Δεν είναι τυχαίο ότι όταν πρόκειται για φιλανθρωπικούς σκοπούς και ανθρωπιστική δράση στους κύκλους το Χόλιγουντ, το όνομα του Τζορτζ Κλούνεϊ είναι, μαζί με αυτό της Αντζελίνα Τζολί, από τα πρώτα που έρχονται στο μυαλό. Προσθέτοντας μια ακόμα τέτοιου είδους πρωτοβουλία στο ενεργητικό του, ο Κλούνεϊ βρέθηκε χτες, Κυριακή, στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γιερεβάν, ως επίσημος προσκεκλημένος για να παρουσιάσει το νεοθεσμοθετημένο Βραβείο Aurora για την Αφύπνιση της Ανθρωπότητας, το οποίο αναγνωρίζει το έργο ανθρώπων που παρεμβαίνουν και σώζουν ζωές σε καταστάσεις κρίσης. Καθόλου συμπτωματικά, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην επέτειο των 101 χρόνων από τη σφαγή των Αρμενίων από τους Τούρκους, το 1915, που κόστισε τη ζωή σε πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιους.
«Ο Χίτλερ κάποτε είπε “Αλλά ποιος θυμάται την Αρμενία;” Η απάντηση είναι ολόκληρος ο κόσμος. Να ποιος», δήλωσε ο Κλούνεϊ, τονίζοντας με έμφαση ότι έχει έρθει πια η στιγμή να αναγνωριστεί αυτό το τραγικό γεγονός ως αυτό ακριβώς που είναι.
Διαβάστε ακόμη: Ο Τζορτζ Κλούνεϊ πληρώνει για το τέρας του καπιταλισμού σε τρεις σκηνές από το «Money Monster» της Τζόντι Φόστερ
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ καταθέτει λουλούδια στο μνημείο για τη γενοκτονία των Αρμενίων
«Χρόνια προτού οποιοσδήποτε αρθρώσει τη λέξη “γενοκτονία”, υπήρξε η Αρμενία. Και παρ’ όλο που η συγκεκριμένη λέξη δεν είχε ακόμα εισαχθεί στο λεξιλόγιό μας, γνωρίζαμε ήδη πολύ καλά τα χαρακτηριστικά της. Η σκληρότητα βρισκόταν πάντα στον πυρήνα. Όχι η αυτοάμυνα. Όχι απλώς ο πόλεμος. Αλλά η εσκεμμένη καταστροφή ενός ολόκληρου λαού. Συνέβη στους Αρμένιους πριν από 101 χρόνια, και από τότε το έχουμε δει να επαναλαμβάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Γερμανία. Καμπότζη. Βοσνία. Ρουάντα. Το έχω δει από πρώτο χέρι στα σπασμένα μέλη και στις διαλυμένες οικογένειες και στις ραγισμένες καρδιές των ανθρώπων του Νταρφούρ. Έχω δει, λοιπόν, για τι πράγματα είναι ικανή η ανθρωπότητα στα χειρότερά της. Αλλά έχω δει και κάτι άλλο, κάτι πολύ πιο δυνατό από το μίσος. Έχω δει γενναιότητα και καλοσύνη και απίστευτες πράξεις αγάπης». Για να καταλήξει, πριν παρουσιάσει το βραβείο: «Σήμερα, γιορτάζουμε τα καλύτερα παραδείγματα από αυτά».
Το βασικό βραβείο, αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, είναι εμπνευσμένο από τη βοήθεια που δέχθηκαν οι επιζήσαντες της σφαγής του 1915 και πήρε το όνομά του από μια νεαρή Αρμένισσα, η οποία επέζησε της γενοκτονίας και αφιέρωσε τη ζωή της στη συγκέντρωση χρημάτων για ανθρωπιστικούς σκοπούς.
Στην πρώτη του χρονιά, το βραβείο Aurora, του οποίου τα χρήματα αποτελούν δωρεές επιφανών Αρμενίων, απονεμήθηκε στην Μαργκερίτ Μπαρανκίτσε, μια Αφρικανή γυναίκα που κατάφερε να σώσει τις ζωές πάνω από 30.000 παιδιών κατά τη διάρκεια των εμφύλιων εχθροπραξιών στο Μπουρουντί, και θα μοιραστεί ανάμεσα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που υποστηρίζουν το έργο της.
Να σημειωθεί ότι παρ’ όλο που αρκετά κράτη σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον αναγνωρίσει τη σφαγή του 1915 ως γενοκτονία, ανάμεσα σε αυτά που δεν το έχουν κάνει ακόμα επίσημα ανήκουν και οι ΗΠΑ, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις και να αντιτίθεται σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.
Διαβάστε ακόμη
Tags: Τζορτζ Κλούνεϊ, Αρμενία