Φεστιβάλ / Βραβεία

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2018: Οταν ο Κώστας Γαβράς ήταν πιο ευτυχισμένος στη ζωή του

στα 10

Λίγο πριν την τιμητική του βράβευση από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, ο Κώστας Γαβράς μίλησε στο Flix και αποκάλυψε το δικό του ορισμό της ευτυχίας.

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2018: Οταν ο Κώστας Γαβράς ήταν πιο ευτυχισμένος στη ζωή του

«Ηταν εκπληξη. Δεν το περίμενα. Και φυσικά βρίσκομαι εδώ με πολύ ανυπομονησία για να παραλάβω το βραβείο. Είναι μεγάλη τιμή να σε τιμούν οι συνάδελφοί σου. Αυτό είναι κάτι που δεν εξαργυρώνεται με τίποτ' άλλο.»

Διαβάστε ακόμη: Ευρωπαϊκά Βραβεία 2018: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μεγάλη βραδιά του ευρωπαϊκού σινεμά

Τέσσερις ώρες πριν από την 31η Απονομή των Ευρωπαϊκών Βραβείων, σήμερα Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στη Σεβίλλη, ο αεικίνητος Κώστας Γαβράς απάντησε στο Flix πότε ένιωσε πιο ευτυχισμένος στη ζωή του.

«Τι είναι η ευτυχία; Πρέπει κανείς πρώτα να την ορίσει. Είμαι ευτυχισμένος κάθε φορά που τελειώνει μια ταινία. Είμαι δυστυχισμένος όταν μια ταινία δεν πάει καλά. Ημουν ευτυχισμένος κάθε φορά που έβλεπα ένα από τα παιδιά μου να έρχονται στον κόσμο. Ημουν ευτυχισμένος τώρα πριν μια ώρα, όταν ήρθε ένα μέιλ από τον Τζον Λάντις που μου έγραφε ότι οι New York Times είχαν μια καλή κριτική για την ταινία του Ρομέν. Είμαι μετανάστης και όπως κάθε μετανάστης θα ήθελα τα παιδιά μου να κάνουν μια κανονική δουλειά. Το σινεμά δεν είναι κανονική δουλειά, είναι ένα πάθος.»

Γαβρασ

O Κώστας Γαβράς θα είναι πέμπτος κινηματογραφιστής που θα τιμηθεί από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου με ειδικό βραβείο για την πορεία του, αλλά όπως αναφέρει η Ακαδημία, «όχι μόνο ως κινηματογραφιστής αλλά και ως μια πολιτική φωνή που, όπως υποστηρίζει η επίσημη ανακοίνωση της Ακαδημίας, είναι σεβαστή όχι μόνο από τους συναδέλφους του, αλλά και από το κοινό σε όλον τον κόσμο». Οι προηγούμενοι τέσσερις παραλήπτες του βραβείου ήταν ο Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, ο Μισέλ Πικολί, ο Σερ Μάικλ Κέιν και ο Αντρέι Βάιντα.

Ευρωπαϊκά Βραβεία 2018