Buzz

Η Εμα Τόμσον εξηγεί γιατί αποχώρησε από το «Luck» – εξαιτίας του Τζον Λάσετερ

στα 10

Με επιστολή της, η Βρετανίδα ηθοποιός εξηγεί με ψυχραιμία, αλλά αποφασιστικά, όλους τους λόγους που οδήγησαν στην παραίτησή της, έπειτα από την πρόσληψη του κατηγορούμενου για ανάρμοστη συμπεριφορά Λάσετερ.

Η Εμα Τόμσον εξηγεί γιατί αποχώρησε από το «Luck» – εξαιτίας του Τζον Λάσετερ

Πριν από λίγες μέρες, ανακοινώθηκε η αποχώρηση της Εμα Τόμσον από την ταινία κινουμένων σχεδίων «Luck», όπου δάνειζε τη φωνή της σε έναν από τους βασικούς χαρακτήρες του φιλμ. Η ίδια δεν είχε αιτιολογήσει επισήμως την απόφασή της, όμως είχε γίνει σαφές, όπως παραδέχτηκε και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ηθοποιού, πως ο λόγος ήταν η πρόσληψη από την εταιρεία παραγωγής, Skydance Media, του Τζον Λάσετερ, του συνιδρυτή της Pixar που αποχώρησε πέρσι από το στούντιο και την Disney έπειτα από τις κατηγορίες εναντίον του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Διαβάστε ακόμη: Η Εμα Τόμσον αποχωρεί από το «Luck» εξαιτίας του Τζον Λάσετερ

john lasseter 607

Τώρα, όμως, σε ανοιχτή επιστολή προς την εταιρεία η οποία δημοσιεύτηκε στους Los Angeles Times, η Τόμσον λύνει τη σιωπή της και χωρίς να μασάει τα λόγια της εξηγεί ξεκάθαρα τους λόγους που την οδήγησαν να παραιτηθεί από την ταινία τής Skydance, της οποίας νέος διευθυντής είναι πλέον ο Λάσετερ, και γιατί για την ίδια δεν υπήρχε πλέον άλλη επιλογή.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την αποστομωτική επιστολή της Εμα Τόμσον.

Οπως γνωρίζετε, αποσύρθηκα από την παραγωγή του «Luck», το οποίο σκηνοθετείται από τον υπέροχο Αλεσάντρο Καρλόνι. Με παραξένεψε το γεγονός ότι εσείς και η εταιρεία σας θα προσλαμβάνατε κάποιον με ένα παρελθόν σφαλμάτων όπως του κυρίου Λάσετερ - δεδομένης της θέσης σας είναι λογικό να αναμένει κανείς να ανεβάζετε τον πήχη.

Κατανοώ ότι η υπόθεση -επειδή αφορά πολλούς ανθρώπους- είναι περίπλοκη. Ωστόσο αυτές είναι ορισμένες ερωτήσεις που θα ήθελα να κάνω:

- Αν ένας άντρας που επί δεκαετίες ασκούσε σεξουαλική παρενόχληση σε γυναίκες, γιατί μία γυναίκα θα ήθελε να δουλέψει για αυτόν, αν ο μόνος λόγος που δεν τις παρενοχλεί πλέον είναι το γεγονός ότι, βάσει συμβολαίου, οφείλει να ενεργεί “επαγγελματικά”;

- Αν ένας άντρας που επί δεκαετίες υποτιμούσε και ήταν ασεβής προς τις γυναίκες, γιατί πρέπει οι γυναίκες στη νέα του εταιρεία να θεωρούν ότι ο σεβασμός που τους δείχνει είναι κάτι πέρα από έναν ρόλο που υποχρεούται να παίξει από τον μέντορά του, τον ψυχολόγο του και το συμβόλαιό του; To μήνυμα φαίνεται πως είναι, «Μαθαίνω να σέβομαι τις γυναίκες, γι’ αυτό παρακαλώ να έχετε υπομονή ενώ το δουλεύω. Δεν είναι εύκολο».

- Πολλά έχουν ειπωθεί για το να δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία στον κύριο Λάσετερ. Ομως πληρώνεται εκατομμύρια για αυτή τη δεύτερη ευκαιρία. Πόσα λεφτά πληρώνονται οι υπάλληλοι στη Skydance για να του δοθεί αυτή η δεύτερη ευκαιρία;

- Αν ο Τζον Λάσετερ ξεκινούσε τη δική του εταιρεία, τότε κάθε υπάλληλος θα είχε την ευκαιρία να επιλέξει αν θα του δώσει ή όχι δεύτερη ευκαιρία. Ομως όσοι υπάλληλοι της Skydance δε θέλουν να του δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία πρέπει είτε να παραμείνουν και να είναι άβολα, είτε να χάσουν τη δουλειά τους. Δεν θα έπρεπε ο Τζον Λάσετερ να χάσει τη ΔΙΚΗ ΤΟΥ δουλειά, αν οι υπάλληλοι δε θέλουν να του δώσουν δεύτερη ευκαιρία;

- Η Skydance αποκάλυψε ότι καμία γυναίκα δεν έλαβε αποζημίωση από την Pixar ή την Disney για παρενόχληση από τον Τζον Λάσετερ. Αλλά δεδομένου του εκφοβισμού στις γυναίκες που έχουν κατηγορήσει ισχυρούς άντρες, πιστεύουμε αλήθεια ότι καμία αποζημίωση σημαίνει πως δεν υπήρξε παρενόχληση ή επιθετικό εργασιακό περιβάλλον; Πρέπει να νιώθουμε ανακούφιση που οι γυναίκες των οποίων οι καριέρες εκτροχιάστηκαν λόγω της εργασίας τους για τον Τζον Λάσετερ, ΔΕΝ έλαβαν αποζημίωση;

Ελπίζω αυτά τα ερωτήματα να κάνουν κατανοητό το επίπεδο της δυσφορίας μου. Λυπάμαι που πρέπει να αποχωρήσω γιατί αγαπώ πολύ τον Αλεσάντρο και θεωρώ ότι είναι ένας ιδιαίτερα δημιουργικός σκηνοθέτης. Ομως μπορώ να κάνω μόνο αυτό που θεωρώ σωστό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές μετάβασης και διαμόρφωσης συλλογικής συνείδησης.

Γνωρίζω καλά ότι αιώνες ιδιοκτησίας των γυναικείων σωμάτων, είτε τους αρέσει είτε όχι, δεν πρόκειται να αλλάξουν εν μια νυκτί. Ή σε έναν χρόνο. Ομως γνωρίζω ότι αν άνθρωποι που παραδέχτηκαν (την παρενόχληση) -σαν εμένα- δεν αντιστέκονται, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν με τους ρυθμούς που απαιτούνται για να προστατευτεί η γενιά της κόρης μου.

Με ειλικρίνεια,

Εμα Τόμσον

Διαβάστε ακόμη