Buzz

«Firelight»: Ο,τι απέμεινε από την πρώτη χαμένη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ

στα 10

To «Firelight» γυρίστηκε όταν ο δημιουργός του ήταν 17 χρόνων, προβλήθηκε σε ένα τοπικό σινεμά και στη συνέχεια χάθηκε για πάντα. Τρία λεπτά της που διασώθηκαν, όμως, αποδεικνύουν πως το όραμα και το ταλέντο γεννήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

«Firelight»: Ο,τι απέμεινε από την πρώτη χαμένη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ

«Το "Firelight" ακολουθεί μια ομάδα επιστημόνων - ανάμεσά τους τον Τόνι Κάρχερ και τον Χάουαρντ Ρίτσαρντς που πιστεύει στην εξωγήινη ζωή - καθώς αυτοί ερευνούν μια σειρά από χρωματιστά φώτα στον ουρανό και την εξαφάνιση ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων στην φανταστική πόλη του Φρίπορτ, στην Αριζόνα. Ανάμεσα σε όσους έχουν απαχθεί βρίσκονται ένας σκύλος, μια μονάδα από στρατιώτες και ένα νεαρό κορίτσι, η Λίσα, η απαγωγή της οποία προκαλεί καρδιακή προσβολή στη μητέρα της. Το φιλμ αφηγείται επίσης τον προβληματικό γάμο του Κάρχερ και της συζύγου του Ντέμπι και την εμμονική προσπάθεια του Ρίτσαρντς να πείσει τη CIA πως η εξωγήινη ζωή δεν υπάρχει. Η ανατροπή έρχεται όταν οι εξωγήινοι, που εμφανίζονται ως τρεις σκιές, αποκαλύπτουν το σκοπό τους: να μεταφέρουν το Φρίπορτ στον πλανήτη τους Αλτάρις και να δημιουργήσουν έναν ανθρώπινο ζωοολογικό κήπο.»

2 O Στίβεν Σπίλμπεργκ με τις αγαπημένες του κάμερες των 16 χιλιοστών

Αυτή ήταν η επίσημη υπόθεση του «Firelight», της πρώτης ταινίας που γύρισε ποτέ ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, το 1964, σε ηλικία 17 ετών με χαμηλό προϋπολογισμό (διαφορετικές πηγές αναφέρουν πως κόστισε μόλις 500 δολάρια, ενώ άλλες υποστηρίζουν πως κόστισε 3.700 δολάρια) σαν την πρώτη του απόπειρα να δοκιμαστεί στο είδος της επιστημονικής φαντασίας.

Το «Firelight» βγήκε σε μια τοπική αίθουσα του Φίνιξ για μια και μόνο προβολή που απέφερε στον Σπίλμπεργκ κέρδος του ύψους του ενός δολαρίου. Οπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος: «Μέτρησα τα εισιτήρια εκείνο το βράδυ. Κόστιζαν ένα εισιτήριο το καθένα. Πεντακόσιοι άνθρωποι ήρθαν στην ταινία και νομίζω κάποιος πρέπει να πλήρωσε δύο δολάρια, γιατί το κέρδος μας ήταν ένα δολάριο.»

2

Η εταιρεία παραγωγής όμως στην οποία ο Σπίλμπεργκ έδωσε δύο μπομπίνες προκειμένου να τον πείσει πως «ένας νέος σκηνοθέτης είχε μόλις γεννηθεί» χρεωκόπησε λίγο αργότερα και η ταινία χάθηκε για πάντα, πράγμα που δικαιολογεί και το γεγονός πως όταν κάποιος αναφέρεται στο ντεμπούτο του Σπίλμπεργκ μιλάει πάντα για το «Duel» του 1971.

Τρία λεπτά από το «Firelight» (στο οποίο ο Σπίλμπεργκ υπογράφει την παραγωγή, τη σκηνοθεσία, το σενάριο, το μοντάζ και τη μουσική που έγραψε με το κλαρινέτο του) που διασώθηκαν, κυκλοφορούν τώρα ελεύθερα μαζί με φωτογραφικό υλικό και σκηνές από τα γυρίσματα. Δείτε τα παρακάτω και ανακαλύψτε την πρώιμη έμπνευση για τις «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου»:


Διαβάστε ακόμη: