Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Δράμας 2024: Eναρξη με το… δράμα του Υφυπουργού Πολιτισμού

στα 10

Η παρουσία του Ιάσονα Φωτήλα στην τελετή έναρξης του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ήταν ακόμη μια παραφωνία στην πρόσφατη συζήτηση γύρω από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Φεστιβάλ Δράμας 2024: Eναρξη με το… δράμα του Υφυπουργού Πολιτισμού

«Ολα είναι Δράμα» είναι το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ Δράμας.

Σύνθημα που με τη λεπτή ειρωνία που περικλείει, παίζει με τον τόπο του Φεστιβάλ, το δράμα που εκ των πραγμάτων κρύβεται στην τέχνη της κινηματογραφικής αφήγησης και αναπόφευκτα στο δράμα του να είσαι (νέος ή μεγαλύτερος δεν έχει σημασία…) κινηματογραφιστής στην Ελλάδα σε μια κινηματογραφική κοινότητα που χρόνια τώρα προσπαθεί να πείσει για τα αυτονόητα, αντιμέτωπη διαρκώς με ελλιπή Υπουργεία, ανύπαρκτο κεντρικό σχεδιασμό, ασυνέχεια και (δραματική) ασυνέπεια στην πολιτική γύρω από τον κινηματογράφο, ακριβώς την ίδια στιγμή που οι επιτυχίες του ελληνικού σινεμά (μικρού και μεγάλου μήκους) συνεχίζονται σε όλον τον κόσμο.

Με αυτό το σύνθημα θέλησε να παίξει και ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας στην πρώτη του εμφάνιση σε μεγάλη κινηματογραφική διοργάνωση και στην πρώτη του εμφάνιση μετά το φιάσκο με την επιτροπή για την ταινία που θα υποβάλλει η Ελλάδα στα Όσκαρ του 2025 και την πλήρη αποσύνθεση του ακόμη σε μη λειτουργία ενιαίου φορέα Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ΕΚΟΜΕ. Μια εμφάνιση που στο άκουσμα της παραξένεψε όσους θα πίστευαν πως ο Υφυπουργός θα προτιμούσε σε αυτή τη φάση να μην εμφανιστεί κάπου (κάποιος θα μπορούσε να τον συμβουλέψει), παρά μόνο αν είχε να πει κάτι ουσιώδες για αυτά τα δύο θέματα, βγάζοντας από τη δύσκολη θέση και τον ίδιο και το Υπουργείο και την κοινότητα που παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με διακύμανση που ξεκινάει από τη βαθιά απορία μέχρι τον τρόμο.

Με ένα λόγο - φασόν που στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είχε ακουστεί οποιαδήποτε χρονιά από οποιονδήποτε Υπουργό, ο Υφυπουργός Πολιτισμού αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά λίγος, με μια διάθεση αστεϊσμού την ίδια στιγμή που η σοβαρότητα των όσων κρίνονται για την κοινότητα επιβάλλει μάλλον σιωπή.

Ταυτόχρονα τα λόγια του είχαν και μια ελαφριά απαξίωση καθώς θέλοντας να αναφερθεί και στα όσα συμβαίνουν χωρίς να αναφερθεί σε αυτά (όπως κάνουν στο γνωστό παιχνίδι στο tik tok) μίλησε για τις τόσες πολλές δράσεις του Υπουργείου, ειδικά για τον κινηματογράφο (!) τις οποίες αντιλαμβάνονται μόνο οι «καλόπιστοι«. Εννοώντας προφανώς ως κακόπιστους πρωτίστως (αφού σε αυτούς απευθύνθηκε χθες) τους νέους κινηματογραφιστές που βρέθηκαν στην τελετή έναρξης οι οποίοι γνωρίζουν και οι ίδιοι αλλά και από τους συναδέλφους τους την αγωνία του τι σημαίνει πάγωμα χρηματοδοτήσεων, τι σημαίνει η εμπλοκή στη δημιουργία του - έτσι κι αλλιώς με ρίσκο - ενιαίου φορέα που αφήνει έκθετη την ελληνική παραγωγή, τι σημαίνει να νιώθεις ότι ακόμη και σε ένα απλό τυπικό ζήτημα που είναι η επιτροπή των Όσκαρ δεν μπορείς να εμπιστευθείς το Υπουργείο σου παρά μόνο για μεθόδευση.

Διαβάστε παρακάτω αυτούσιο το λόγο του Υφυπουργού Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα και προσθέστε και άλλες αναπάντεχες έννοιες του δράματος στο φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ Δράμας που κατά τα άλλα ξεκίνησε εορταστικά και δυναμικά με την παρουσίαση των προγραμμάτων του και των κριτικών του επιτροπών πατώντας γερά στο εδώ και τώρα, μακριά από το έκτος τόπου και χρόνου της εμφάνισης του Υφυπουργού.

Κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι στο κοινοβούλιο και πάνω απ’όλα στον Δημήτρη - το ξέρουν οι υπόλοιποι αλλά ο Δημήτρης έχουμε και μια αδυναμία.

Κύριοι αγαπητοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών, αγαπητοί εκπρόσωποι όλων των παραγωγικών φορέων, αγαπητέ Γιάννη Σακαρίδη, αγαπητοί κριτικοί, φίλοι και πάνω και πρώτα από όλα εθελοντές του 47ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση - θα μου επιτρέψετε άλλη μία προσφώνηση πριν συνεχίσω, θα μου επιτρέψετε να προσφωνήσω και να χαιρετίσω μια μεγάλη καλλιτέχνιδα η οποία με μια μακρόχρονη πορεία σαν ηθοποιός, πέρα από τις μοναδικές ερμηνείες της, δίδαξε αυτό που κάνει ένας ηθοποιός, «ποιεί ήθος». Και θα ήθελα ένα χειροκρότημα γιατί έχουμε την κυρία Μελίνα Μποτέλη εδώ.

Τώρα, έλεγα λοιπόν, να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση που μου δίνετε να γίνω κι εγώ μέλος αυτής της γιορτής. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας είναι πράγματι ένας λαμπερός θεσμός, πρότυπο για όλη την Ελλάδα, ενώ συμβάλλει ταυτόχρονα σημαντικά στην εξωστρέφεια της Δράμας αλλά και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ως Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού μου είναι τιμή να συμμετέχω μεταφέροντας βέβαια τις εγκάρδιες ευχές της Υπουργού μας της κυρίας Μενδώνη, που είναι πραγματικά τόσο εγκάρδιες που με έπεισε να παρίσταμαι και στην έναρξη και τη λήξη.

Φίλες και φίλοι ζούμε στην εποχή των εικόνων, σε μια συνθήκη όπου δεν αναζητούμε εμείς τις εικόνες, αλλά μας περιβάλλουν και συχνά μιλούν για μας, αποτελούν προέκταση της σκέψης, της έκφρασής μας. Ποτέ πριν δεν πλέαμε σε μια τόσο πλατιά θάλασσα από εικόνες, αυθεντικές ή επινοημένες. Είναι η εποχή που τα εξωτερικά όρια έχουν πραγματικά διαρραγεί και η φαντασία έχει επιτέλους την ευκαιρία να φτάσει στην εξουσία.

Αφορμές και συναντήσεις στο ιστορικό Φεστιβάλ της Δράμας αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία όσμωσης και επανελέγχου της πορείας όλων μας. Γιατί τα φεστιβάλ αποτελούν ζωντανούς οργανισμούς και οφείλουν να εξελίσσονται, να αναπτύσσονται και να συμπεριλαμβάνουν απαντήσεις και για τις νέες προκλήσεις του χώρου. Η Δράμα όπως και κάθε φεστιβάλ που είναι στην πρωτοπορία δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιορίζεται στο ρόλο ενός οροσήμου παρουσίασης της νέας δημιουργίας ή μιας απλής δημιουργικής κυψέλης πολιτισμού. Οφείλει να αναδειχθεί ως η κιβωτός που περιέχει το ανθρώπινο μέτρο, γιατί μόνο αν κατανοείς το μέτρο μπορείς να δημιουργήσεις πέρα και πάνω απ’ αυτό.

Φίλες και φίλοι η μικρή φόρμα όχι μόνο αντέχει αλλά πρωταγωνιστεί. Σήμερα, δεν περιγράφει αλλά σηματοδοτεί την πραγματικότητα και η Δράμα με το φεστιβάλ αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη. Το Υπουργείο Πολιτισμού αντιλαμβάνεται ως καθήκον την ενίσχυση των φεστιβάλ και τη διατήρηση αυτής της μικρής αλλά βαριάς βιομηχανίας ονείρων και δημιουργίας ώστε να συνεχίσουν να ανθίζουν και αν αποτελούν εστίες ελευθερίας καιι έμπνευσης.

Φίλες και φίλοι, φτάνοντας προς το τέλος και πριν σκεφτείτε ότι το προσπέρασα σφυρίζοντας αδιάφορα, να σας πω και ένα μπράβο για το ευρηματικό σύνθημα με το οποίο χρωματίσατε τη φετινή διοργάνωση: «Όλα είναι Δράμα». Ξέρω. Θα συμφωνήσω μαζί σας και ξέρω ότι δεν είναι σύνηθες ένας κυβερνητικός πολιτικός να συμφωνεί ότι «όλα είναι Δράμα». Αλλά εδώ βρισκόμαστε στο βασίλειο των διαφορετικών οπτικών και των ελεύθερων πνευμάτων. Όπως λοιπόν εσείς προσεγγίζετε το θέμα αμφίσημα, ευρύχωρα με την δική σας οπτική, επιτρέψτε μου και μένα να προσεγγίσω το δράμα με την έννοια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Το δράμα που περιλάμβανε κάθε μορφή αναπαράστασης και δράσης. Που έχει αφετηρία το ρήμα δρω.

Αυτό το ρήμα, φίλες και φίλοι, είναι ο πυρήνας και της πολιτικής μας. Σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραμένουμε παθητικοί θεατές και θεωρητικοί σχολιαστές περιμένοντας την πραγματικότητα να συμμορφωθεί με τα όνειρά μας. Εχουμε χρέος να παλέψουμε για αυτά. Ο πυρήνας του πολιτικού σχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού, της Υπουργού μας της Λίνας Μενδώνη αλλά και όλης της κυβέρνησης είναι η δράση. Δεν έχω καμία πρόθεση εδώ να αναφέρω όλες τις δράσεις, τομές και εργαλεία που έχουν αναμορφώσει το χώρο του πολιτισμού, ειδικά στον κινηματογράφο και αυτές που θεσμοθετήθηκαν, νομοθετήθηκαν και θα αποδώσουν τα μέγιστα σε λίγο χρόνο. Οι καλόπιστοι τα αντιλαμβάνονται. Ολοι τα αξιοποιούν.

Αλλά σήμερα βρισκόμαστε εδώ επειδή «όλα είναι Δράμα». Και πώς να μην είναι, σε μια πόλη που κοντά μισό αιώνα έχει αγκαλιάσει τη μικρομηκάδικη περιπέτεια. Θα ήθελα να κλείσω με τα λόγια ενός ανθρώπου που γνωρίζει, αγαπάει και στηρίζει τη φόρμα του μικρού μήκους και το Φεστιβάλ όσο λίγοι. «Αγαπάμε ταινίες μικρού μήκους, αγαπάμε μικρομηκάδες, γιατί φρέσκοι έξυπνοι ξέρουν να λένε δυνατές ιστορίες με λίγες λέξεις, αλλά να κρύβουν μέσα στα καρέ των ταινιών τους πολλά και σημαντικά νοήματα και το Φεστιβάλ τους στη Δράμα είναι κάθε χρόνο ένα κεφάτο πάρτι» - Γιάννης Νένες.

Με αυτές τις σκέψεις σας καλώ να συνεχίσουμε όλοι μαζί να στηρίζουμε και να ενισχύουμε το Φεστιβάλ της Δράμας αλλά και συνολικά τα Φεστιβάλ ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν τις νησίδες πολιτισμού και ελευθερίας που τόσο ανάγκη έχουμε.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Δράμας στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, στο κανάλι του στο YouTube και στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.