Φεστιβάλ / Βραβεία

Ατυχώς, τo Φεστιβάλ Δράμας ακυρώνει το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στην Σοφία Γεωργοβασίλη

στα 10

Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση του Φεστιβάλ αλλά και την απάντηση της δημιουργού και της εταιρίας παραγωγής της ταινίας της.

Ατυχώς, τo Φεστιβάλ Δράμας ακυρώνει το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στην Σοφία Γεωργοβασίλη

Με ανακοίνωση του της 20ής Νοεμβρίου 2017, το Φεστιβάλ Δράμας αποφάσισε την ανάκληση του βραβείου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη - Ντίνος Κατσουρίης από την Σοφία Γεωργοβασίλη, η οποία είχε βραβευθεί στο Φεστιβάλ Δράμας 2017 για την ταινία της «Προετοιμασία» από την κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος της διοργάνωσης.

Ο λόγος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φεστιβάλ, ήταν ότι στην υπεύθυνη δήλωση που υπέγραψε η ίδια η Γεωργοβασίλη αλλά και η παραγωγός Μαρία Χατζάκου για λογαριασμό της εταιρίας παραγωγής Haos Films δηλώθηκε ότι η σκηνοθέτης είναι πρωτοεμφανιζόμενη, ενώ μετά από καταγγελίες έγινε γνωστό πως είχε σκηνοθετήσει μια ακόμη ταινία το 2013, η οποία είχε προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω βραβείο δημιουργεί αναταράξεις στους κόλπους του Φεστιβάλ Δράμας. Το 2011, ακυρώθηκε η βράβευση του Φωκίωνα Μπόγρη για την ταινία «Family Tree», όταν, σε εκείνη την περίπτωση, η κριτική επιτροπή «ανακάλυψε» πως ο Μπόγρης είχε σκηνοθετήσει και άλλες ταινίες μικρού μήκους αλλά και μια ταινία μεγάλου μήκους. Το Φεστιβάλ και συγκεκριμένα ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Αντώνης Παπαδόπουλος, στην περίπτωση του Μπόγρη, είχε λύσει το θέμα με την εξής (πρωτοφανή) απόφαση: «Υποψήφιοι για το Ειδικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη - Ντίνος Κατσουρίδης στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας είναι οι σκηνοθέτες που διαγωνίζονται με ταινία τους για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Δράμας».

Διαβάστε αναλυτικά το χρονικό της βράβευσης και της ακύρωσης της βράβευσης του Φωκίωνα Μπόγρη το 2012 στο Φεστιβάλ Δράμας

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αυτούσιες τόσο την ανακοίνωση του Φεστιβάλ Δράμας, όσο και την απάντηση της Haos Films σχετικά με το θέμα της ανάκλησης της βράβευσης της Σοφίας Γεωργοβασίλη, που αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά τις βαθιές ρωγμές ενός Φεστιβάλ που ενώ, θεωρητικά υπάρχει λόγω των νέων κινηματογραφιστών, επιμένει να λειτουργεί με όρους που απευθύνονται όχι μόνο σε μεγαλύτερες γενιές αλλά και σε άλλες - θα πίστευες - ξεπερασμένες εποχές.

Είναι τόσο απλό να υπάρξει ένας και μόνο ένας κανόνας για το ποιος θεωρείται πρωτοεμφανιζόμενος δημιουργός για ένα Φεστιβάλ. Ας τον βρει το Φεστιβάλ και ας τον τηρεί απαρέγκλιτα, ώστε να μην αναγκάζεται να απαντά σε «καταγγελίες» και να κατηγορεί δημιουργούς ή παραγωγούς, ειδικά όταν αυτοί με τις ταινίες τους τιμούν ένα Φεστιβάλ που τους χρειάζεται περισσότερο απ' ότι χρειάζονται το Φεστιβάλ οι δημιουργοί. Οπως επίσης είναι πολύ απλό για ένα Φεστιβάλ να (φροντίζει να) γνωρίζει καλύτερα τους δημιουργούς που το ίδιο επιλέγει να συμμετέχουν στο πρόγραμμά του και επίσης να λειτουργεί με όρους διαφάνειας που θα βοηθούσαν πολύ το προφίλ του αλλά και την όποια συνέχειά του στο μέλλον.

Αν το Φεστιβάλ θεωρούσε ότι η Σοφία Γεωργοβασίλη δεν έπρεπε να είναι υποψήφια για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, ας μην την έβαζε υποψήφια. Αν επίσης το βραβείο δεν έπρεπε να απονεμηθεί στη Σοφία Γεωργοβασίλη (και άρα το Φεστιβάλ που την συμπεριέλαβε στην κατηγορία λειτούργησε αυθαίρετα) και έπρεπε να ανακληθεί, ας γινόταν δημόσια.

Ατυχείς στιγμές - για τις οποίες ευθύνεται αποκλειστικά το Φεστιβάλ Δράμας - σαν αυτή εδώ δεν τιμούν καθόλου τη διοργάνωση, ευτελίζουν και το θεσμό αλλά και το έργο της εκάστοτε κριτικής επιτροπής, ενώ τα όσα απηύθηνε ιδιωτικά στη Σοφία Γεωργοβασίλη ο Αντώνης Παπαδόπουλος δεν τιμούν σίγουρα ούτε τον ίδιο, ούτε το Φεστιβάλ, ούτε τους ανώνυμους «συναδέλφους» της που - φανταζόμαστε - τώρα θα αγωνιούν σε ποιον από αυτούς θα πάει το βραβείο που ανακλήθηκε.

Προετοιμασία 607


Διαβάστε εδώ αυτούσια την απόφαση του Φεστιβάλ Δράμας η οποία δεν απεστάλη ποτέ για δημοσίευση στον Τύπο:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20.11.2017

Σχετικά με την ταινία «Προετοιμασία» που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Δράμας 2017 με το «Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη – Ντίνος Κατσουρίδης», γίναμε αποδέκτες καταγγελιών για μη συμβατότητα με τον κανονισμό του Φεστιβάλ.

Στις καταγγελίες αυτές καταδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη ταινία δεν είναι η πρώτη της σκηνοθέτιδας η οποία έχει διαγωνιστεί ήδη πριν χρόνια σε άλλο Φεστιβάλ με άλλη ταινία.

Από τις συζητήσεις και την έρευνα που έκανε το Φεστιβάλ:

  1. Αποδείχτηκε ότι η σκηνοθέτις της ταινίας κα Σοφία Γεωργοβασίλη είχε διαγωνιστεί το 2013 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ‘Νύχτες Πρεμιέρας» με την ταινία «And No More Shall we Part” (βλ. Πρόγραμμα Φεστιβάλ, Συνέντευξη Lifo 17/9/2013).

  2. Στην υπεύθυνη Δήλωση της ιδίας και της παραγωγού (15/5/2017, 1:36μμ), κατάθεσης της ταινίας «Προετοιμασία» δηλώνεται ενυπογράφως ότι η «σκηνοθέτις είναι πρωτοεμφανιζόμενη και συμμετέχει με την πρώτη της κινηματογραφική ταινία».

  3. Διαπιστώθηκε άρα ότι η δήλωση συμμετοχής αντίκειται στον κανονισμό του Φεστιβάλ .

(βλ απόσπασμα κανονισμού)

«6. ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΒΡΑΒΕΙΑ

[…] • ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ «Ντίνος Κατσουρίδης» (Πρωτοεμφανιζόμενος θεωρείται ο σκηνοθέτης που συμμετέχει με την πρώτη του κινηματογραφική ταινία)

Και συμφώνως με το άρθρο 3 παράγραφος γ’:

«3γ. ΑΠΟΔΟΧΗ ΟΡΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ.

Η υποβολή αίτησης συμμετοχής στο Φεστιβάλ της Δράμας σημαίνει αυτομάτως την ανεπιφύλακτη αποδοχή του παρόντος κανονισμού και αποτελεί υπεύθυνη δήλωση για την αλήθεια και την ακρίβεια των υποβληθέντων στοιχείων (ταυτότητα συντελεστών, δήλωση περί μη δημόσιας προβολής στην Ελλάδα, δήλωση είδους και κατηγορίας, ιδιότητα πρωτοεμφανιζόμενου, τεχνικά στοιχεία, τεχνικός έλεγχος πριν την παράδοση).»

  1. Η επιλογή της Κριτικής Επιτροπής στηρίχθηκε σε στοιχεία που της δόθησαν από τη Γραμματεία θεωρώντας ως αληθή τα δεδηλωμένα και ενυπόγραφα στοιχεία από την σκηνοθέτιδα και την παραγωγό.

Να σημειωθεί ότι στο βιογραφικό της σκηνοθέτιδας που συνοδεύει την αίτησή της (της 15ης Μαΐου) δεν αναφέρεται καθόλου η προηγούμενη της ταινία.

Η τήρηση του κανονισμού είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που εξασφαλίζει την απόλυτα ισότιμη συμμετοχή όλων, είτε εκπροσωπούν θεσμούς , είτε εταιρείες , είτε ανεξάρτητες παραγωγές. Εξασφαλίζει την αμερόληπτη κρίση, την αξιοπιστία και έχει συμβάλλει τα μάλα στην κορυφαία θέση που έχει κατακτήσει το Φεστιβάλ Δράμας στον Ελληνικό και Διεθνή Κινηματογραφικό χώρο.

Ως εκ τούτου, το Φεστιβάλ της Δράμας είναι υποχρεωμένο να ακυρώσει το αποδοθέν Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη ‘Ντίνος Κατσουρίδης’ της 23ης Σεπτεμβρίου 2017.

Με τιμή
Αντώνης Παπαδόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Σκηνοθέτης


Διαβάστε αυτούσια την απάντηση της Haos Films για την ανάκληση της βράβευσης της Σοφίας Γεωργοβασίλη από το Φεστιβάλ Δράμας:

Αθήνα 21 Δεκεμβρίου 2017

Προς Δημοσίευση:

Έπειτα από την επιστολή που λάβαμε από τον Κο Παπαδόπουλο, σχετικά με την ανάκληση του βραβείου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη για την ταινία Προετοιμασία θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι ουδέποτε αποκρύψαμε το γεγονός ότι η Σοφία Γεωργοβασίλη έχει κάνει κι άλλη μικρού μήκους ταινία στο παρελθόν.
Μνεία της υπάρχει άλλωστε και στο βιογραφικό της στον κατάλογο του φεστιβάλ και την οποία η κριτική επιτροπή είχε υπόψιν της.
Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αποσκοπούσαμε στο να «παγιδεύσουμε» την επιτροπή όπως υπονοήθηκε από την επιστολή του Κου Παπαδόπουλου, αλλά και όπως ο ίδιος κατηγόρησε τηλεφωνικά την σκηνοθέτιδα μετά την άρνησή της να αποσυρθεί του βραβείου αυτοβούλως.
Θεωρήσαμε την ταινία της Σοφίας έγκυρη για το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη διότι ήταν η πρώτη επίσημη παραγωγή της όπως επίσης, γιατί το φεστιβάλ Δράμας έχει στο παρελθόν απονείμει επτά φορές το βραβείο «Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη» σε σκηνοθέτες των οποίων η ταινία η οποία βραβεύτηκε και δεν ήταν η πρώτη τους.
Η διεύθυνση του φεστιβάλ θεώρησε σκόπιμο ν’ αντιμετωπίσει την διαμαρτυρία ομάδας πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών για την εγκυρότητα του βραβείου, καλώντας τη Σοφία Γεωργοβασίλη στο γραφείο του, ώστε να την παροτρύνει σε προσωπικό επίπεδο να αποσύρει το βραβείο, παρακάμπτοντας την εταιρεία παραγωγής και την παραγωγό της Μαρία Χατζάκου και χρησιμοποιώντας φράσεις όπως "το επόμενο στάδιο είναι να σε λιθοβολήσουν οι συνάδελφοί σου" και "είναι αποφασισμένοι να το πάνε μέχρι τέλους".
Πιστεύουμε πως είναι ηθική και δεοντολογική υποχρέωση της διοίκησης του Φεστιβάλ να προβεί δημοσίως σε οποιαδήποτε δράση κρίνει απαραίτητη, αντί να επιτίθεται ευθέως και προσωπικά στους νέους δημιουργούς, τους οποίους οφείλει να στηρίζει και να γαλουχεί ως πρωταρχική και ζωτική αποστολή του.
Μέχρι και σήμερα η απόφαση του φεστιβάλ δεν έχει γίνει επίσημως γνωστή στα ΜΜΕ παρά μόνο σε email προς τη Haos Film κ την Σοφία Γεωργοβασίλη και με την απόσυρση του ονόματός της απο τη λίστα των φετινών βραβευμένων στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Με εκτίμηση
Μαρία Χατζάκου Παραγωγός (Haos Film)
Σοφία Γεωργοβασίλη


Προετοιμασία 607

Διαβάστε ακόμη: