Buzz

H πρώτη «Σταχτοπούτα» της ιστορίας του σινεμά

στα 10

Η επιτυχία της «Σταχτοπούτας» του Κένεθ Μπράνα μας επιτστρέφει 116 χρόνια πριν όταν ο Ζορζ Μελιές διασκεύαζε για πρώτη φορά στην ιστορία του σινεμά το παραμύθι του Σαρλ Περό.

H πρώτη «Σταχτοπούτα» της ιστορίας του σινεμά
Σκηνή από τη «Σταχτοπούτα» του 1889 του Ζορζ Μελιές

H «Σταχτοπούτα» («Cendrillon») ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ζορζ Μελιές τόσο στη Γαλλία όσο και στο εξωτερικό, σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά και η πρώτη του ταινία με πολλαπλές (πέντε) σκηνές οι οποίες αποτελούνται από έξι διαφορετικά σκηνικά και τόσους κομπάρσους που χρειάστηκε να ανατεθεί ο συντονισμός τους για πρώτη φορά στην ιστορία σε έναν υπεύθυνο κομπάρσων.

Η «Σταχτοπούτα» γυρίστηκε το 1899 και ο Μελιές χρησιμοποίησε ως βάση τις γραβούρες του Γκουστάβ Ντορέ, που είχαν χρησιμοποιήθεί για μια πολυτελή έκδοση του παραμυθιού. Η ευθεία αναφορά για το οπτικό όραμα της ταινίας ήταν μια παράσταση της «Σταχτοπούτας» που έκανε την πρεμιέρα της το 1896 από το Théâtre de la Galerie-Vivienne στο Théatre Robert-Houdin, θέατρο του ίδιου του Μελιές, αλλά και μια ακόμη παράσταση του Théâtre du Châtelet που ανέβηκε το 1895.

Σύφμωνα με τον ιστορικό του σινεμά Λίους Τζέικομπς, αυτή η πρώτη «Σταχτοπούτα» ενέπνευσε κατά πολύ τις ταινίες του Σεσίλ Μπ. ΝτεΜιλ, ενώ ο Μελιές γύρισε ακόμη μια «Σταχτοπούτα» το 1912 κάτω από την επίβλεψη των αδερφών Πατέ.

Cendrillon Melies 1912 607 Σκηνή από τη «Σταχτοπούτα» του 1912 του Ζορζ Μελιές

Την «Σταχτοπούτα» υποδύεται μια 16χρονη ηθοποιός, η Λουίς Λαγκράνζ, ενώ ο Πρίγκιπας παίζεται και αυτός από μια ηθοποιός και ο Μελιές κάνει ένα πέρασμα ως ο αγγελιοφόρος του Πρίγκιπα που ψάχνει την ιδιοκτήτρια στην οποία ανήκει το γυάλινο γοβάκι. Το φιλμ περιλαμβάνει χρήση εξωτερικών χώρων, κάτι που ο Μελιές θα τελειοποιούσε στις επόμενες ταινίες του.

Αυτή η δεύτερη ταινία δεν ήταν επιτυχημένη, κυρίως λόγω των δημιουργικών διαφορών που προέκυψαν ανάμεσα στους Πατέ και τον Μελιές, αλλά και στο αναπόφευκτο γεγονός πως με την έναρξη του νέου αιώνα ο Μελιές είχε αρχίσει να ξεπερνιέται από την ίδια του την εποχή.

Δείτε εδώ την πρώτη «Σταχτοπούτα» στην ιστορία του σινεμά:


Δείτε εδώ τη «Σταχτοπούτα ή το Γυάλινο Γοβάκι» του 1912:


Η «Σταχτοπούτα» του Κένεθ Μπράνα παίζεται ήδη στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 12 Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη: