Το Flix και η Uber σας πάνε σινεμά! Μάθετε πώς μπορείτε να έχετε την πρώτη διαδρομή δωρεάν. Ή, πιο απλά, πατήστε εδώ, καλέστε uberTAXI και... φύγατε!

Η Ελα γεννιέται σ' ένα πλούσιο σπίτι. Οχι μόνο επειδή ο πατέρας της είναι ένας επιτυχημένος έμπορος που επιστρέφει από τα ταξίδια του πάντα με δώρα. Αλλά γιατί μεγαλώνει παίρνοντας και μαθαίνοντας να δίνει απλόχερα αγάπη. Η καλοσύνη της μητέρας της είναι το φωτεινό παράδειγμα, ο έρωτας των γονιών της το πιο ασφαλές καταφύγιο, η φύση, τα ζώα, ο σεβασμός σε όλα τα πλάσματα το μεγαλύτερο μάθημα. Μόνο που η μοίρα χτυπά άσχημα την οικογένειά της: η μητέρα της αρρωσταίνει ξαφνικά και χάνεται. Τα τελευταία λόγια στην μικρή της κόρη είναι να δείχνει πάντα «θάρρος και καλοσύνη». Αυτό, η Ελα δεν το ξεχνά ποτέ. Ακόμα κι όταν, νεαρή κοπέλα πια, πρέπει να στηρίξει τον πατέρα της στην απόφασή του να ξαναπαντρευτεί. Με στωικό ζεστό χαμόγελο υποδέχεται την παγερή νέα της μητριά και τις ανυπόφορα σαχλές της κόρες. Κι όταν ο πατέρας της πεθαίνει κι αυτός, κι εκείνη ξεμένει με τις ζηλόφθονες, σνομπ γυναίκες, με καλοσύνη τις περιποιείται - όσο κι αν αυτές την περιφρονούν, την αποκαλούν «Σταχτοπούτα» και τις συμπεριφέροντα χυδαία. Εκείνη βρίσκει παρηγοριά στο διάβασμα, στα ζώα, στο δάσος. Εκεί θα γνωρίσει μια μέρα τον Κιτ, τον πρίγκηπα, που θα κρύψει την ιδιότητά του μπροστά της. Οταν το Παλάτι θα καλέσει όλες τις ανύπαντρες κοπέλες του Βασιλείου σε χορό για να επιλέξει ο κληρονόμος του θρόνου τη μελλοντική γυναίκα του, η Ελα θέλει να πάει για να ξαναδεί τον Κιτ - τον μαθητευόμενο υπηρέτη του δάσους. Αντ' αυτού θα περάσει μία μεγάλη περιπέτεια. Εναν μύθο που περιλαμβάνει καλές νεράιδες, άμαξες που τα μεσάνυχτα γίνονται κολοκύθες και γυάλινα γοβάκια που τα φέρνουν ξανά στην πόρτα σου οι πρίγκηπες του παραμυθιού.

Η Disney μοιάζει αποφασισμένη να ξαναζωντανέψει τα κλασικά παραμύθια, προσφέροντας κλασικές ή λίγο πιο μοντέρνες αναγνώσεις για τις νέες γενιές. Αντίθετα με το «Maleficent» που ανέτρεψε το στερεότυπο της Κακιάς Μάγισσας και έδωσε μία ενδιαφέρουσα ανατροπή στον μύθο, η «Σταχτοπούτα» της είναι μία (σχεδόν) πιστή μεταφορά - όσο παραμυθένια, ζαχαρωτή και κινηματογραφικά μαγική τη φαντάζεστε. Ο Κένεθ Μπράνα αναμετριέται με ένα νέο έπος, αυτό που ρίχνει χρυσόσκονη στην οθόνη και στα παιδικά μάτια, και μοιάζει πεισμωμένος αρνητικά απέναντι σε «μοντερνισμούς».

Σαν να έχει βάλει προσωπικό στοίχημα ότι το ανθρωποκεντρικό δράμα, ο ήρωας με το ηθικό δίλημμα (αυτό που τον ενώνει ως δημιουργό είτε δουλεύοντας με τα έργα του Σαίξπηρ, είτε με τους υπερήρωες της Marvel, είτε με τα παραμύθια του Αντερσεν) θα περάσει στο κοινό του έτσι κι αλλιώς. Γιατί η «Σαχτοπούτα» του είναι πολιτική: ένα κορίτσι με σχηματισμένη άποψη, προσωπικότητα και επιλογή την καλοσύνη - μία σκέψη τρομαχτική στον 21ο αιώνα. Πώς θα περάσει αυτό ως στάση ζωής κι όχι αφέλεια, αδυναμία, γραφικότητα;

Δεν ξέρουμε τι θα αποκομίσουν οι νέες γενιές ως προτροπή και δίδαγμα από το παραμύθι αυτό. Το μύνημά του είναι αμπαλαρισμένο με μεγατόνους γλυκήτητας, ζωάκια που ζωντανεύουν, φορέματα που όταν στριφογυρίζεις γεμίζουν το δωμάτιο, αρκετό χιούμορ (όλη η σεκάνς της Καλής Νεράιδας είναι μια απολαυστικό μικροπαράσταση της Ελενας Μπόναμ Κάρτερ) την Κέιτ Μπλάνσετ ως στυλιζαρισμένη αλά Τζόαν Κρόφορντ κακή μητριά και θέαμα - ειδικά η επιστροφή στο σπίτι, όταν όλα τα μαγεμένα πλάσματα επιστρέφουν με τους χτύπους του ρολογιού στην πραγματική τους φύση, είναι μία action sequence που σου κόβει την ανάσα.

Το παραμύθι τελειώνει με την καλοσύνη να θριαμβεύει - ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Αυτό το τελευταίο, πρέπει να αποφασίσει ο καθένας μόνος του για πόσο θα θέλει να συνεχίσει να το διδάσκει στα παιδιά του.

Το Flix και η Uber σας πάνε σινεμά! Μάθετε πώς μπορείτε να έχετε την πρώτη διαδρομή δωρεάν. Ή, πιο απλά, πατήστε εδώ, καλέστε uberTAXI και... φύγατε!