Φεστιβάλ / Βραβεία

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2023: Η Ευρώπη υποκλίνεται στην Βανέσα Ρεντγκρέιβ

στα 10

To τιμητικό βραβείο για το σύνολο του έργου της θα απονεμηθεί φέτος στην Βανέσα Ρεντγκρέιβ από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Κι άργησαν!

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2023: Η Ευρώπη υποκλίνεται στην Βανέσα Ρεντγκρέιβ

Η τελετή απομονής των 36ων Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 9 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο και θα τιμήσει τους καλύτερους εκπροσώπους της κινηματογραφικής χρονιάς που πέρασε.

Εκτός όμως από τα τρέχοντα βραβεία, υπάρχει και το τιμητικό - για το σύνολο της καριέρας, του έργου και της προσφοράς εκπροσώπων του ευρωπαϊκού σινεμά.

Πανάξια, αν και κάπως καθυστερημένα (αν υπολογίσει κανείς το αντίκτυπο του έργου της), η φετινή επιλογή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας είναι.η Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Redgrave

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ακαδημίας:

Με την αφορμή των 36ων Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου κι αναγνωρίζοντας την μοναδική της προσφορά στον κόσμο του σινεμά, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου θα έχει τη χαρά να απονείμει το EUROPEAN LIFETIME ACHIEVEMENT βραβείο στην Dame Βανέσα Ρεντγκρέιβ για το σύνολο του εξαιρετικού έργου της.

Redgrave «Isadora», 1968

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ μπορεί να ξεκίνησε την στιβαρή καριέρα της στο θεατρικό σανίδι, όμως πολύ γρήγορα η ερμηνευτική της δεινότητα αναγνωρίστηκε και στην μεγάλη οθόνη. Ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος της ήταν στην ταινία «Μόργκαν: Ο Τρελός Εραστής» (Morgan: A Suitable Case for Treatment) του Κάρελ Ράις το 1966, για τον οποίο κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών, και ταυτόχρονα υποψηφιότητες για Οσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA. Η πρώτη της υποψηφιότητα για βραβείο Οσκαρ συνέπεσε με την πρώτη της αδελφής της Λιν (υποψήφια επίσης για το «Georgy Girl» του Σιλβιο Ναριτσάνο).

Redgrave «Blow Up», 1967

Ακολούθησε μισός αιώνας με ακόμα πιο αριστοτεχνικές ερμηνείες που κέρδισαν διακρίσεις, βραβεία και την καρδιά του σινεφίλ κοινού: από τα «Blow Up» (1967), Ισιδώρα (Isadora, 1968), Μαίρη, «Βασίλισσα της Σκωτίας» (Mary Queen of Scots, 1971), «Τζούλια» (Julia, 1977), «Οι Βοστωνέζοι» (The Bostonians, 1984) μέχρι την «Εξιλέωση» (Atonement, 2007) ή το «Foxcatcher» (2014).

Ξεχωρίζουμε επίσης το «Τρωάδες» (The Trojan Women, 1971) του Μιχάλη Κακογιάννη, όπου συπρωταγωνίστησε με τις Κάθριν Χέπμπορν και Ειρήνη Παππά.

Redgrave «Τρωάδες», 1971

Η Ρέντγκρεϊβ έχει ονομαστεί από τους Αρθουρ Μίλερ και Τένεσι Ουίλιαμς ως «η σπουδαιότερη ηθοποιός εν ζωή της εποχής μας» και παραμένει μέχρι σήμερα η μόνη Βρετανίδα ηθοποιός, που έχει βραβευτεί με Οσκαρ, Εμμυ, Τόνι, Χρυσή Σφαίρα, Screen Actors Guild Award και βραβείο Φεστιβάλ Καννών. Το 2010 έλαβε ακόμα ένα τιμητικό βραβείο - αυτό της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου BAFTA «ως αναγνώριση για την εξαιρετική συνεισφορά της στον κινηματογράφο.»

european awards 2023

Από το 1988 που καθιερώθηκε ο θεσμός, τιμητικά βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας έχουν απονεμηθεί στους: Ινγκμαρ Μπέργκμαν, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Ζαν Λικ Γκοντάρ, Φεντερίκο Φελίνι, Ζαν Μορό, Αλεκ Γκίνες, Μικελέντζελο Αντονιόνι, Μπίλι Γουάιλντερ, Κατρίν Ντενέβ, Μπρούνο Γκανζ, Κλοντ Σαμπρόλ, Ρομάν Πολάνσκι, Σάρλοτ Ράμπλινκ - και πολλούς ακόμα.

Το Flix θα είναι στο Βερολίνο για να σας μεταφέρει την ατμόσφαιρα των βραβείων.

Ραντεβού στις 9 Δεκεμβρίου λοιπόν, στο Βερολίνο!

Διαβάστε όλα όσα έγιναν πέρσι στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου: