Φεστιβάλ / Βραβεία

«Είμαστε όλοι Ελληνες» και στα Οσκαρ;

στα 10

Μην σας πιάνει ο πατριωτικός σας ενθουσιασμός. Χαριτολογώντας και μόνο, αυτές ήταν οι τρεις στιγμές της χθεσινής 84ης Απονομής των βραβείων Οσκαρ που μύρισαν...Ελλάδα!

«Είμαστε όλοι Ελληνες» και στα Οσκαρ;
O Αλεξάντερ Πέιν δεξιά με την ομάδα των σεναριογράφων των «Απογόνων»

Η πρώτη ήταν στον ευχαριστήριο λόγο του Αλεξάντερ Πέιν, ο οποίος σηκώθηκε στη σκηνή μαζί με ολόκληρη την ομάδα των σεναριογράφων των «Απογόνων» για να παραλάβει το Οσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου. Ευχαριστώντας τους συνεργάτες του κατέληξε να πει «Σ'Αγαπώ Πολύ» στη μαμά του σε άπταιστα (χμμμμ) ελληνικά.

Η δεύτερη ήταν στο συγκινητικό βίντεο «In Memoriam» αφιερωμένο από την Ακαδημία σε όσους έφυγαν από τη ζωή το 2011. Ανάμεσα στους Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Μπεν Γκαζάρα, Γουίτνι Χιούστον και Σίντνεϊ Λιούμετ βρέθηκε και ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο κατεξοχήν Ελληνας οσκαρικός σκηνοθέτης στην ιστορία του θεσμού.

Η τρίτη και πιο χαριτωμένη ήταν όταν ο Κόλιν Φερθ παρουσίαζε τις υποψήφιες κυρίες του Α' Γυναικείου Ρόλου. Απευθυνόμενος στην Μέριλ Στριπ - συμπρωταγωνίστρια του στο «Mamma Mia!» - της θύμισε : «Ημασταν μαζί στην Ελλάδα, χορεύαμε, ήμουν γκέι, ήμασταν τόσο χαρούμενοι!», κλέβοντας ένα μεγάλο χαμόγελο από την Στριπ και όσους βρίσκονταν στην αίθουσα.

Ας μείνουμε, παρακαλώ, στο χαριτωμένο του πράγματος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για εθνικές ανατάσεις και σχόλια τύπου «ο Αλεξάντερ Πέιν είναι Ελληνας», «γιατί δεν έβαλαν στο βίντεο με τους εκλιπόντες τον Θόδωρο Αγγελόπουλο;» (ανόητη ερώτηση που κατέκλυσε χθες τα social media - δεν υπήρχε ούτε ο Ραούλ Ρουίζ όπως και πολλοι άλλοι) και άλλα τύπου ψευτοπατριωτικά.

Ας σκεφτούμε καλύτερα πως το σινεμά μας θα μπορέσει μια μέρα να βρίσκεται με αξιώσεις στο διεθνές προσκήνιο και όχι να αγκομαχά για να ξεπεράσει μόνο του την...κρίση!

Διαβάστε ακόμη λεπτό προς λεπτό πως εξελίχθηκε η 84η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ και τι ακριβώς συνέβη στο κόκκινο χαλί πριν την έναρξη της τελετής.

Tags: Oscars 2012