Industry

Πειρατεία: ο μεγαλύτερος εχθρός των «Αναλώσιμων»

στα 10

Με το χειρότερο άνοιγμα στις ΗΠΑ απ' όλες τις ταινίες της σειράς, οι «Αναλώσιμοι 3» ρίχνουν το φταίξιμο της πτώσης τους στην πειρατεία...

Πειρατεία: ο μεγαλύτερος εχθρός των «Αναλώσιμων»

To τρίτο μέρος των «Αναλώσιμων» δεν κατάφερε να βρεθεί ούτε στις τρεις πρώτες θέσεις του αμερικανικού box-office το τριήμερο που μας πέρασε. Με συνολικές εισπράξεις μόλις 16.2 εκατομμύρια δολάρια καταγράφεται ήδη ως μια αποτυχία και σε κάθε περίπτωση η χειρότερη σε επιδόσεις ταινία από τους πρώτους «Αναλώσιμους» που το 2010 είχαν ανοίξει με 34.8 εκατομμύρια δολάρια και τους δεύτερους που το 2012 είχαν συγκεντρώσει 28.6 εκατομμύρια δολάρια.

Αν αναρωτιέστε για τους λόγους της πτώσης της παρέας των «Αναλώσιμων», τα στούντιο έχουν κάτι να σας πουν για την πειρατεία, αφού τρεις εβδομάδες πριν από την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες, μια κόπια της κυκλοφόρησε πειρατικά για download και συγκέντρωσε περίπου 2.2 εκατομμύρια θεατές.

Οπως δηλώνει στο Variety ο Φιλ Κοντρίνο, Πρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής στο BoxOffice.com: «Είναι δύσκολο να το μετρήσεις, αλλά οι παράπλευρες απώλειες τόσο των downloads όσο και του word-of-mouth που είχε σαν αποτέλεσμα, μπορούν να διαβαστούν στο χλιαρό άνοιγμα της ταινίας.»

Αλλοι πιστεύουν πως η πειρατεία ευθύνεται για ένα μόνο μέρος της κακής επίδοσης των νέων «Αναλώσιμων», ρίχνοντας ευθύνες και στην κούραση που έχει επιφέρει το franchise παρά την ολοένα και πιο αναπάντεχη στρατολόγηση γηραιών action heroes (οι τελευταίες φήμες θέλουν τον Τζάκι Τσαν για το τέταρτο μέρος του franchise), ενώ αναλυτές επιμένουν πως παραμένει αδιευκρίνιστο πόσοι από τους θεατές που είδαν την ταινία «κατεβασμένη» θα πλήρωναν τελικά για να την παρακολουθήσουν στην αίθουσα.

Το Variety αναφέρει τα αποτελέσματα μιας έρευνας από το Carnegie Mellon University που το 2011 απέδειξε πως η πειρατεία μειώνει τις εισπράξεις μιας ταινίας κατά 20% περίπου, αλλά ταυτόχρονα αναφέρει και το παράδειγμα του «X-Men Origins: Wolverine» που ένα μήνα πριν το άνοιγμά του κυκλοφόρησε πειρατικά, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την τεράστια επιτυχία του στο box-office.

H Lionsgate, εταιρεία παραγωγής των «Αναλώσιμων» κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της διαρροής στο δίκτυο, έχοντας ήδη ασκήσει αγωγή σε 10 ανώνυμους χρήστες που «κατέβασαν» παράνομα την ταινία, ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αναμένεται νέο κύμα προσπαθειών των χολιγουντιανών στούντιο για την καταπολέμηση της πειρατείας.

Το «Αναλώσιμοι 3» θα βγει στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 21 Αυγούστου από την Odeon.

Expendables 3

Διαβάστε και δείτε ακόμη: