Δύο ταινίες μπορεί να μην είναι αρκετές για να αλλάξουν τη νοοτροπία ενός ολόκληρου πλανήτη γύρω από το πώς συμπεριφέρεται στον ίδιο του το... σπίτι, αλλά είναι πάντα η αρχή μιας συζήτησης, η τροφή για σκέψη πάνω στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, ένας τρόπος να γνωρίσεις από κοντά τις συνέπειες της ανθρώπινης συμπεριφοράς και πόσο αυτές επηρεάζουν το μέλλον αυτού του κόσμου.
Σε συνδυασμό με τη διαδραστική έκθεση «Αλλάζω νοοτροπία – Μαθαίνω από τη φύση» που ξεκινάει την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου στις 19.00, θα ακολουθήσει στις 20.00 στο Ινστιτούτο Γκέτε της Αθήνας (Ομήρου 14-16) η προβολή της ταινίας Peak του Χάνες Λανγκ, ένα ντοκιμαντέρ του 2011, πάνω σε ιδέα και σχεδιασμό της Μάρικε Βέγκενερ και το Χάνες Λανγκ.
Peak (Γερμανία, Ιταλία 2011, 91´) / Οι Aλπεις: Τέλειο αφράτο χιόνι, ήλιος, βουνά, καθαρός αέρας – ένας παράδεισος για χειμερινές διακοπές. Ο παράδεισος όμως νοσεί. Οι κλιματικές αλλαγές και η συνεπαγόμενη μείωση της ποσότητας του χιονιού κάνουν αναγκαία τη χρήση της τεχνολογίας για την παραγωγή μιας άψογης χειμερινής φύσης, ανεξάρτητης από τις φυσικές καιρικές συνθήκες. Η ταινία παρακολουθεί πάνω από έναν χρόνο αυτές τις διαδικασίες παραγωγής τεχνητού χιονιού για τον τουρισμό και το σκι και θέτει ερωτήματα για τη σχέση τεχνολογίας και φύσης. Πόσο τεχνητό επιτρέπεται και μπορεί να είναι ένα τοπίο; Ή: Πόσο τεχνητό πρέπει να είναι ένα τοπίο για ν’ ανταποκριθεί στη δική μας λαχτάρα για διακοπές, διασκέδαση, αναψυχή; Βραβείο Ντοκιμαντέρ του Goethe-Institut στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας 2011. / To «Peak» θα προβληθεί σε γερμανική κυρίως γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.
Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, το αφιέρωμα του Γκέτε στην κλιματική αλλαγή συνεχίζεται με την «Εποχή των Ηλιθίων» («The Age of Stupid») της Φράνι Αρμστρονγκ, ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που μας καλεί να δράσουμε αν θέλουμε να φυλάξουμε κάτι για το μέλλον...
Η εποχή των ηλιθίων (Μ. Βρετανία 2009, 92´) / Βρισκόμαστε στο έτος 2055. Η κλιματική καταστροφή έχει επέλθει. Στον αρκτικό ωκεανό των λιωμένων πάγων, στο τελευταίο «Αρχείο» του ανθρώπινου πολιτισμού, ο τελευταίος άνθρωπος ανατρέχει σε αναφορές και ντοκουμέντα από τις αρχές του 21ου αιώνα κι αναρωτιέται γιατί η ανθρωπότητα δεν εμπόδισε την καταστροφή τότε που είχε ακόμα τη δυνατότητα. Η ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο διάσημος Βρετανός Πιτ Πόστθλγουεϊτ, αποκαλύπτει τη νοοτροπία που οδήγησε στην κλιματική αλλαγή, αλλά και εκείνη που θα μας έδινε σήμερα τη δυνατότητα να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. / Η ταινία θα προβληθεί σε αγγλική κυρίως γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.
Η είσοδος και στις δύο προβολές είναι ελεύθερη.
Tags: Ινστιτούτο Γκέτε