Η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της Berlinale, αποτελεί αποτέλεσμα των επαφών και των συζητήσεων που είχε ο διευθυντής του φεστιβάλ του Βερολίνου Ντίτερ Κόσλικ με Ελληνες κινηματογραφιστές στην επίσκεψη του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2012 στα πλαίσια της διημερίδας που οργάνωσε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με τίτλο Riding the Greek Wave, αλλά και συζητήσεων που έλαβαν χώρα στις Κάννες τον Μάιο του 2013.
Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις ταινίες που γυρίζονται αυτόν τον καιρό στην Ελλάδα έχουν μπάτζετ μικρότερο του 1 εκατομμυρίου Ευρώ, η απόφαση θα διευκολύνει την εύρεση συμπαραγωγών από άλλες χώρες, κάτι που μοιάζει απαραίτητο πλέον για να γυριστεί οποιαδήποτε ελληνική ταινία υπό την παρούσα κατάσταση.
Διαβάστε παρακάτω αυτούσια την ανακοίνωση της Berlinale.
Berlinale Co -Production Market: Η πρόσκληση για συμμετοχή ξεκινά τώρα
Για το έτος 2014: Για Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία οι Προϋποθέσεις Υποβολής είναι λιγότερο αυστηρές.
Με άμεση ισχύ και μέχρι και την 23η Οκτωβρίου 2013, έμπειροι παραγωγοί από όλο τον κόσμο, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν σχέδια για νέες μεγάλου μήκους ταινίες στο Berlinale Co-Production Market 2014. Τα σχέδια πρέπει να είναι κατάλληλα για διεθνή συμπαραγωγή και να έχουν ήδη εξασφαλίσει το 30% της χρηματοδότησής.
Για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, τρεις χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση, οι προϋποθέσεις του προϋπολογισμού έχουν αρθεί για τη φετινή χρονιά. Όπως αναφέρει ο διευθυντής του Φεστιβάλ Ντίτερ Κόσλικ: «Κανονικά οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν σχέδια με προϋπολογισμούς μεταξύ 1 και 20 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά η κινηματογραφική παραγωγή σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες, έχει υποστεί τέτοια ύφεση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών που χρειάζεται τη βοήθειά μας για να ορθοποδήσει και να διατηρήσει την παρουσία της στη διεθνή αγορά. Αφορά την ενίσχυση μιας ευρωπαϊκής και παγκόσμιας συνεργασίας, ακόμη και αν η ανάπτυξη των σχεδίων από αυτές τις χώρες πρέπει τώρα να γίνει με πολύ μικρότερους προϋπολογισμούς. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε εισάγει ένα ελάχιστο ποσό προϋπολογισμού για τα ελληνικά, ισπανικά και πορτογαλικά έργα του τρέχοντος έτους.»
Παράλληλα με τη γενική πρόσκληση για εγγραφές στο Berlinale Co-Production Market, γίνονται πλέον δεκτές οι αιτήσεις για το Talent Project Market, μια συνεργασία μεταξύ των Berlinale Talent Campus και Co-Production Market. Στο πλαίσιο της αίτησης για το Campus, παραγωγοί και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο μπορούν να κάνουν αίτηση οnline μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου για αυτό το εργαστήρι σχεδίων, το οποίο έχει πιο ευέλικτο προϋπολογισμό καθώς και κριτήρια επιλεξιμότητας χρηματοδότησης. Οι επιλεγμένοι κινηματογραφιστές στη συνέχεια θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους στο Co-Production Market.
Συνολικά, περίπου 35 σχέδια θα επιλεγούν από όλες τις συμμετοχές που θα υποβληθούν στο Berlinale Co-Production Market. Οι παραγωγοί τους θα συγκεντρωθούν στο 11ο Berlinale Co-Production Market (9 -11 Φεβρουάριου 2014) με πιθανόν ενδιαφερόμενους συμπαραγωγούς, χρηματοδότες, sales agents, διανομείς, εκπροσώπους από ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς και φορείς χρηματοδότησης σε περίπου 1.000 επιμέρους συνεδριάσεις που έχουν προγραμματιστεί εκ των προτέρων ειδικά για αυτό το σκοπό.
Από το 2004, περίπου 160 σχέδια από το Berlinale Co-Production Market έχουν ολοκληρωθεί, δηλαδή, πάνω από 40 % των επιλεγμένων έργων έγιναν ταινίες και προβλήθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ και κινηματογραφικές αίθουσες.
Το Berlinale Co-Production Market αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής αγοράς. Οι κύριοι εταίροι είναι το MDM - Mitteldeutsche Medienförderung (από το 2004) και το MEDIA- Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (από το 2005).
Τα έντυπα των αιτήσεων με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές για την υποβολή σχεδίων του έτους 2014 μπορούν να βρεθούν στη διεύθυνση:www.efm-berlinale.de