Buzz

«Santa Claus»: Δείτε την πρώτη χριστουγεννιάτικη ταινία που γυρίστηκε ποτέ

στα 10

Η πρώτη χριστουγεννιάτικη ταινία και η πρώτη με ήρωα τον Αϊ Βασίλη γυρίστηκε το 1898 από ένα Βρετανό πρωτοπόρο του σινεμά και της αφήγησης.

«Santa Claus»: Δείτε την πρώτη χριστουγεννιάτικη ταινία που γυρίστηκε ποτέ

Δύο παιδιά περιμένουν μπροστά στο τζάκι, όταν η νταντά τους τα αναγκάζει να πάνε για ύπνο. Αργότερα το ίδιο βράδυ, ο Αϊ Βασίλης φτάνει στη στέγη του σπιτιού τους, κατεβαίνει την καμινάδα και μπαίνει στο σπίτι από το τζάκι για να αφήσει τα δώρα για τα παιδιά. Μετά εξαφανίζεται, ακριβώς τη στιγμή που τα παιδιά ξυπνούν...

Γυρισμένο το 1989, το «Santa Claus» δεν είναι μόνο η πρώτη καταγεγραμμένη χριστουγεννιάτικη ταινία αλλά και η πρώτη με ήρωα τον Αϊ Βασίλη, αλλά και η πρώτη που δοκίμασε την τεχνική της παράλληλης δράσης. Υπεύθυνος για το τότε θαύμα ήταν ο Τζ.Α. Σμιθ, Βρετανός υπνωτιστής και υπεύθυνος προβολής και από τους πιο σημαντικούς πρωτοπόρους στη χρήση των ειδικών εφέ στο σινεμά.

Δείτε κι αυτό: Μια χαμένη χριστουγεννιάτικη ταινία της Disney έρχεται από Νορβηγία μεριά

Santa Claus

O Σμιθ, που την εποχή που γύρισε το «Santa Claus» συνομιλούσε με τον Ζορζ Μελιές, δεν αφαιρεί από την εικόνα τα παιδιά που κοιμούνται την ώρα που βλέπουμε τη δράση με τον Αϊ Βασίλη να φτάνει στο σαλόνι του σπιτιού τους - αυτό θεωρείται το πρώτο δείγμα παράλληλης δράσης στο σινεμά, πράγμα που υλοποιήθηκε με διπλοτυπίες που ο Σμιθ είχε ήδη δοκιμάσει στο «The Mesmerist» και το «Photographing a Ghost» της ίδια χρονιάς.

Δείτε εδώ ολόκληρο το «Santa Claus»:


Διαβάστε και δείτε ακόμη: