Industry

Το (νεότερο) ελληνικό σινεμά γιορτάζει @ Cinobo

στα 10

Αν νιώθετε συνεπαρμένοι από την ενέργεια των καινούριων ελληνικών ταινιών, στο Cinobo μπορείτε να κάνετε catch up με τις ταινίες που οδήγησαν ως εδώ.

Flix Team
Το (νεότερο) ελληνικό σινεμά γιορτάζει @ Cinobo

Από τον Μιχάλη Κακογιάννη στον Σταύρο Τσιώλη. Done. Από την Ελίνα Ψύκου στον Αργύρη Παπαδημητρόπουλο. Done κι αυτό. Εάν νιώθετε ότι γνωρίζετε το παρελθόν του ελληνικού σινεμά και το αιχμηρό παρόν του, αυτές τις γιορτές έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το... ενδιάμεσο!

Στην πλατφόρμα του Cinobo φιλοξενείται μια εκπληκτική επιλογή από ξεχωριστές ελληνικές ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, φιξιόν και ντοκιμαντέρ: συνολικά, πάνω από 80 ταινίες του ελληνικού σινεμά είναι διαθέσιμες για τους συνδρομητές, ανάμεσά τους το «Πρόστιμο», η επιτυχία του καλοκαιριού από τον Φωκίωνα Μπόγρη, ενώ από τον Ιανουάριο θα προστεθούν και «Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ» του Δημήτρη Μπαβέλλα και το «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη.

Απ' αυτές όλες τις 80+ ταινίες, το Flix προτείνει για ταχύρρυθμα μαθήματα ελληνικού σινεμά, πέντε ταινίες που όχι απλώς είναι απολαυστικές, αλλά και έπαιξαν το ρόλο τους στη διαμόρφωση των σημερινών ταινιών που συνομιλούν με τη διεθνή κινηματογραφική σκηνή και που διαγράφουν μια λαμπερή πορεία. Πέντε ταινίες που σίγουρα γνωρίζετε, αλλά μπορεί να μην έχετε δει, επειδή δεν ξέρατε πού να τις βρείτε. Τώρα ξέρετε.

Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά 607

Η Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά του Πάνου Χ. Κούτρα, 1999

Το ντεμπούτο στη μεγάλου μήκους του δημιουργού που, στην πορεία, μας χάρισε την «Αληθινή Ζωή», τη «Στρέλλα» με επίσημη πρώτη στην Berlinale, το «Xenia» που, με τη σειρά του, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ η καινούρια χρονιά θα μας φέρει, ελπίζουμε, το «Dodo». Αυτή ήταν η πρώτη, καινοτόμος, απόλυτα cult ελληνική ταινία επιστημονικής φαντασίας που αγαπήθηκε όσο λίγες, από το ελληνικό αλλά και, κυρίως, το γαλλικό κοινό, που αποτύπωσε την Αθήνα στην αλλαγή της χιλιετίας και που παραμένει μια κινηματογραφική εξτραβαγκάντσα, προφητική αλλά και τόσο γενναιόδωρα διασκεδαστική.

κινέττα main

Κινέττα του Γιώργου Λάνθιμου, 2005

Με πρεμιέρα εγχώρια, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Λάνθιμος, έχοντας ως τότε χτίσει το όνομά του στη διαφήμιση και συνεργαστεί με τον Λάκη Λαζόπουλο στο «Ο Καλύτερός μου Φίλος», συστήνεται ως σκηνοθέτης μεγάλου μήκους ταινίας μ' αυτό το εγκεφαλικό, αποστασιοποιημένο υπαρξιακό θρίλερ που άφησε τη σφραγίδα του στο σινεμά της εποχής και προανείγγειλε έναν σπουδαίο δημιουργό.

ιστορία 52

Ιστορία 52 του Αλέξη Αλεξίου, 2008

Εάν σήμερα θεωρείται «συνηθισμένο» οι ελληνικές ταινίες να συμμετέχουν στα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, το ίδιο δεν ίσχυε στα '00ς παρά μόνο για μεμονωμένες περιπτώσεις. Γι' αυτό, η «Ιστορία 52» του Αλέξη Αλεξίου, με πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ και επιτυχημένη καριέρα στο εξωτερικό, παίρνει τη θέση του «πρωτοπόρου» - ένα φαντασιακό θρίλερ εμπνευσμένο από το σύμπαν του Φίλιπ Κ. Ντικ, από τον σκηνοθέτη του αξεπέραστου «Τετάρτη 04:45».

Attenberg 607

Attenberg της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, 2010

Η εμβληματική ταινία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, μια τολμηρή, αλλιώτικη, ανένταχτη ταινία για την ενηλικίωση, τη σεξουαλικότητα, τη φιλία, την απώλεια. Το φιλμ που έφερε στην Αριάν Λαμπέντ το Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας και που πυροδότησε τη συζήτηση για το weird wave του ελληνικού σινεμά.

ξεναγός 607

Ο Ξεναγός του Ζαχαρία Μαυροειδή, 2010

Χρόνια πριν τον πιο... ώριμο «Απόστρατο», ο Ζαχαρίας Μαυροειδής έφερε τη φρεσκάδα και το χιούμορ στο νέο ελληνικό σινεμά. Ετσι μοιάζει το καλοκαίρι στην Αθήνα, για τους ντόπιους και τους ξένους, έτσι έμοιαζε, το 2010, ο απολύτως DIY, ανεξάρτητος κινηματογράφος και δεν χορταίνουμε την αθωότητα και την ομορφιά του.


Σχετικά με το Cinobo

Το Cinobo είναι η ελληνική streaming πλατφόρμα και εταιρία διανομής που ειδικεύεται στον ανεξάρτητο και arthouse κινηματογράφο. Ιδρύθηκε το 2020, έχει παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο και όραμά του είναι να φέρει το «μεγάλο σινεμά, σε όλες τις οθόνες», συγκεντρώνοντας προσεκτικά επιλεγμένο κινηματογραφικό περιεχόμενο από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα που είναι συχνά διάσπαρτο ή και δυσεύρετο. Σήμερα, το Cinobo δίνει πρόσβαση στον μεγαλύτερο κατάλογο ανεξάρτητου κινηματογράφου μέσω μιας εκτενούς επιμελημένης online ταινιοθήκης για όλες τις διαθέσεις. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι δυνατή από εφαρμογή σε Smart TV, smartphone και tablet και μέσω του cinobo.com σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα δωρεάν δοκιμής για 14 ημέρες και έκτοτε με 7.99€ / μήνα, δίχως μακροχρόνιες δεσμεύσεις, έχει απεριόριστη πρόσβαση σε όλον τον κατάλογο, με δυνατότητα παρακολούθησης από 2 οθόνες ταυτόχρονα και δυνατότητα προβολής εκτός σύνδεσης.

Επισκεφτείτε το Cinobo στα:
www.cinobo.com | Facebook | Instagram | YouTube