αλεν στις Χρυσές Σφαίρες;

στα 10

Πού ήταν το τιμώμενο πρόσωπο; Γιατί ο Γούντι Αλεν δεν παραβρέθηκε στην 71η τελετή των Χρυσών Σφαιρών για να παραλάβει το τιμητικό Cecil B. DeMille βραβείο του; «Προτιμώ τη Νέα Υόρκη», είπε.

Γιατί δεν πήγε ο Γούντι Αλεν στις Χρυσές Σφαίρες;

Ηταν πραγματική έκπληξη ότι ο Γούντι Αλεν δεν παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως στην 71 τελετή Χρυσών Σφαιρών για να παραλάβει το τιμητικό του βραβείο; Αν λίγο ξέρει κανείς την καριέρα του ιδιοσυγκρασιακού σκηνοθέτη, όχι. Δεν εμφανίζεται ποτέ σε τελετές, δεν έχει παραλάβει ποτέ ο ίδιος τα βραβεία των ταινιών του. Μία εξαίρεση μας είχε σοκάρει: μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Αλεν εμφανίστηκε στην οσκαρική απονομή για να παρουσιάσει ένα βίντεο αφιερωμένο στην κινηματογραφική Νέα Υόρκη. Με αυτό τον τρόπο ο Αλεν δήλωνε έμπρακτα τι θα τον έβγαζε από το κρεβάτι του και θα τον έβαζε σε σμόκιν: η αγάπη του για την πόλη του.

Που ήταν λοιπόν την προηγούμενη Κυριακή; Μα στην Νέα Υόρκη! Και μάλιστα στο... θέατρο. Ο Αλεν συνόδεψε τη γυναίκα του Σουν-Γι και την 13χρονη κόρη τους Μάνζι στην πρεμιέρα του «Beautiful: The Carole King Musical» στο Μανχάταν. Η πληροφορία διασταυρώθηκε από δύο πηγές: δημοσιογράφο του «Broadway insider», αλλά και την Κέιτι Κούρικ, η οποία έστειλε tweet μέσα από την αίθουσα:

1

Ο Αλεν δεν πέρασε φυσικά απαρατήρητος. Στο διάλειμμα της παράστασης κάποιος από την πλατεία φώναξε «Γούντι, δε θα έπρεπε να είσαι στο Λος Αντζελες αυτή την ώρα;» κι εκείνος απάντησε «προτιμώ την Νέα Υόρκη.»

Ούτε αυτό φυσικά είναι καινούργιο. Ο 79χρονος σκηνοθέτης έχει πολλές φορές ομολογήσει την απέχθειά του για το Χόλιγουντ και το Λος Αντζελες, εντός κι εκτός οθόνης. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους «LA Times» είχε δηλώσει με σαφήνεια τις προθέσεις του για τις Χρυσές Σφαίρες.

«Τους είπα ότι αν δεν χρειάζεται να είμαι εκεί, κι δεν χρειάζεται να τις παρακολουθήσω, μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν...»

2Γούντι και Σουν Γι στην πρεμιέρα του «Beautiful: The Carole King Musical»

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Αλεν δεν γιόρτασε το βραβείο του την Κυριακή το βράδυ. Μετά την παράσταση, η οικογένεια του και μία παρέα φίλων δείπνησαν στο εστιατόριο «Sistina» στο Upper East Side του Μανχάταν. Σύμφωνα με μάρτυρες, οι θαμώνες πλησίαζαν το τραπέζι του για να τον συγχαρούν κι εκείνος δεχόταν τις διακοπές στο δείπνο του χαμογελαστός.

Πολλοί μάλιστα τον άκουσαν να κάνει προβλέψεις για τα βραβεία και να ποντάρει στην ταινία του φίλου του Μάρτιν Σκορσέζε, «Ο Λύκος της Wall Street». Ιδιαίτερα για την ερμηνεία του πρώην πρωταγωνιστή του στις «Διασημότητες», Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Χαμηλό προφίλ και παραμονή στην ανατολική ακτή λοιπόν για το σκηνοθέτη της «Θλιμμένης Τζάσμιν», ο οποίος δεν μπορεί παρά να πανηγύρισε για το βραβείο της πρωταγωνίστριάς του, Κέιτ Μπλάνσετ.

Κανείς όμως δεν ξέρει αν η μεγάλη σκιά που βαραίνει τη φιγούρα του, αυτή η καθαρόαιμη οργή της πρώην γυναίκας του Μία Φάροου και οι κατηγορίες παιδοφιλίας που έχει σπείρει ο γιος του Ρόναν στα media είναι αληθινές. Κι αν είναι, πόσο υποκριτική η στάση του Χόλιγουντ: οι δαίμονες του Αλεν συγχωρούνται, ο Πολάνσκι όμως ακόμα αυτοεξόριστος και αποκηρυγμένος;

Δείτε την μοναδική φορά που παραβρέθηκε ο Γούντι Αλεν στο Kodak Theater:

Διαβάστε εδώ όλα όσα συνέβησαν στην 71η Απονομή των Χρυσών Σφαιρών με τον τρόπο του Flix

Διαβάστε ακόμη: