Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Τα Παιδιά του Χίτλερ» και η αιώνια ενοχή

στα 10

Οι απόγονοι των πρωτοπαλίκαρων του Χίτλερ μιλούν για τη σημασία του ονόματός τους και προσπαθούν να συμφιλιωθούν με το οικογενειακό τους παρελθόν.

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Τα Παιδιά του Χίτλερ» και η αιώνια ενοχή
Η Μόνικα Γκετ στο σπίτι του πατέρα της, Αμον, στο Πλάσοφ

Η Μόνικα είναι κόρη του Αμον Γκετ, του διοικητή του στρατοπέδου του Πλάσοφ (ναι, εκείνου που ενσάρκωνε ο Ρέιφ Φάινς στη «Λίστα του Σίντλερ») κι έμαθε την αλήθεια για τον πατέρα της από έναν Εβραίο μπάρμαν που επιβίωσε από το στρατόπεδο. Η Μπετίνα είναι μικρανεψιά του Χέρμαν Γκέρινγκ – εκείνη και ο αδελφός της προτίμησαν τη χειρουργική στείρωση από τη διαιώνιση του ονόματός τους. Ο Νίκλας, 70 χρόνων σήμερα, είναι γιος του Χανς Φρανκ, του διοικητή της κατεχόμενης Πολωνίας, υπεύθυνου για το θάνατο έξι εκατομμυρίων Εβραίων. Γυρίζει τα σχολεία κάνοντας διαλέξεις για το πώς, κάποιες φορές, τα παιδιά έχουν δικαίωμα να αποκηρύσσουν τους γονείς τους, ακόμα και να τους σκοτώσουν αν μπορέσουν. Η Κάτριν, μικρανεψιά του Χάινριχ Χίμλερ, πίστευε ότι ο θείος της ήταν ένας ήρωας, μέχρι που είδε ένα ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα στην τηλεόραση! Οι γονείς της εξακολουθούν να θεωρούν τα γεγονότα ψέμματα και την έχουν αποκληρώσει. Ο νεαρός απόγοντος του Ρούντολφ Ες επισκέπτεται το Αουσβιτς μαζί μ’ έναν Ισραηλινό Εβραίο, εγγονό θυμάτων του Ολοκαυτώματος, αναζητώντας τη λύτρωση.

Σύγχρονοι Γερμανοί, που κοιτάζοντας το πρόσωπό τους στον καθρέφτη διακρίνουν ομοιότητες με τις πιο ειδεχθής φιγούρες στην ιστορία της χώρας τους. Δεν είναι το ντοκιμαντέρ του Χανόχ Ζεεβί που έχει κάτι το εξαιρετικό, είναι τα ίδια τα πορτρέτα των ανθρώπων. Μιας ομάδας, ή γενιάς, με ζωές κατεστραμμένες από τύψεις για πράξεις που δεν έχουν κάνει, από το βάρος μιας μαύρης ιστορίας, στην εξέλιξη της οποίας ήταν μωρά.

Ολόκληρη η ζωή αυτών των ανθρώπων ξοδεύεται σε μια απολογία, στην αναζήτηση της συγγνώμης για το DNA τους. Ενώ, ταυτόχρονα, η ταυτότητά τους αυτή, η τόσο απωθητική, είναι και το μοναδικό στοιχείο που τους κάνει ξεχωριστούς, που δίνει στην ύπαρξή τους μια ιδιαιτερότητα.

Το ντοκιμαντέρ είναι μέρος του project «Hitler’s Children», που προσπαθεί να συγκεντρώσει τους απογόνους των αξιωματούχων Ναζί και τους απογόνους θυμάτων του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ. Μπορείτε να διαβάσετε πληροφορίες για το project στο επίσημο website του.

Δείτε παρακάτω ένα featurette για το «Hitler’s Children»

Διαβάστε περισσότερα για το 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης