Industry

Ενα βήμα πιο κοντά στο Film Commission - το γραφείο για την προσέλκυση και εξυπηρέτηση διεθνών παραγωγών στην Ελλάδα

στα 10

Μετά από σωρεία ευχολογιών από σειρά υπουργών πολιτισμού, το πρώτο βήμα για το Film Commission γίνεται με τη δημόσια προκήρυξη της θέσης του Διεθυντή του.

Ενα βήμα πιο κοντά στο Film Commission - το γραφείο για την προσέλκυση και εξυπηρέτηση διεθνών παραγωγών στην Ελλάδα
Τζέισον γύρνα πίσω - σε λίγο θα έχουμε Film Commission!

Από Υπουργό σε Υπουργό και από διακήρυξη σε διακήρυξη (εδώ μια από τις τελευταίες), το Film Commission, το γραφείο εξυπηρέτησης των διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα μοιάζει να μπαίνει στο δικό του αυλάκι, με την ανακοίνωση Δημόσιας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσεως του Διευθυντή Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Σύμφωνα με την Πρόσκληση που μπορείτε να διαβάστε αυτούσια παρακάτω και να δηλώσετε και συμμετοχή (αν πληροίτε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, φυσικά) οι βασικές αρμοδιότητες του Διευθυντή Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών είναι όλες όσες επιτρέπουν σε μια ξένη οπτικοακουστική παραγωγή να δελεαστεί και να έρθει στην Ελλάδα (και να μη φύγει όπως πιο πρόσφατα o «Jason Bourne» αυτοπροσώπως) όπου θα βρει υποστήριξη και βοήθεια για να υλοποιηθεί αποφεύγοντας γραφειοκρατείες και δυσκαμψίες του ελληνικού δημοσίου. Κυρίως, ως αρμοδιότητες του Διευθυντή Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών αναφέρονται οι εξής:

  • Επιμέλεια της προώθησης και προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό ως κατάλληλου τόπου για την πραγματοποίηση πάσης φύσεως οπτικοακουστικών παραγωγών.

  • Εισήγηση της ενίσχυση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών, τα γυρίσματα των οποίων πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και μεσολάβηση για την παροχή ενημέρωσης, υπηρεσιών και διευκολύνσεων.

  • Προώθηση των προγραμμάτων επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων της Διεύθυνσης της οποίας προΐσταται, σε αλλοδαπούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την υλοποίηση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα.

  • Συνεργασία με ημεδαπούς δημόσιους φορείς και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για την προσέλκυση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών.

  • Συνεργασία με τις λοιπές Διευθύνσεις του Ε.Κ.Κ. για την επίτευξη των στόχων του EKK.

Θεωρούμε ότι η προκήρυξη δεν βγήκε πριν λυθεί το θέμα των φορολογικών απαλλαγών των ξένων παραγωγών στην Ελλάδα, που στην πιο πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου είχε αναφερθεί ότι είναι αδύνατη λόγω μνημονίου - πράγμα που επανέλαβε ο Αριστείδης Μπαλτάς και σε πρόσφατη συνέντευξή του που αναφέρθηκε πάλι στο Film Commission. Είναι σε όλους φανερό πως καμία ταινία ή μεγάλη τηλεοπτική παραγωγή δεν θα έρθει στην Ελλάδα αν δεν υπάρχει ανάλογη και μεγαλύτερη φορολογική απαλλαγή από τις χώρες που το κάνουν ήδη με επιτυχία - η Κροατία είναι μόνο μία από αυτές.

Ακολουθεί αυτούσια η Δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσεως του Διευθυντή Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.


Αθήνα, 10 /10/2016 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΑ.Π. 1409

ΑΠΟΦΑΣΗ

Έχοντας υπ’ όψιν:
α) Τις διατάξεις των άρθρων 10 και 13 (σκοποί Ε.Κ.Κ. και αρμοδιότητες Δ.Σ. Ε.Κ.Κ. αντίστοιχα) και του άρθρου 14 παράγρ. 3 (αρμοδιότητες Γ.Δ. Ε.Κ.Κ.), του Ν.3905/2010 (ΦΕΚ 219/Α/23.12.2010)
β) Την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΑΔ/ΤΥΕΦΤΠ/7872/1201/1089/50/12.1.2016 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού «Ορισμός μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου» (ΦΕΚ 27/ΥΟΔΔ/25.1.2016)
γ) Την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΔΥΗΔ/ΔΔΑΑΔ/ΤΥΕΦΤΠ/242705/24119/21666/1376/20.07.2016 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού «Διορισμός Γενικής Διευθύντριας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου» (ΦΕΚ 415/ΥΟΔΔ/29.07.2016)
δ) Την κατ’ άρθρο 13 παρ. 6 του Ν.3905/2010 ΦΕΚ (ΦΕΚ 219/Α/23.12.2010) νόμιμη αναπλήρωση του Προέδρου του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. από τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ.
ε) Τη συνδυαστική εφαρμογή των άρθρων 15, παρ. 1β, 17 και 20 παρ. 5 του Ν. 3905/2010 (ΦΕΚ 219/Α/23.12.2010)στ) Τις διατάξεις του Ν. 3861/2010 «πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ» (ΦΕΚ 112/Α/13.7.2010), όπως ισχύει
ζ) Τις υπ’ αριθμ. 1390Α/5.10.2016 και 1390Β/7.10.2016 αποφάσεις του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ.

α π ο φ α σ ί ζ ε τ α ι

η ανάρτηση στον οικείο τόπο του προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» του κειμένου της Δημόσιας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσεως του Διευθυντή Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών του Ε.Κ.Κ.

Ακολουθεί το κείμενο της ως άνω Πρόσκλησης.

Η Γενική Διευθύντρια

Ηλέκτρα Βενάκη

Α.Π.: 4752

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

για την πλήρωση της θέσεως του Διευθυντή Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ» (Ε.Κ.Κ.)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Π.Ι.Δ με την επωνυμία «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου» (ΕΚΚ), έχοντας υπ’ όψιν τις διατάξεις (α) των άρθρων 15-20 του ν. 3905/2010 (Α’ 219), (β) την περ. ια της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (Α’28) και (γ) την με αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./136/15802/30-8-2016 Απόφαση της Επιτροπής του άρ. 2 της ΠΥΣ 33/2006 (Α’183), απευθύνει δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση, με επιλογή, της θέσεως του Διευθυντή Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών. Η θέση του Διευθυντή Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (άρθρο 20 παρ. 4 του ν. 3905/2010). Ο Διευθυντής Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Κ,. ύστερα από εισήγηση του Γενικού Διευθυντή, και έχει τριετή θητεία η οποία μπορεί να ανανεώνεται (άρθρο 20 παρ. 5 του ν. 3905/2010). Οι αποδοχές του καθορίζονται από τον νόμο.

Α. Προσόντα

Οι υποψήφιοι για τη θέση του Διευθυντή Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών πρέπει να έχουν τα ακόλουθα προσόντα:Να διαθέτουν σπουδές στον κινηματογράφο ή στα οικονομικά και να διαθέτουν επαγγελματική πείρα τουλάχιστον 10 ετών στον τομέα της παραγωγής κινηματογραφικών και γενικότερα οπτικοακουστικών έργων της κινηματογραφικής τέχνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Να έχουν γνώση της ελληνικής και της αγγλικής γλώσσας.

Πέραν των ανωτέρω, θα συνεκτιμηθούν:Η ικανότητα αποτελεσματικής συνεργασίας με λοιπούς φορείς που είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματική οργάνωση και εκτέλεση ενός κινηματογραφικού έργου.
H εμπειρία διεθνών συμπαραγωγών.Λοιποί τίτλοι σπουδών.Οι δεξιότητες αναλυτικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων, η ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών και το πνεύμα συνεργασίας.Γνώση πρόσθετων ξένων γλωσσών.

Β. Καθήκοντα

Ο Διευθυντής Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών παρέχει τις υπηρεσίες του στην Αθήνα, όπου βρίσκεται η έδρα του Ε.Κ.Κ. και μετακινείται εκτός έδρας σύμφωνα με τις ανάγκες της Διεύθυνσης Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Hellenic Film Commission) της οποίας προΐσταται. Οι αρμοδιότητές του είναι αυτές που ορίζει κάθε φορά ο νόμος καθώς και εκείνες που αποτελούν αντικείμενο της Διεύθυνσής του όπως προσδιορίζονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Κέντρου, το Δ.Σ. και τον Γενικό Διευθυντή. Ενδεικτικώς, η Διεύθυνση Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών της οποίας προΐσταται ο Διευθυντής, έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

(α) Επιμελείται της προώθησης και προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό ως κατάλληλου τόπου για την πραγματοποίηση πάσης φύσεως οπτικοακουστικών παραγωγών.

(β) Εισηγείται την ενίσχυση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών, τα γυρίσματα των οποίων πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και μεσολαβεί για την παροχή ενημέρωσης, υπηρεσιών και διευκολύνσεων.

(γ) Προωθεί τα προγράμματα επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων της Διεύθυνσης της οποίας προΐσταται, σε αλλοδαπούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την υλοποίηση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα.

(δ) Συνεργάζεται με ημεδαπούς δημόσιους φορείς και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα για την προσέλκυση διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών.

(ε) Συνεργάζεται με τις λοιπές Διευθύνσεις του Ε.Κ.Κ. για την επίτευξη των στόχων του EKK.

Γ. Κωλύματα και ασυμβίβαστα

  1. Οι υποψήφιοι για τη θέση του Διευθυντή Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών δεν πρέπει να έχουν καταδικασθεί αμετάκλητα για οποιοδήποτε κακούργημα ή να βαρύνονται με τελεσίδικη καταδίκη για αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας ή των περιουσιακών δικαιωμάτων ή για αδικήματα σχετικά με τα υπομνήματα ή με την υπηρεσία ή κατά των ηθών. Δεν πρέπει επίσης έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση πτωχεύσεως. Τέλος, οι Έλληνες υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους ή να έχουν απαλλαγεί νομίμως από αυτές.

  2. Η ιδιότητα του Διευθυντή Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα μέλους Διοικητικού Συμβουλίου συνδικαλιστικού ή επαγγελματικού σωματείου του οπτικοακουστικού τομέα (άρθρο 20 παρ. 3 του ν. 3905/2010).

  3. Ο υποψήφιος Διευθυντής δεν επιτρέπεται να συμβάλλεται με το Ε.Κ.Κ. Η απαγόρευση αφορά κάθε είδους συμβάσεις (εργασίας, έργου, υπηρεσιών, προμήθειας, παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης κινηματογραφικού έργου κτλ). Η απαγόρευση ισχύει για τη σύζυγο του τελευταίου και τους συγγενείς του, εξ αίματος μέχρι τον τρίτο βαθμό και εξ αγχιστείας μέχρι τον δεύτερο.

  4. Η απαγόρευση της ως άνω παραγράφου ισχύει για κάθε σύμβαση που συνάπτεται μεταξύ του Ε.Κ.Κ. και νομικών προσώπων των οποίων η διοίκηση ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα από τον υποψήφιο. Ειδικότερα ο υποψήφιος δεν μπορεί να είναι μέλος Δ.Σ., διαχειριστής, εταίρος προσωπικών εταιρειών και μέτοχος ή εταίρος κεφαλαιουχικών εταιριών που έχουν σύμβαση σε ισχύ με το Ε.Κ.Κ.

  5. Η συνδρομή μίας από τις παραπάνω ασυμβίβαστες ιδιότητες κατά τη διάρκεια της θητείας του Διευθυντή, συνεπάγεται την αυτοδίκαιη έκπτωσή του και την ακυρότητα της σύμβασης.

Δ. Απαραίτητα δικαιολογητικά

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος των υποψηφίων για τη θέση του Διευθυντή Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών γίνεται με αίτησή τους προς το Ε.Κ.Κ., η οποία συνοδεύεται:

(α) Από βιογραφικό σημείωμα έως 1.000 λέξεις, στο οποίο αναφέρονται οι σπουδές, το έργο, η εμπειρία και τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την ύπαρξη διευρυμένου δικτύου επαφών στο εξωτερικό.

(β) Από συνοπτική έκθεση έως 2.000 λέξεις, στην οποία θα περιγράφονται οι προτάσεις του υποψηφίου για την οργάνωση και τη λειτουργία της Διεύθυνσης, της οποίας θα προΐσταται, σε ορίζοντα τριετίας.

(γ) Απλό φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου του υποψηφίου, αντίγραφα των τίτλων σπουδών, αποδεικτικά εργασιακής εμπειρίας, και οτιδήποτε κατά την άποψη του υποψηφίου συμβάλλει στην διαμόρφωση πληρέστερης εικόνας για τις ικανότητες και τα προσόντα του.

(δ) Υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου του ν. 1599/1986, με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής του από δημόσια αρχή, ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπό του τα ασυμβίβαστα και τα κωλύματα που ορίζονται ανωτέρω υπό Γ’ στοιχείο.

Ε. Υποβολή αιτήσεων-Προθεσμία

  1. Οι αιτήσεις με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα (Βλ. ως άνω υπό στοιχείο Δ) υποβάλλονται στην ελληνική γλώσσα, εντός προθεσμίας η οποία αρχίζει από την επομένη της δημοσιεύσεως της περιλήψεως της παρούσης στον Ημερήσιο Τύπο και λήγει την 16.00 ώρα της 10ης Νοεμβρίου 2016. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους είτε i) στα γραφεία του Ε.Κ.Κ. επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 7, γραφείο Πρωτοκόλλου, Δευτέρα-Παρασκευή από ώρες 09.00 έως 16.00, είτε ii) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@gfc.gr, είτε iii) ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή.

  2. Η απόδειξη της έγκαιρης ηλεκτρονικής υποβολής γίνεται μέσω του αποδεικτικού παραλαβής που το Ε.Κ.Κ. αποστέλλει ηλεκτρονικά στον υποψήφιο, γνωρίζοντας σε αυτόν τον αριθμό πρωτοκόλλου που έλαβε η αίτησή του.

  3. Αιτήσεις που δεν συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά (Βλ. ως άνω υπό στοιχείο Δ), καθώς και εκπρόθεσμες αιτήσεις, δεν θα λαμβάνονται υπ’ όψιν και θα επιστρέφονται στους υποψηφίους. Για την επιλογή υποψηφίου, το Διοικητικό Συμβούλιο εκτιμά ελευθέρως τις σύμφωνες με τους όρους της παρούσας πρόσκλησης κατατεθείσες αιτήσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο ή ο Γενικός Διευθυντής μπορεί να καλέσει σε συνέντευξη εκείνους από τους υποψήφιους που κρίνουν αναγκαίο. Στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώνει κατά την κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου τα απαραίτητα προσόντα, η διαδικασία επιλογής ματαιώνεται και η διαδικασία πλήρωσης της θέσης επαναπροκηρύσσεται.

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2016

Ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Κ.Κ.

Σύμφωνα με την κατ’ άρθρο 13 παρ. 6 του Ν.3905/2010 ΦΕΚ (ΦΕΚ 219/Α/23.12.2010) νόμιμη αναπλήρωση του Προέδρου του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ. από τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. του Ε.Κ.Κ.

Κώστας Τερζής


Διαβάστε ακόμη: